Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Η Λεπέν κερδίζει, αλλά ο Μακρόν σώζεται ξανά




Προφανώς είναι το αριστερό «Λαϊκό Μέτωπο» ο μεγάλος νικητής των γαλλικών εκλογών. 

Ο Μακρόν είναι πιθανό να έχει σώσει τον εαυτό του και η Λεπέν είναι επίσημα η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Γαλλία.


8 Ιουλίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 3,2 λεπτά


Ο υπολογισμός λειτούργησε τελικά για τον Μακρόν. Οι ξαφνικές νέες εκλογές έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, αλλά ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πιθανό να φέρει μια κυβέρνηση που κυβερνά ξανά μαζί του. 

Αν το Rassemblement National (RN) της Λεπέν είχε πλειοψηφία, θα ήταν διαφορετικά. 

Αλλά λόγω της ευρείας συμμαχίας - από τους κομμουνιστές μέχρι τους φιλελεύθερους του Μακρόνστον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, 



το RN απέτυχε να επιτύχει αυτόν τον στόχο σχετικά ξεκάθαρα. Παρ' όλα αυτά, η Μαρίν Λεπέν είναι η νικήτρια των εκλογών, αλλά μαζί με τον Μακρόν.


Η Γαλλία της Λεπέν

Ενώ τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στη Δύση μιλούν για μια μεγάλη νίκη για το αριστερό «νέο λαϊκό μέτωπο», τα γεγονότα είναι διαφορετικά

Το RN της Λεπέν έχει διπλασιάσει τις έδρες του, τώρα έχει περισσότερους από 140 βουλευτές. Σε απόλυτες ψηφοφορίες – εκτός από το πλειοψηφικό σύστημα – είναι μακράν το μεγαλύτερο κόμμα ούτως ή άλλως. Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν υπέρ του RN, ενώ το Λαϊκό Μέτωπο ψήφισε κάτι λιγώτερο από επτά εκατομμύρια.



Ο δεύτερος νικητής είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν: ο τραπεζίτης, αυτοαποκαλούμενος βασιλιάς ήλιος της Γαλλίας και το πρόσωπο του ριζοσπαστικοποιημένου αστικού κέντρου. Σώθηκε από την αριστερή συμμαχία «αδάμαστη Γαλλία» και την ακόμη ευρύτερη συμμαχία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (που αποτελείται από την «αδάμαστη Γαλλία», τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές (PS) και τους Κομμουνιστές (PCR). 


Φωτό: Η αριστερή συμμαχία


Συνάπτοντας συμφωνία με το «σύνολο» του Μακρόν για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, το Λαϊκό Μέτωπο τον έσωσε και τελικά και ακόμη και μέχρι τους κομμουνιστές ενσωματώθηκε από το αυταρχικό-φιλελεύθερο «κέντρο» του Μακρόν – ο οποίος καταστέλλει αιματηρά διάφορες λαϊκές εξεγέρσεις εδώ και χρόνια.

Αυτό είναι επίσης πιθανό να είναι το σχέδιο του Μακρόν να σχηματίσει κυβέρνηση. Το "σύνολο" του έχει 159 έδρες. Ως αποτέλεσμα, χρειάζεται περίπου 122 ακόμη από άλλα κόμματα. Τώρα θα προσπαθήσει να σχηματίσει ο ίδιος μια «ευρεία συμμαχία». Για να βγάλουν τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους από το «Λαϊκό Μέτωπο» – αυτό θα ήταν λίγο κάτω από 100 έδρες – καθώς και για να πείσουν τους Ρεπουμπλικάνους, το αντίστοιχο του CDU/CSU. Με αυτόν τον ευρύ συνασπισμό, ο Macron θα είχε βρει μια σταθερή πλειοψηφία, απομονώνοντας το RN της Λεπέν, καθώς και τους «αδάμαστους» και τους κομμουνιστές στην αντιπολίτευση. Αυτό θα του επιτρέψει να συνεχίσει να κυβερνά σχετικά σταθερά μέχρι το 2027. Υπάρχουν όμως και παρατηρητές που δεν πιστεύουν ότι μπορεί να σχηματίσει μια τέτοια συμμαχία. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα πολεμικά του σχέδια είναι πιθανό να έχουν υποστεί οπισθοδρόμηση.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι επόμενες προεδρικές εκλογές και η Λεπέν θέλει να δει τη μεγάλη απεργία της. Είναι απολύτως κατανοητό ότι θα διαδραματίσει τον περαιτέρω αντιπολιτευτικό ρόλο στα χέρια της. Σε κάθε περίπτωση, η Λεπέν είναι ικανοποιημένη. Αυτό είναι αλήθεια, δεδομένου ότι το «Λαϊκό Μέτωπο» ενώνει πολλά κόμματα, όπως μπορείτε να δείτε εδώ - αν διασπάσετε τα κόμματα, κανένα από αυτά δεν πλησιάζει καν το RN:



Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Λεπέν βλέπει ξεκάθαρα «πρόοδο» και «μια κατάσταση» που κερδίζει «δυναμική»: «Η νίκη μας θα καθυστερήσει μόνο», είπε. 

Τα συνδικάτα, εν τω μεταξύ, καλούν τον Μακρόν να «σεβαστεί» τις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση βασισμένη στο «νέο λαϊκό μέτωπο». Ένας παραμένει «κινητοποιημένος», σύμφωνα με τη μαχητική CGT.

Όλα αυτά έρχονται λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ξεκινούν σε περίπου δύο εβδομάδες, το Παρίσι θα βιώσει ένα θέαμα. Οι διαμαρτυρίες – ανεξάρτητα από ποια πλευρά – πρέπει να καταπνίγονται εν τη γενέσει τους.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΣΧΕΤΙΚΑ:

... Αυτή η ψηφοφορία «έριξε τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς».
Ο ευρύς αριστερός συνασπισμός που οργανώθηκε την τελευταία στιγμή, γνωστός ως Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), ηγείτο σε αμφίρροπες γαλλικές βουλευτικές εκλογές την Κυριακή, μπροστά τόσο από τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν όσο και από τους δεξιούς της Λεπέν, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Οι προσωρινές εκτιμήσεις από τέσσερις δημοσκόπους υποδηλώνουν τις ακόλουθες προβλέψεις εδρών: Η Αριστερή Συμμαχία αναμένεται για 170-215 έδρες Η ομάδα του Macron για 150-182 έδρες Η ομάδα της Le Pen για 110-158 έδρες Φαίνεται ότι το μέτωπο του αντιεθνικού συναγερμού λειτούργησε καλύτερα από ό, τι περίμενε κανείς, αιφνιδιάζοντας τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Τα προβλεπόμενα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντονισμένη στρατηγική κατά του RN, σύμφωνα με την οποία η αριστερά και το κέντρο απέσυραν τακτικά τους υποψηφίους τους από τις επαναληπτικές εκλογές, είχε αποδώσει.


ΕΚΤΑΚΤΟ: Ακροαριστερά κόμματα, μαζί με ισλαμιστές, καίνε και καταστρέφουν τα πάντα στους δρόμους της Γαλλίας

Εγκληματίες από το φάσμα των Antifa ασκούν τώρα αστικό πόλεμο στο Παρίσι κοντά στην Place de la République μετά τη νίκη της άκρας αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία



Νίκησε τον υποψήφιο του Εθνικού Συναγερμού με 55%-45% στον δεύτερο γύρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!