Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Ο Όρμπαν υπέρ της συνεργασίας με τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών – Ε.Ε.-Borrell κατά




Μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα, ο Βίκτωρ Ορμπάν πέταξε απευθείας στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS). 

Πρόκειται για έναν «σημαντικό πυλώνα» της συνεργασίας Ανατολής-Δύσης, σύμφωνα με τον σημερινό πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε.. 

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. Josep Borell του λέει μέσω του 'X' ότι δεν έχει καμμία εξουσία να το πράξει.

7 Ιουλίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 4,5 λεπτά


Αναφερόμενος στην εξάμηνη προεδρία της Ουγγαρίας στην Ε.Ε., ο Ορμπάν είπε ότι τη βλέπει ως ειρηνευτική αποστολή, αναφερόμενος στις πρόσφατες επισκέψεις του στο Κίεβο και τη Μόσχα. Η συνεδριακή πόλη Σούσα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία βρίσκεται ξανά υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν από τον Νοέμβριο του 2020, αποτελεί ενθαρρυντικό παράδειγμα ειρήνης.


Ο Ορμπάν απέτισε φόρο τιμής στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ για την «αποκατάσταση της δυνατότητας μιας ειρηνικής ζωής σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή του Καυκάσου». «Ελπίζουμε ότι θα βρούμε αυτό το μονοπάτι στην Ευρώπη στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, είπε ότι προκάλεσαν έναν «πολιτικό σεισμό». Οι πολίτες 20 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. ψήφισαν υπέρ της αλλαγής. Ορισμένες φιλοπολεμικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει ή έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά, είπε. Πρόσθεσε ότι η κομματική συμμαχία Πατριώτες για την Ευρώπη θα είναι η τρίτη ισχυρότερη ομάδα στο Ε.Κ..


Ο Orban επεσήμανε τον κίνδυνο ότι ο κόσμος θα μπορούσε για άλλη μια φορά να χωριστεί σε μπλοκ εξουσίας ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.


Ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto εξήγησε επίσης ότι η βελτίωση της συνεργασίας με τα τουρκικά κράτη αποτελεί σημαντικό στόχο της ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε..

Τα τουρκικά κράτη θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιστροφή στην παγκόσμια συνεργασία και η Ουγγαρία θεωρεί σημαντικό στόχο τη βελτίωση των σχέσεων με αυτές τις χώρες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών το Σάββατο στα Σούσα του Αζερμπαϊτζάν.

Η Ουγγαρία έπρεπε να ζήσει στη σκιά του πολέμου για περισσότερα από δυόμισι χρόνια στην τρέχουσα κρίση.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεδρίας της στην Ε.Ε., η Ουγγαρία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων συνασπισμών στον κόσμο, καθώς η χώρα εξακολουθεί να πιστεύει στους δεσμούς και τη συνεργασία που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.



Αντιδράσεις της Ε.Ε.

Στα ανώτερα κλιμάκια της μη εκλεγμένης γραφειοκρατίας της Ε.Ε., η ταραχή και το χάος βασιλεύουν εδώ και αρκετές ημέρες. Ο Ισπανός Σοσιαλδημοκράτης, Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. και Ύπατος Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε:


Ο @Πρωθυπουργός_ViktorOrban δεν έχει λάβει εντολή από #EUCO να την εκπροσωπήσει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Η Ε.Ε. απορρίπτει τις προσπάθειες νομιμοποίησης της τουρκοκυπριακής αυτονομιστικής οντότητας και αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.



Αυτό που πιθανότατα δεν γνωρίζει ο Borrell είναι ότι η Ουγγαρία έχει καθεστώς παρατηρητή στο OTS και ο Orbán παρακολουθεί τακτικά συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Παρεμπιπτόντως, τα κράτη μέλη είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιγιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν. Εκτός από την Ουγγαρία, το Τουρκμενιστάν και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχουν επίσης καθεστώς παρατηρητή. Ο Borrell κάνει για άλλη μια φορά μεγάλο λάθος. Είναι ένας από τους πολεμοκάπηλους για λογαριασμό των ΗΠΑ, όπως τεκμηριώνει στο προφίλ του στο X/Twitter:


Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν διαδραματίσει εδώ και καιρό σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή πολέμων στην Ευρώπη. Πριν από το 1914, συμφώνησαν σε πολεμικά δάνεια και ξεσήκωσαν το συναίσθημα της εργατικής τάξης για τον πόλεμο και ενάντια στον «εχθρό» με άσχημα εμπρηστικά συνθήματα. Κάτι παρόμοιο συνέβη πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από το 1945, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στους βομβαρδισμούς του άμαχου πληθυσμού στο Montengro, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τόνι Μπλερ εξελέγη και αμέσως συμμετείχε στον εγκληματικό πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, ο οποίος είναι γνωστό ότι συνδέεται με τα ψέματα για τη δολοφονία μωρών στο Κουβέιτ και την παρουσίαση ενός φιαλιδίου αλεύρου ως άνθρακα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στον ΟΗΕ. Αυτό το ψέμμα έκανε τον πόλεμο δυνατό εξαρχής.





Όπως αναφέρθηκε, η απόσυρση του πρωθυπουργού των Τόρις Ρίσι Σούνακ υπέρ του Κιρ Στάρμερ χρησιμεύει επίσης για να πουλήσει την είσοδο του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο στους Βρετανούς. Παρά το γεγονός ότι κέρδισαν μια τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι Εργατικοί συνέχισαν να χάνουν ψήφους.

Στη Γαλλία, οι σημερινές εκλογές είναι πιθανό να παράγουν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα, με τους Σοσιαλδημοκράτες να σώζουν τον Macron και ενδεχομένως να τους επιτραπεί να δώσουν τον πρωθυπουργό. Ακόμη και ως πρωθυπουργός εν καιρώ πολέμου;

Εικόνα: OTS



ΠΗΓΗ: Orbán für Kooperation mit Organisation Türkischer Staaten – EU-Borrell dagegen (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!