Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

ΜΗ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Orbán μοιράστηκε μερικές λεπτομερείς πληροφορίες για τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες (ΒΙΝΤΕΟ)


Κατά την άποψη του Orbán, οι Χριστιανοί πρέπει να προωθήσουν την ειρήνη, αλλά πρέπει να προσεγγιστεί πολιτικά, όχι γραφειοκρατικά, διαφορετικά τίποτε δεν θα επιτευχθεί ποτέ.



Andrew Korybko

7 Ιουλίου 2024



Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán έδωσε μια εικοσάλεπτη συνέντευξη βίντεο στο ελβετικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Die Weltwoche, στην οποία μοιράστηκε λεπτομερείς πληροφορίες για τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες.
 
Είναι στα αγγλικά και μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ, αλλά το παρόν κομμάτι θα συνοψίσει αυτά που είπε για τη διευκόλυνση του αναγνώστη. Μετά από μια μικρή συζήτηση με τον συνομιλητή του, ο Orbán διευκρίνισε στους επικριτές του ότι είναι φίλος των Ούγγρων πρώτα και επίσης της ειρήνης, όχι κάποια ρωσική μαριονέτα όπως τον παρουσιάζουν λανθασμένα.

Είπε ότι αναζητά τον συντομότερο και ταχύτερο τρόπο για να σταματήσει η σύγκρουση και να επιτευχθεί ειρήνη. Στη συνέχεια ανέφερε ότι ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την επίσκεψή του στη Μόσχα αμέσως μετά τις συνομιλίες του με τον Ζελένσκι και τις κράτησε μυστικές, αλλά διέρρευσαν αφού το αεροπλάνο του ζήτησε διέλευση από τον πολωνικό εναέριο χώρο. Σχετικά με το θέμα της μυστικότητας, άφησε να εννοηθεί ότι έχει κάποιες εξίσου εκπληκτικές συναντήσεις προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν πρότεινε με ποιον ή πού θα είναι.

Κατά την άποψη του Orbán, οι Χριστιανοί πρέπει να προωθήσουν την ειρήνη, αλλά πρέπει να προσεγγιστεί πολιτικά, όχι γραφειοκρατικά, διαφορετικά τίποτε δεν θα επιτευχθεί ποτέ. 

Αποκάλυψε ότι προετοιμάστηκε πνευματικά εκ των προτέρων, ώστε να μην ενοχλείται από όλη την κριτική που έχει λάβει από τη Δύση, καθώς είναι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο προς την ειρήνη. Σχετικά με αυτό το θέμα, σημείωσε ότι είναι ο μόνος δυτικός ηγέτης που μπορεί να συνομιλήσει με το Κίεβο και τη Μόσχα.

Όλοι οι ομόλογοί του δημιούργησαν μια κατάσταση όπου τώρα δεν έχουν καμμία ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τους δύο κύριους παράγοντες αυτής της σύγκρουσης. 

Ο Orbán πιστεύει ότι είναι συναισθηματικά απαράδεκτο, τρομερό και κακό να διαιωνίζονται οι μάχες, καθώς πολλά παιδιά μένουν ορφανά ως αποτέλεσμα του υψηλού ποσοστού απωλειών. Ως εκ τούτου, είναι πρόθυμος να πληρώσει οποιοδήποτε πολιτικό τίμημα στις Βρυξέλλες για τη χρήση της νέας ειδικής θέσης της χώρας του ως εκ περιτροπής προέδρου του Συμβουλίου της Ε.Ε. για να αποκτήσει το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσσίας.

Όσον αφορά τις συνομιλίες του με τον Πούτιν, ο Orbán σημείωσε επίσης ότι είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συναντάται μαζί του από τότε που ο Αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Απρίλιο του 2022. 

Στη συνέχεια είπε ότι του έθεσε τρεις ερωτήσεις, η πρώτη από τις οποίες είναι τι πιστεύει για τα ειρηνευτικά σχέδια που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, προκειμένου να διευκρινίσει την κατανόησή του. Είπε ότι ο Ρώσσος ηγέτης εξετάζει όλα τα σχέδια, όπως το κοινό σινο-βραζιλιάνικο και είναι έτοιμος να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο ειρηνευτικής συνθήκης από την άνοιξη του 2022.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι εξετάζει όλα τα άλλα σχέδια, εκτός από τα τελεσίγραφα του Ζελένσκι φυσικά, αλλά οι πραγματικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσσίας. 

Η δεύτερη ερώτηση που έθεσε ο Orbán στον Πούτιν ήταν αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός πριν από την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, στην οποία απάντησε ότι δεν είναι αισιόδοξος γι 'αυτό, επειδή η Ουκρανία θα το χρησιμοποιήσει εναντίον της Ρωσσίας. 

Παρ' όλα αυτά, ο Orbán επέμεινε ότι εξακολουθεί να το σκέφτεται και να μην το απορρίψει απερίσκεπτα.

Και τέλος, η τρίτη ερώτηση αφορούσε το όραμα του Πούτιν για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας μετά το τέλος της σύγκρουσης, για το οποίο είπε ότι έχει ένα λεπτομερές σχέδιο στο μυαλό του, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει δημόσια γι' αυτό. 

Ακόμη κι έτσι, ο Πούτιν είπε επίσης στον Orbán ότι είναι έτοιμος να μιλήσει σε άλλους για αυτό, αν ενδιαφέρονται. 

Ο Ούγγρος ηγέτης ρωτήθηκε στη συνέχεια αν πιστεύει ότι ο Πούτιν αισθάνεται πικραμένος, εξαπατημένος, απογοητευμένος ή / και σε πλήρη κατάσταση μάχης για να αντιμετωπίσει τη Δύση, αλλά ο Orbán είπε ότι δεν έχει δει ποτέ τον Πούτιν αναστατωμένο.

Αυτό συμβαίνει επειδή συμφώνησαν κατά την πρώτη τους συνάντηση το 2009 ότι ο αμοιβαίος σεβασμός θα είναι η βάση των δεσμών τους, ώστε να μην τον προσβάλει ποτέ, γι' αυτό δεν ξέρει πώς είναι όταν είναι θυμωμένος. 

Οι συνομιλίες τους διεξάγονται πάντα με καλή διάθεση και ο Orbán επαίνεσε τον Πούτιν ως 100% λογικό άτομο που είναι πολύ πειθαρχημένο. Είναι επομένως μια πρόκληση να διαπραγματευτεί κανείς μαζί του, δεδομένου ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένος να συμβαδίσει με το πνευματικό και πολιτικό του επίπεδο. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Orbán είπε ότι ο Πούτιν μίλησε περισσότερο από ό, τι έκανε.

Στη συνέχεια είπε ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των δύο βασικών συμμετεχόντων, γνωρίζουν ότι η ουκρανική σύγκρουση πρέπει να τελειώσει αργά ή γρήγορα και ότι η ειρήνη είναι πάντα καλό πράγμα. 

Ο στόχος της διπλωματίας του ήταν να δημιουργήσει ελπίδα ότι αυτό δεν είναι αδύνατο και να δείξει ότι οι ηγέτες τους μπορούν να βρουν έναν τρόπο μέσω αυτού, αν θέλουν. Η ειρήνη πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και τις αμοιβαίες προθέσεις, και ελπίζει ότι οι οικοδεσπότες του θα ενθαρρυνθούν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση με τις συναντήσεις του μαζί τους.

Ως δυτικός ηγέτης, ο Orbán είπε ότι κάποιοι μπορεί να τον αντιληφθούν ως εχθρό της Ρωσσίας, αλλά αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η επίσκεψή του στη Μόσχα δημιούργησε τέτοια ελπίδα για ειρήνη, δεδομένου ότι ήταν ο πρώτος τέτοιος από τους ομολόγους του που συναντήθηκε με τον Πούτιν και του μίλησε με διαφορετικό τρόπο, διεξάγοντας έναν διάλογο αμοιβαίου σεβασμού. Συνέκρινε τον εαυτό του με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Nicolas Sarkozy, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Dmitry Medvedev κατά τη διάρκεια του σύντομου ρωσσο-γεωργιανού πολέμου τον Αύγουστο του 2008.

Αυτό ήταν ένα παράδειγμα της πολιτικής ηγεσίας που ο Orbán ήθελε να μιμηθεί μέσω της διπλωματίας του. Στη συνέχεια εξήγησε ότι τίποτε δεν θα συμβεί εάν η ειρήνη εξεταστεί από μια καθαρά γραφειοκρατική προοπτική και ότι πρέπει να εργαστούμε γι' αυτό, δεδομένου ότι δεν θα συμβεί από μόνη της. 

Οι συνομιλίες είναι το πρώτο βήμα προς αυτόν τον σκοπό, δεδομένου ότι ανοίγουν εκ νέου τις διπλωματικές σχέσεις και τους διαύλους επικοινωνίας. Στη συνέχεια, ο Orbán έκλεισε τη συνέντευξη υπονοώντας για άλλη μια φορά την αιφνιδιαστική συνάντησή του τη Δευτέρα.

Συνολικά, είναι σαφές ότι είναι ειλικρινής στις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες, αν και ο Ζελένσκι παραμένει απείθαρχος και το υπουργείο Εξωτερικών του εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι ο Orbán διεξήγαγε συνομιλίες με τον Πούτιν για τη σύγκρουση χωρίς τη συμμετοχή της χώρας τους. 

Ο ανώτερος βοηθός του Zelensky, Mikhail Podolyak, δήλωσε επίσης ότι οι πιθανοί διαμεσολαβητές δεν πρέπει να απαιτήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός. Όπως και να έχει, η στρατιωτικο-στρατηγική δυναμική της σύγκρουσης θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει τον Zelensky να κάνει χρήση των υπηρεσιών διαμεσολάβησης του Orbán .


ΠΗΓΗ: Orban Shared Some Detailed Insight Into His Mediation Efforts (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ο Βίκτωρ Ορμπάν αψηφά το παράλογο δόγμα της Ε.Ε. περί «άνευ όρων παράδοσης»
Ο ούγγρος πρωθυπουργός φαίνεται να είναι ο μόνος λογικός ηγέτης στην Ευρώπη.


Ο Ορμπάν φτάνει στη Μόσχα – «Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ειρήνη από την άνεση της πολυθρόνας σου»
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν έφτασε στη Μόσχα για συνομιλίες. Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα ότι θα συναντηθεί με τον αρχηγό του κράτους της Ρωσσίας Πούτιν. Ο Ορμπάν θέλει να επιτύχει κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσσίας και Ουκρανίας και να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.


Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ορμπάν σε «ειρηνευτική αποστολή» στη Μόσχα
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν προκαλεί σάλο και ενθουσιασμό, ειδικά στην Ε..Ε: Στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής αποστολής» του, ταξίδεψε στη Μόσχα την Παρασκευή μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο την Τρίτη.



ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΟ: Η νέα δεξιά συμμαχία "Πατριώτες για την Ευρώπη" αυξάνεται μαζικά
Κάτι μεγάλο συμβαίνει στην Ευρώπη.


Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ταξίδεψε απροσδόκητα στη Ρωσσία, λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία με τον ίδιο αιφνιδιαστικό τρόπο
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπάν επισκέφθηκε απροσδόκητα τη Ρωσσία την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν τρόπους επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Το αιφνιδιαστικό ταξίδι προκάλεσε μεγάλη οργή μεταξύ των συναδέλφων ηγετών του Orban στην Ε.Ε., καθώς ήρθε λίγες μόνο ημέρες αφότου ο Ούγγρος πρωθυπουργός έκανε ένα παρόμοιο αιφνιδιαστικό ταξείδι στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Ο Ορμπάν, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι δεν απαιτεί κανενός είδους εντολή από τις Βρυξέλλες για να προωθήσει την ειρήνη, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις του δεν μπορούν να θεωρηθούν επίσημες διαπραγματεύσεις.


Πανικός στις Βρυξέλλες
Χθες έγινε γνωστό ότι ο σημερινός πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Βίκτωρ Ορμπάν θέλεινα επισκεφθεί σήμερα τον Πούτιν στη Μόσχα, μετά την επίσκεψή του στον Ζελένσκι στο Κίεβο, όπου έχει ήδη φτάσει. Αν θέλετε να κάνετε ειρήνη μεταξύ δύο αντιμαχόμενων πλευρών, λογικά πρέπει να μιλήσετε και με τις δύο. Αλλά αυτό δεν ταιριάζει καθόλου στους ηγέτες στις Βρυξέλλες.


Η Μόσχα θέλει να επιλύσει οριστικά την κρίση και όχι απλώς να καθιερώσει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Ρώσσος πρόεδρος
Η Ρωσσία θέλει να επιλύσει πλήρως τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αντί απλώς να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός ή να παγώσει τις εχθροπραξίες, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η δήλωση ήρθε μετά τη συνάντηση του Πούτιν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτωρα Ορμπάν στη Μόσχα την Παρασκευή. Ο Ορμπάν ταξίδεψε στη ρωσική πρωτεύουσα για να συζητήσει τρόπους εξεύρεσης ειρηνικής και διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός ή κάποιο είδος παύσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το καθεστώς του Κιέβου για να ανακτήσει τις απώλειες, να ανασυνταχθεί και να επανεξοπλιστεί. Η Ρωσσία είναι υπέρ ενός πλήρους και οριστικού τερματισμού της σύγκρουσης».


Οι κινήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία υποδηλώνουν την επιθυμία του Κιέβου να σύρει το Μινσκ στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, λέει ο βετεράνος στρατιωτικός και ειδικός διεθνών υποθέσεων Αντρέι Κόσκιν.
Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει γρήγορα την ουκρανική σύγκρουση κάνουν επίσης το Κίεβο αρκετά νευρικό ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο να οργανώσει μια αιματηρή πρόκληση που θα μπορούσε να ωθήσει τις δυτικές δυνάμεις να στείλουν περισσότερα όπλα και χρήματα στην Ουκρανία, προτείνει. "Πρώτα απ 'όλα, το Κίεβο επιδιώκει να επεκτείνει τη γεωγραφία της σύγκρουσης, να σύρει τη Λευκορωσία σε αυτήν, ελπίζοντας ότι η Πολωνία θα εμπλακεί επίσης", λέει ο Koshkin στο Sputnik.



Το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θέλει η Ουκρανία να «επικρατήσει» στη σύγκρουση με τη Ρωσσία και να την αποτρέψει στο μέλλον, λέει ο γενικός γραμματέας του
Το ΝΑΤΟ επιδιώκει μια διαρκή επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με το Κίεβο αρκετά ισχυρό για να «αποτρέψει» τη Μόσχα μετά το τέλος των εχθροπραξιών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του στρατιωτικού μπλοκ Jens Stoltenberg. Ο απερχόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ έκανε τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή πριν από τη σύνοδο κορυφής του μπλοκ στην Ουάσινγκτον, η οποία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Η διαρκής υποστήριξη προς την Ουκρανία παραμένει το «πιο επείγον καθήκον» του μπλοκ , δήλωσε ο αξιωματούχος, δηλώνοντας ότι το ΝΑΤΟ προσβλέπει επίσης στη συνέχιση της στήριξης του Κιέβου στο μέλλον.



Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται στη μέση πυρηνικών ασκήσεων χρησιμοποιώντας κινητούς πυρηνικούς εκτοξευτές Yars, λίγες εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή τακτικών ασκήσεων ανάπτυξης πυρηνικών όπλων σε νότιες περιοχές κοντά στην Ουκρανία και σε συντονισμό με τη σύμμαχο Λευκορωσία.
Όπως αναφέρθηκε στο Interfax και στη συνέχεια στο Reuters, το υπουργείο δήλωσε ότι «τα πληρώματα εκτοξευτών πυραύλων Yars σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιοχές επρόκειτο να κινηθούν πάνω από 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) και να εξασκηθούν στο καμουφλάζ και την ανάπτυξη». «Παρόμοιες ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν και από άλλες πυραυλικές μονάδες στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.



Το δεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός θα απαγορεύσει επίσης στο Κίεβο να χρησιμοποιεί γαλλικά όπλα σε ρωσικό έδαφος
Το δεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας θα εμποδίσει την πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία και θα απαγορεύσει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τη Γαλλία για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος εάν αναδειχθεί νικητής στις κοινοβουλευτικές εκλογές και εξασφαλίσει το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, πρώην μακροχρόνια ηγέτης του κόμματος. Έκανε τις παρατηρήσεις αυτές την Πέμπτη σε συνέντευξή της στο CNN πριν από τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή. Ο τελευταίος λόγος για την πιθανή ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ανήκει στον πρωθυπουργό και η στάση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχει σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις, πρότεινε.



Το Κιργιστάν, ένας από τους συμμάχους της Ρωσσίας στην Κεντρική Ασία, φέρεται να απέτρεψε μια απόπειρα πραξικοπήματος.
Η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Κιργιστάν, η οποία είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα, δήλωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις της εμπόδισαν μια προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας. Οι αναφορές για την απόπειρα πραξικοπήματος ήρθαν μέσω του RIA Novosti, ενός κρατικού καναλιού μέσων ενημέρωσης στη Ρωσσία, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με το Κιργιστάν. «Οι ειδικές υπηρεσίες του Κιργιστάν απέτρεψαν μια απόπειρα βίαιης κατάληψης της εξουσίας στη χώρα, ανέφερε η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας», ανέφερε η ανάρτηση.


Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει χρήματα και δεν μπορεί να σταματήσει να τα ξοδεύει
Πώς η μυωπική, χωρίς συμβιβασμούς πολιτική του παρόντος προετοιμάζει την πραγματικότητα «ούτε-ούτε» του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!