Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Τό ΠΡΩΤΟ Πανεπιστήμιου του Κόσμου ήταν ΕΔΩ! ( Πού αλλού; ) / Η Ακαδημία Πλάτωνος!

 


ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: Το πρώτο Πανεπιστήμιο στον κόσμο!
Η Ακαδημία Πλάτωνος, ή απλά, «Η Ακαδημία», ήταν ένα διάσημο σχολείο στην αρχαία Αθήνα που ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα το 387 π.Χ.


Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν στοχαστές όπως ο Θεαίτητος του Σουνίου, ο Αρχύτας του Τάρεντου, ο Λεοδάμας από τη Θάσο και ο Νεοκλείδης.

Αυτές οι συναντήσεις και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν για χρόνια, αλλά μόνο όταν έφτασε ο Εύδοξος ο Κνίδος στα μέσα του 380 π.Χ., η Ακαδημία αναγνωρίστηκε ως επίσημη Ακαδημία .

Η Ακαδημία Πλάτωνος δεν ήταν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα όπως τη γνωρίζουμε στη σύγχρονη εποχή, αλλά επειδή είχε τα χαρακτηριστικά σχολείου και κάλυπτε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων όπως φιλοσοφία, αστρονομία, μαθηματικά, πολιτική, φυσική και άλλα, θεωρείται ότι είναι το πρώτο πανεπιστήμιο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Αριστοτέλη,, Δάσκαλος του Μ.Αλεξανδρου, έγινε ένας από τους φιλοσόφους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο όλων των εποχών.

Οι μέθοδοι διδασκαλίας που χρησιμοποιούσε ο Πλάτωνας , συμπεριλαμβανομένων τόσο των διαλέξεων όσο και των σεμιναρίων.
Είχε τη φράση «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω μοι τη θύρα» πάνω από την είσοδό της, «Να μην μπει κανένας παρά γεωμέτρα από αυτήν την πόρτα. ”

Αξίζει να αναφερθεί ότι επί Πλάτωνα ηγεσίας της Ακαδημίας, τα μέλη της δεν πλήρωναν καμμία αμοιβή και μετά τον θάνατό του, η Ακαδημία συνέχισε τη λειτουργία της για σχεδόν 200 χρόνια.

Το έτος 86 π.Χ. Η Ακαδημία καταστράφηκε και ισοπεδώθηκε. το μέγεθος της καταστροφής ήταν τόσο τεράστιο που το σχολείο δεν άνοιξε ποτέ ξανά.

Ωστόσο, η κληρονομιά της Ακαδημίας παρέμεινε ζωντανή στη διάρκεια των χιλιετιών, δίνοντάς μας ζωτικής σημασίας γνώσεις και γνώσεις ακόμα και σήμερα για τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!