Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

200 χρόνια κλειστή η «Πύλη της Κρεμάλας» στην Κωνσταντινούπολή ΜΑΣ !

 

gregorios_e

Νίκος Χειλαδάκης

Όταν Ερντογάν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είχε ζητήσει από τον τότε Οικουμενικό Πατριάρχη να ανοίξει την Πύλη αυτή σαν ένδειξη συμφιλίωσης αλλά αυτό δεν έγινε καθώς η Πύλη αυτή είναι ο συμβολικός τάφος του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ που κρέμασαν οι Τούρκοι στις 10 Απρίλιου του 1821 και πέταξαν την σωρό του στον Βόσπορο, από όπου δεν βρέθηκε ποτέ γι΄ αυτό και δεν υπάρχει μνήμα του.

Κάθε χρόνο, στις 10 Απριλίου, ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης ανάβει εκεί ένα κερί και προσεύχεται. Γιατί άρα γε;

Ήταν 10 Απριλίου 1821. Σ’ αυτήν την κλειστή σήμερα μαύρη πύλη Οθωμανοί στρατιώτες κρέμασαν ένα χοντρό σχοινί με μια θηλιά. 

Στόχος τους δεν ήταν άλλος από τον Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ που παρά τις πιέσεις να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και να φυγαδευτεί, προτίμησε να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο την μοίρα του.

unnamed

Τον κρέμασαν στην κεντρική πύλη για να τον ατιμάσουν και να παραδειγματίσουν. Άφησαν το άψυχο κορμί του να κρέμεται εκεί για τρία μερόνυχτα. 

Με κόπους η σωρός του έφτασε στην Οδησσό (αφού φανατισμένοι Εβραίοι αγόρασαν γιά 800 νομίσματα τήν σωρό του καί τήν περιέφεραν στούς δρόμους πρός χλευασμό καί όχι μόνο!) για να αναπαυτεί, ενώ σήμερα τα λείψανα του, φυλάσσονται σε μαρμάρινη λειψανοθήκη, στον καθεδρικό ναό των Αθηνών.
Κάποιοι θέλουν να πείσουν τον Ελληνισμό πως ο Γρηγόριος ήταν ένας «προδότης» που για να διασωθεί είχε αφορίσει την Επανάσταση του Υψηλάντη. 

Μια μικρή αναζήτηση στις πηγές ωστόσο αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.

Παρά την διαφωνία του –όπως υποστηρίζουν κάποιοι ιστορικοί- για το χρόνο που θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η Επανάσταση, ο Γρηγόριος Ε΄ είχε στηρίξει με κάθε μέσον τον Ελληνισμό.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Γρηγόριος θα μπορούσε να είχε σωθεί. Αρκετοί ήταν αυτοί που τον πίεζαν να φυγαδευτεί.

Ο Υψηλάντης είχε στείλει πλοίο για να τον μεταφέρει μακριά από τον Σουλτάνο. Για τον Γρηγόριο όμως αυτό δεν υπήρχε σαν επιλογή!

πύλη-Γρηγορίου5ου-385x181

Όπως αναφέρει η Wikipedia, σύμφωνα με τον πανηγυρικό που εκφώνησε για τον Πατριάρχη το 1853 ο Γεώργιος Τερτσέτης, όπως αυτός μεταφέρεται από τον ανιψιό του Πατριάρχη, ο Γρηγόριος Ε’ απέρριψε προτάσεις υπαλλήλων ξένων πρεσβειών να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη λέγοντας:

«Μη με προτρέπετε εις φυγήν, μάχαιρα θα διέλθη τας ρύμας της Κωνσταντινουπόλεως και των λοιπών πόλεων των χριστιανικών επαρχιών. Υμείς επιθυμείται, εγώ μετημφιεσμένος να καταφύγω…ουχί!

Εγώ δια τούτω είμαι πατριάρχης, όπως σώσω το έθνος μου…ο θάνατός μου ίσως επιφέρει μεγαλυτέραν οφέλειαν από την ζωή μου…Ναι, ας μη γίνω χλεύασμα των ζώντων.

Δε θα ανεχτώ ώστε εις τα οδούς της Οδησσού, της Κέρκυρας και της Αγκώνος, διερχόμενον εν μέσω των αγύιων, να με δακτυλοδεικτούσι λέγοντες, Ιδού έρχεται ο φονεύς πατριάρχης».

Η αγιοκατάταξη του έγινε στις 10 Απριλίου 1921.


*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος – www.nikosxeiladakis.gr

https://national-pride.org/2021/03/24/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%ce%b7-%cf%80%cf%8d%ce%bb%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%cf%81/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!