Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Τα σχολεία υπογράφουν συμφωνίες για πύργους κινητής τηλεφωνίας - χωρίς να ενημερώνουν τους γονείς


Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών προσεγγίζουν σχολικές επιτροπές σε όλες τις ΗΠΑ, προσφέροντας να εγκαταστήσουν ασύρματους πύργους σε αντάλλαγμα για αυτό που αρχικά φαίνεται ως μια προσοδοφόρα ροή εισοδήματος για τα σχολεία που συχνά στερούνται ρευστότητας. 

Αλλά οι συμφωνίες συχνά ευνοούν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οι πύργοι μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους για την υγεία, λένε οι ειδικοί.




Μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών προσεγγίζουν σχολικές επιτροπές σε όλες τις ΗΠΑ, προσφέροντας να εγκαταστήσουν ασύρματους πύργους στα σχολεία σε αντάλλαγμα για αυτό που αρχικά φαίνεται ως μια προσοδοφόρα ροή εισοδήματος για τα σχολεία που συχνά στερούνται ρευστότητας.

Αλλά είναι αυτές οι προσφορές τόσο καλές όσο διαφημίζονται ή περιέχουν κινδύνους για τα σχολεία - και τα παιδιά;

Στο "Defender In-Depth" αυτής της εβδομάδας, η Suzanne Burdick, Ph.D., και η Jenny DeMarco, η οποία έχει μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση, είπαν στον οικοδεσπότη Michael Nevradakis, Ph.D., ότι τα συμβόλαια πύργων κινητής τηλεφωνίας, αντί να προσφέρουν "εύκολο χρήμα", συχνά κλειδώνουν στα σχολικά συμβούλια για δεκαετίες με δυσμενείς όρους.

Ο Burdick, δημοσιογράφος του The Defender, γράφει μια σειρά ερευνητικών άρθρων σχετικά με την ασύρματη έκθεση στα σχολεία.

Η DeMarco είναι διευθύντρια επικοινωνίας για την Virginians for Safe Technology και συνιδρυτής του National Call for Safe Technology.


Πρόσθεσαν ότι οι σχολικές περιφέρειες συχνά δεν ενημερώνουν τους γονείς πριν υπογράψουν τέτοιες συμβάσεις, ενώ οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων συνήθως δεν διεξάγονται.

Είπαν επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) αγνόησε μια δικαστική εντολή για την αναθεώρηση των ορίων έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες, που θεσπίστηκαν το 1996 και παρέμειναν αμετάβλητα από τότε. 




Η Big Telecom «εκμεταλλεύεται τα σχολικά συμβούλια και τους διευθυντές σχολείων»

Ο Burdick δήλωσε ότι «μια τέλεια καταιγίδα» ετοιμάζεται, λόγω του συνδυασμού της ταχείας τεχνολογικής προόδου και μιας «βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών που θέλει να επωφεληθεί από αυτές τις εξελίξεις» «εντείνοντας τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη της υποδομής της».

Ωστόσο, «με αυτόν τον τρόπο, στοχεύει πραγματικά, και θα μπορούσα να πω, εκμεταλλευόμενη, τα σχολικά συμβούλια και τους διευθυντές σχολείων», δήλωσε ο Burdick.

Ο Burdick δήλωσε ότι τα σχολεία που αναζητούν νέες ροές εισοδήματος βλέπουν την εγκατάσταση πύργων ως έναν τρόπο δημιουργίας παθητικού εισοδήματος.

Ωστόσο, αυτό που «φαίνεται με την πρώτη ματιά ως αυτονόητο για τους διευθυντές σχολείων» έρχεται με το κόστος της μη «συνειδητοποίησης των επιπτώσεων αυτού όσον αφορά το πόσο καιρό είναι οι συμβάσεις, τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και πόσο λίγη σωστή κυβερνητική εποπτεία υπάρχει στη βιομηχανία», δήλωσε ο Burdick.

Η DeMarco έχει ταχθεί κατά τέτοιων συμβάσεων στο ιδιωτικό σχολείο των παιδιών της και σε άλλα σχολεία της περιοχής της. 

Είπε ότι ένα τοπικό γυμνάσιο υπέγραψε 35ετές συμβόλαιο πύργου, το οποίο περιλαμβάνει αρχική 10ετή θητεία και πενταετή ανανεώσιμη διάρκεια.

"Οι ανανεώσιμοι όροι είναι ανανεώσιμοι μόνο από την πλευρά των τηλεπικοινωνιών ή της εταιρείας πύργων. Δεν υπάρχει ρήτρα διαφυγής για το σχολείο», δήλωσε η DeMarco. «Είναι σχεδόν σαν την επιστήμη του καπνού, όπου μπορεί να γνωρίζουν ότι το φράγμα της άρνησης πρόκειται να σπάσει κάποια στιγμή και δεν θέλουν να επηρεάσει τα έσοδά τους όταν το κάνει».

"Πολλές φορές οι συμβάσεις επιτρέπουν στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να τροποποιήσουν τους πύργους, να τους συντηρήσουν ή να τους αλλάξουν", δήλωσε ο Burdick. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια αρχική τοποθέτηση μιας κεραίας θα μπορούσε αργότερα μονομερώς να μετατραπεί σε «μια ολόκληρη δέσμη κεραιών 5G».

Ο Burdick σημείωσε περιπτώσεις συμβάσεων που επέτρεπαν στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να παρέχουν προειδοποίηση μόλις 48 ωρών πριν από την προσθήκη στους πύργους τους ή όπου οι σχολικές επιτροπές ενέκριναν συμβάσεις πύργων κινητής τηλεφωνίας μετά από «48 δευτερόλεπτα συζήτησης».

Στην τελευταία περίπτωση, οι γονείς στο Wyandotte του Michigan «εξοργίστηκαν πραγματικά» επειδή το σχολικό συμβούλιο δεν τους συμβουλεύτηκε πριν υπογράψει τη σύμβαση.

Οι γονείς μήνυσαν την T-Mobile και έλαβαν περιοριστικά μέτρα που εμποδίζουν την ενεργοποίηση των κεραιών.

Ωστόσο, κατόπιν έφεσης, η υπόθεσή τους απορρίφθηκε και οι κεραίες ενεργοποιήθηκαν. Οι γονείς κάνουν τώρα έκκληση. «Είναι πολύ διχασμένη αυτή η κοινότητα, καθώς πολλοί γονείς έβγαλαν τα παιδιά τους από το σχολείο», δήλωσε ο Burdick. «Ήταν ένα πραγματικό χάος».

Η DeMarco σημείωσε ότι παρά τους όρους των συμβάσεων που αρχικά φαίνονται δελεαστικοί, οι συμβάσεις Big Telecom συχνά παρέχουν στα σχολεία μόνο περιορισμένα οικονομικά οφέλη, καθώς εκτός από μια σχετικά μεγάλη προκαταβολή όταν υπογράφεται η σύμβαση, τα ετήσια μισθώματα είναι χαμηλά και συχνά κατανέμονται μεταξύ όλων των σχολείων της περιοχής - και της εταιρείας πύργων.

«Είναι μια μικρή σταγόνα στον κουβά», για την οποία «θέτετε τους ανθρώπους σε κίνδυνο», δήλωσε η DeMarco.



Οι δημοκρατικές διαδικασίες των σχολικών επιτροπών συχνά «λείπουν», καθώς οι γονείς αποκλείονται

Η DeMarco και ο Burdick δήλωσαν ότι τα σχολικά συμβούλια συχνά αγνοούν τις ανησυχίες των γονέων και των μαθητών σχετικά με την ασφάλεια και τους όρους της σύμβασης.

«Απλώς μπαίνει από το ένα αυτί και βγαίνει από το άλλο», δήλωσε η DeMarco, μαζί με την έλλειψη ενημερωμένης συναίνεσης. «Οι γονείς δεν ειδοποιούνται ότι αυτό συμβαίνει. Δεν μπορείς καν να φτάσεις σε αυτό το σημείο να πεις τίποτε γιατί δεν ξέρεις ότι συμβαίνει».

Μόλις ένας πύργος τοποθετηθεί, εγκριθεί και υπό κατασκευή, είναι «πολύ, πολύ - αν όχι αδύνατο, πολύ δύσκολο να αντιστραφεί ή να κατεδαφιστεί», δήλωσε η DeMarco.

Η DeMarco δήλωσε ότι οι εταιρείες πύργων στοχεύουν σχολεία επειδή δεν έχουν τόση γραφειοκρατία όσο οι κομητείες ή οι πόλεις

Οι διαδικασίες που αφορούν τα σχολεία είναι συνήθως «γρήγορες», ενώ συχνά, «οι εκπαιδευτικοί δεν εκπαιδεύονται σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα και είναι εύκολο να το δεχθούν».



Η «ασφάλεια» ως λόγος για την κατασκευή ασύρματων πύργων - αλλά οι κίνδυνοι για την ασφάλεια αγνοούνται

Σύμφωνα με την DeMarco, ορισμένες εταιρείες πύργων υπογράφουν «κύριες μισθώσεις με σχολικές επιτροπές ή με κομητείες», συμπεριλαμβανομένης της κομητείας της Βιρτζίνια όπου κατοικεί - η οποία είπε ότι χρησιμοποίησε εξουσίες έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 για να περάσει βιαστικά τέτοιες συμβάσεις με ελάχιστη εποπτεία ή αναθεώρηση.

«Οι εξουσίες COVID έδωσαν σε έναν άνδρα στην κομητεία μας τη δυνατότητα να υπογράψει οποιαδήποτε υποδομή κινητής τηλεφωνίας εντός της κομητείας», είπε. «Δεν χρειάστηκε να περάσει από τη διαδικασία σχεδιασμού... οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση, τίποτα από αυτά».

Η DeMarco είπε επίσης ότι οι σχολικές επιτροπές συνήθως δεν διεξάγουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν υπογράψουν συμβάσεις ή πριν από την κατασκευή ασύρματων πύργων. «Βασικά απλώς υπογράφουν... Και αυτό είναι».

Οι Burdick και DeMarco δήλωσαν ότι οι σχολικές επιτροπές συχνά επικαλούνται ανησυχίες για την ασφάλεια, όπως η διευρυμένη δυνατότητα κλήσης του 911, για να δικαιολογήσουν την τοποθέτηση ασύρματων πύργων στα σχολεία.

Η DeMarco δήλωσε ότι ενώ το κάνουν αυτό, οι σχολικές επιτροπές τείνουν να αποκρύπτουν τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους ασύρματους πύργους, σημειώνοντας ότι οι τοπικές σχολικές αρχές «το παρέλειψαν από τη συζήτηση σαν να μην υπάρχει» ή ισχυρίστηκαν ότι τέτοιοι κίνδυνοι για την υγεία δεν αποδείχθηκαν ποτέ ότι υπάρχουν.

Σε συνομιλίες με ιδιοκτήτες εταιρειών πύργων, η DeMarco είπε ότι της είπαν ότι αυτές οι εταιρείες «πρέπει να ανησυχούν μόνο για τη συμμόρφωση» με τους κανονισμούς της FCC, αλλά «δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την ασφάλεια».

Ο Burdick δήλωσε ότι τα όρια έκθεσης RF της FCC καθορίστηκαν το 1996, με βάση μελέτες που διεξήχθησαν στη δεκαετία του 1970 και του '80. 

Εξετάζουν μόνο έναν πιθανό μηχανισμό βλάβης - θερμικές επιδράσεις ή εάν το RF δημιουργεί θέρμανση στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά «κάνουν τα στραβά μάτια σε οποιαδήποτε άλλη βιολογική επίδραση που μπορεί να συμβεί» ή μακροπρόθεσμες βλάβες.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντοςείχε ένα ολόκληρο τμήμα για την προστασία από την ακτινοβολία, αλλά αποχρηματοδοτήθηκε, δήλωσε ο Burdick.


Μετά από μια έκθεση του 2012 από το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας που προέτρεπε την FCC να επανεξετάσει τα όριά της του 1996, η FCC ξεκίνησε πολυετή έρευνα

Σύμφωνα με τον Burdick, οι επιστήμονες υπέβαλαν «χιλιάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων» που βρήκαν «βιολογικές επιδράσεις» ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προκαλούν θέρμανση.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2019, η FCC διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε «κατάλληλη βάση» για την τροποποίηση των ορίων έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες και έκλεισε την έρευνά της

Η CHD και άλλοι οργανισμοί υπέβαλαν αγωγές κατά της FCC το 2020, αμφισβητώντας αυτήν την απόφαση.

Το 2021, ένα ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε ότι η FCC απέτυχε να εξετάσει όλα τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις της ασύρματης τεχνολογίας στην υγεία και απαίτησε από αυτήν να διεξαγάγει νέα επανεξέταση των αποδεικτικών στοιχείων. Ωστόσο, η FCC έχει μέχρι στιγμής αψηφήσει την απόφαση.

Ο Burdick σημείωσε ότι η CHD "συνέχισε να ασκεί πίεση στην FCC να δράσει", υποβάλλοντας αναφορά στην FCC πέρυσι και σχεδιάζοντας μια νέα νομική κατάθεση τους επόμενους μήνες. 

Ανέφερε αρκετές πρόσφατες μελέτες που διαπίστωσαν δυνητικά σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών δημοτικού σχολείου και των εφήβων.

Οι κανόνες της FCC επίσης «δεν λαμβάνουν υπόψη τις σωρευτικές επιπτώσεις» και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες, δήλωσε η DeMarco, σημειώνοντας ότι ο νόμος περί τηλεπικοινωνιών του 1996 εμποδίζει τις κρατικές και νομαρχιακές αρχές να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με εφαρμογές ασύρματων πύργων με βάση τις «περιβαλλοντικές επιπτώσεις», οι οποίες περιλαμβάνουν επιπτώσεις στην υγεία.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε την αρχή της προφύλαξης, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά», δήλωσε η DeMarco.

Ο Burdick δήλωσε ότι η CHD «οδηγεί το δρόμο» στην αμφισβήτηση των κανόνων της FCC, μεταξύ άλλων μέσω διαδικτυακών πόρων για το κοινό και νομικών υποθέσεων - μία στο Νιου Τζέρσεϋ, άλλες επικαλούμενες τον νόμο για τους Αμερικανούς με αναπηρίες σχετικά με τις πιθανές βλάβες της ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας.

Παρακολουθήστε το 'The Defender In-Depth' εδώ:

Ακούστε το podcast στο Spotify.

Το "The Defender In-Depth" προβάλλεται στο CHD. TV Τετάρτη στις 10 π.μ. ET/9 π.μ. CT.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!