Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Μουσουλμάνα θέλει να επιβάλει την άρση της απαγόρευσης της μπούρκας στο δικαστήριο – Η αγωγή απορρίφθηκε


Μια μουσουλμάνα οδηγεί αυτοκίνητο. Στη Γερμανία, αυτό δεν είναι δυνατό με νικάμπ ή μπούρκα λόγω της απαγόρευσης της μαντίλας, αποφάσισε τώρα ένα δικαστήριο (συμβολική εικόνα).


Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μια μουσουλμάνα γυναίκα με ολόσωμο πέπλο ήθελε να οδηγήσει αυτοκίνητο. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πήγε στο δικαστήριο κατά της απαγόρευσης της μαντίλας - αλλά το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε τώρα αποφασιστικά την αγωγή.


Στη Γερμανία, υπάρχει απαγόρευση της μαντίλας στο τιμόνι - ακόμη και για τους μουσουλμάνους. Παρ' όλα αυτά, μια γυναίκα από το Neuss ήθελε να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο με νικάμπ, ένα πέπλο που μοιάζει με μπούρκα που αφήνει μόνο μια σχισμή στην περιοχή των ματιών. 



Με αυτό το αίτημα, η μουσουλμάνα απέτυχε την Παρασκευή ενώπιον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου του Münster.

Είχε προηγηθεί αίτηση της γυναίκας για ειδική άδεια για θρησκευτικούς λόγους. Επειδή η αρμόδια περιφερειακή κυβέρνηση στο Ντύσσελντορφ είχε μιλήσει κατά της εξαίρεσης, η μουσουλμάνα γυναίκα μήνυσε ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου στο Ντύσσελντορφ. Αυτό το βήμα ήταν επίσης ανεπιτυχές, καθώς το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή.

Η ενάγουσα ηττήθηκε επίσης στον επόμενο ανώτερο βαθμό: Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο Münster διαπίστωσε ότι η γυναίκα δεν δικαιούταν εξαίρεση από την απαγόρευση της μαντίλας στο τιμόνι. Ο λόγος: Το γεγονός ότι οι αυτοκινητιστές δεν επιτρέπεται να καλύπτουν τα πρόσωπά τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.


Comprende, μανδάμ;


Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν το πρόσωπο του οδηγού κατά τη διάρκεια της καταγραφής της κυκλοφορίας και των ελέγχων, π.χ. στις φωτογραφίες από κάμερες ταχύτητας. Διαφορετικά, το εν λόγω πρόσωπο θα μπορούσε να παρακάμψει έναν έλεγχο ή μια τιμωρία και έτσι να αποφύγει το νόμο.

Μια άλλη πτυχή είναι η περιμετρική θέα, η οποία δεν είναι δυνατή όταν φοράτε πέπλο. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια και το δικαίωμα στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα. 



Ως εκ τούτου, η απαγόρευση της μαντίλας δεν στοχεύει μόνο στα προσωπικά δικαιώματα, αλλά χρησιμεύει επίσης για την «προστασία υψηλόβαθμων νομικών συμφερόντων» άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με μια άλλη δικαστική απόφαση του Neustadt, και οι δύο πτυχές είναι δυνατές μόνο με τη χρήση κανονικής μαντίλας (hijab), η οποία καλύπτει μόνο τα μαλλιά. 

Το καλοκαίρι του 2023, μια μουσουλμάνα γυναίκα είχε μηνύσει εδώ ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου στο Neustadt an der Weinstraße, αφού η αρμόδια αρχή δεν ήθελε να εκδώσει ειδική άδεια για να φοράει νικάμπ στο τιμόνι.

Το δικαστήριο του Neustadt ακολούθησε την αρχή και, όπως και το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του Münster, διαπίστωσε ότι η απαγόρευση της μαντίλας ήταν συμβατή με τον Βασικό Νόμο. Αντίθετα, θα μπορούσε να γίνει κατάχρηση των εξαιρέσεων για την αποφυγή των νομικών συνεπειών μετά από μια τροχαία παράβαση.

Οι συνταγματικά κατοχυρωμένοι οδικοί κανόνες δεν μπορούν να υπονομευθούν σε σχέση με τη θρησκεία κάποιου, αποφάνθηκε το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του Münster. Εξακολουθεί να είναι δυνατή η άσκηση προσφυγής ενώπιον του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου της Λειψίας.


ΠΗΓΗ: Muslimin will Aufhebung des Burka-Verbots gerichtlich erzwingen – Klage abgewiesen - Apollo News (apollo-news.net)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Οι γυναίκες που φορούν μπούρκα κατά την οδήγηση θα τιμωρούνται πλέον με πρόστιμο στη Γερμανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!