Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης [ † 01 Οκτωβρίου 1911 ]


Λαζαρίδης Αιμιλιανός (1877 - 01 Οκτωβρίου 1911) Διετέλεσε Μητροπολίτης Γρεβενών

Η ιδιότητά του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν Πράκτορας Α΄ Τάξεως.


Ο Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1877 στα Πέρματα του Ικονίου και ήταν ένα από τα εννιά παιδιά του Χαραλάμπους και της Θεοφανίας (Θεοφανώς) ή Θεανώς, τουρκόφωνων, αλλά ορθοδόξων Ελλήνων. 

Ο Αιμιλιανός διακρινόταν, από τη φοιτητική του ζωή ακόμα, για τη φιλομάθεια, τη βαθιά του πίστη, την αρετή και τη φιλοπατρία του και αυτός ήταν ο λόγος, που το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τον χειροτόνησε ιερέα και τον τοποθέτησε αρχικά πρωτοσύγκελο στη Θεσσαλονίκη

Κατόπιν, το 1906, μετατέθηκε στη Μητρόπολη Πελαγονίας. 

Εκεί έδρασε στον Μακεδονικό Αγώνα, που βρισκόταν σε εξέλιξη, ως δεξί χέρι του Μητροπολίτη Πελαγονίας Ιωακείμ Φορόπουλου. 

Από τον τελευταίο μάλιστα χειροτονήθηκε επίσκοπος Πέτρας.

Στις 16-3-1910 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Γρεβενών, όπου συνέχισε την εθνική του δράση κατά των Βουλγάρων, των Ρουμάνων αλλά και των Νεότουρκων, που από το 1908 απειλούσαν τον Ελληνισμό. Παρά τις απαγορεύσεις των περιοδειών του στα χωριά της Μητρόπολής του από τους Τούρκους, ο Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης επέμενε να αψηφά τους τελευταίους.

Στις 1 Οκτωβρίου 1911, όντας σε περιοδεία, μαζί με τον διάκονό του Δημήτρη Αναγνώστου, καθώς πήγαινε από το χωριό Σνίχοβο (σημερινό Δεσπότης) στο χωριό Κριτσοτάδες (σημερινός Αιμιλιανός), δέχτηκε επίθεση από τους Νεότουρκους, οι οποίοι τους βασάνισαν και τους δύο και τους σκότωσαν. 

Τα σκηνώματά τους μεταφέρθηκαν στα Γρεβενά, όπου κηδεύτηκαν με μεγαλοπρέπεια.

Φωτογραφίες

Βιβλιογραφία

  • (Β049) Ελλάδα 20ος αιώνας, Τόμος Α2, Οι πρωταγωνιστές, Εκδόσεις Απογευματινή Α.Ε.
  • (Β021) Παπαδημητρίου Ρούλας Μιχ, Η Εκκλησία στο Μακεδονικό Αγώνα, Εκδόσεις Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 1991.
  • (Β042) Σμυρνιού – Παπαθανασίου Βιολέττας, Μοναστήρι, Ιστορική περιπλάνηση στην πάτρια γη, Εκδόσεις Μαίανδρος, Θεσσαλονίκη 1993.
  • (ΗΒ011) Παμμακεδονικού Συλλόγου, Μακεδονικό Ημερολόγιο 1912, Επετηρίς των Μακεδόνων, Τόμος Ε΄, Τύποις «Αυγής Αθηνών» Θεοδώρου Ν. Αποστολοπούλου, Εν Αθήναις 1912.

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!