Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Πώς οι μυστικές υπηρεσίες και οι κυβερνήσεις ελέγχουν την κοινή γνώμη μέσω των κορυφαίων μέσων ενημέρωσης


Εικόνα: Transition News/Midjourney


Σε ένα νέο βίντεο, ο Ελβετός ιστορικός Δρ Daniele Ganser έχει ασχοληθεί με την επιχείρηση "Mockingbird" της CIA, η οποία στόχευε στον έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων των ανθρώπων.

Ο Ganser είναι πεπεισμένος ότι αυτός ο ψυχολογικός πόλεμος χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. (Με βίντεο)


Σε ένα νέο βίντεο, ο Ελβετός ιστορικός Daniele Ganser ασχολήθηκε με το συναρπαστικό ερώτημα εάν μυστικές υπηρεσίες όπως η CIA ελέγχουν την κοινή γνώμη μέσω των κορυφαίων μέσων ενημέρωσης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ασχολήθηκε με την επιχείρηση "Mockingbird", η οποία ξεκίνησε από τον πράκτορα Frank Wisner το 1948, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών των ΗΠΑ. Στόχος ήταν η χειραγώγηση και ο έλεγχος των σκέψεων και των συναισθημάτων των πολιτών μέσω των μέσων ενημέρωσης.

Πολλοί δεν έχουν ακούσει ποτέ για την επιχείρηση "Mockingbird" ή πιστεύουν ότι έκλεισε τη δεκαετία του 1970 μετά την αποκάλυψη των μηχανορραφιών της.

Αλλά ο Robert F. Kennedy Jr. το βλέπει διαφορετικά.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2023, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η CIA συνεχίζουν να επηρεάζουν την αναφορά πολλών κορυφαίων μέσων ενημέρωσης. 

Ο Kennedy δήλωσε τα εξής:

Στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, η CIA προσέλαβε περίπου 400 Αμερικανούς δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επιχείρησης "Mockingbird". Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι η επιχείρηση "Mockingbird" συνεχίζεται ακόμα και σήμερα».



Τόνισε επίσης:

«Οι Αμερικανοί συνήθιζαν να πιστεύουν την κυβέρνησή τους. Σήμερα είναι διαφορετικά. Η κυβέρνηση μας λέει ψέμματα. Και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας λένε ψέμματα. Και οι άνθρωποι στις ΗΠΑ το γνωρίζουν αυτό». (από το μίνιμουμ 01:27)



Μετά την ιστορική του έρευνα, ο Ganser είναι πεπεισμένος ότι η CIA και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν κάνει και συνεχίζουν να τα κάνουν όλα αυτά. Και ότι αυτοί οι χειρισμοί και οι μηχανορραφίες δεν είναι αποτελεσματικοί μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στη Γερμανία, την Αυστρία ή την Ελβετία. Συνολικά, οι άνθρωποι εμπιστεύονται όλο και λιγώτερο τις κυβερνήσεις και τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης και αισθάνονται ότι οι πολιτικοί πάντα διαστρέφουν τα πράγματα όπως τους βολεύει.

Ως παράδειγμα, αναφέρει μια δήλωση που έκανε ο ομοσπονδιακός σύμβουλος Alain Berset κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «πανδημίας του κορωνοϊού». Όπως πολλοί άλλοι υψηλόβαθμοι υπεύθυνοι λήψης πολιτικών αποφάσεων σε όλο τον κόσμο, είχε ισχυριστεί: «Όσοι εμβολιάζονται δεν μπορούν πλέον να κολλήσουν τον ιό και δεν μπορούν να τον μεταδώσουν». Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό ήταν ψ έ μ μ α, λέει ο Ganser. 

Πρέπει κανείς να αναρωτηθεί αν οι πολιτικοί δεν ήξεραν καλύτερα ή αν ήταν απλώς κακώς ενημερωμένοι ή αν ήξεραν και έλεγαν κάτι άλλο. Αυτό θα πρέπει να εξετάζεται σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση.

Η επιχείρηση "Mockingbird" αποκαλύφθηκε τη δεκαετία του 1970 και μια εξεταστική επιτροπή συστάθηκε ακόμη και για να ρίξει μια κριτική ματιά στις δραστηριότητες της CIA υπό την ηγεσία του γερουσιαστή των ΗΠΑ Frank Church. 

Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η CIA διατηρούσε ένα δίκτυο αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων στο εξωτερικό που προσπάθησαν να επηρεάσουν την επίσημη γνώμη μέσω προπαγάνδας.

Μέσω αυτών των ανθρώπων, η CIA είχε άμεση πρόσβαση σε πολλές εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και εκδότες που εκδίδουν βιβλία.

Ο Church είχε τονίσει ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη χειραγώγηση και την παραπλάνηση του πληθυσμού.

Ο δημοσιογράφος Carl Bernstein κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Κατήγγειλε ότι η CIA είχε συνεργαστεί απευθείας με το Associated Press (AP), το μεγαλύτερο πρακτορείο ειδήσεων στον κόσμο, στο πλαίσιο της επιχείρησης "Mockingbird".

Περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι από γνωστά μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times, το ABC, το NBC, το CBS, το Newsweek και το Times Magazine εργάστηκαν για τη CIA.

Το όνομα "Mockingbird", το οποίο επέλεξε τότε η CIA για την άκρως απόρρητη επιχείρησή της, μιλάει από μόνο του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το ωδικό πουλί, το οποίο ζει στη Βόρεια Αμερική, μπορεί να μιμηθεί τις φωνές άλλων πουλιών σαν παπαγάλος. 

Το σκεπτικό πίσω από αυτό: Η CIA και η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπαγορεύουν την ιστορία και μέσα ενημέρωσης όπως το CNN ή οι New York Times τη μιμούνται ή την αντιγράφουν. Ο αναγνώστης πιστεύει ότι το άρθρο προέρχεται από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά στην πραγματικότητα γράφτηκε από τη CIA, η οποία λειτουργεί κρυμμένη στο παρασκήνιο.

Ο Daniele Ganser επισημαίνει πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε αυτούς τους μηχανισμούς - και να κατανοήσουμε ότι η αναφορά των κορυφαίων μέσων ενημέρωσης επηρεάζεται σκόπιμα από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις κυβερνήσεις, προκειμένου να κατευθύνει την κοινή γνώμη προς μια επιθυμητή κατεύθυνση. 

Επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διαβάσετε καλύτερα τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης. Δεν έχει σημασία ποιες επίσημες αφηγήσεις εμπλέκονται.

Ως παράδειγμα, ο ιστορικός, ο οποίος έχει συχνά δυσφημιστεί από τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης λόγω της σαφούς και διαφοροποιημένης στάσης του απέναντι στα γεγονότα των τελευταίων ετών, αναφέρει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, οι New York Times δεν αναφέρουν το πραξικόπημα στην Ουκρανία, το οποίο οργανώθηκε από τη CIA το 2014, διότι διαφορετικά θα προέκυπτε μια εντελώς διαφορετική εικόνα του πολέμου στην Ουκρανία. Κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της CIA, οι οποίες διατηρούν μια πολύ στενή σχέση.

Ο ιστορικός διευκρινίζει επίσης ότι η CIA έχει ήδη σκοτώσει πολλούς ανθρώπους και λειτουργεί ένα τμήμα μυστικού πολέμου. Η CIA έχει ανατρέψει κυβερνήσεις, έχει ανατινάξει τον αγωγό Nord Stream και έχει εμπλακεί σε πολλά σοβαρά εγκλήματα. Φυσικά, η CIA δεν θέλει να απεικονίζεται στα μέσα ενημέρωσης ως τρομοκρατική οργάνωση, επειδή χρησιμοποιεί βία για την επίτευξη πολιτικών στόχων.

Η CIA ισχυρίζεται ότι έχει σταματήσει τη λειτουργία της, αλλά πολλοί αμφιβάλλουν. Σύμφωνα με τον ιστορικό Alfred McCoy, η CIA και η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν «πράκτορες» σε κάθε μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο. 

Το περιγράφει αυτό στο βιβλίο του "In the Shadows of the American Century: The Rise and Decline of US Global Power", που δημοσιεύθηκε το 2017.

Στο ντοκυμανταίρ του 2020 «Out of Shadows», ο γνωστός κασκαντέρ του Χόλλυγουντ Mike Smith ασχολήθηκε επίσης με τον ψυχολογικό πόλεμο από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις κυβερνήσεις και τους κραυγαλέους και τρομακτικούς χειρισμούς από τα μέσα ενημέρωσης και την κινηματογραφική βιομηχανία - και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να διεξάγονται σήμερα (εδώ και εδώ).







ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ, ΕΔΩ:
Out Of Shadows - Watch Online (documentaryarea.com) (Διάρκεια: 1:17:58)






ΠΗΓΗ: Wie Geheimdienste und Regierungen über die Leitmedien die öffentliche (…) - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!