Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Η Καναδική Υπηρεσία Υγείας δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την ψυχολογική χειραγώγηση των πολιτών



Το Γραφείο Επιστημών Συμπεριφοράς του Οργανισμού Υγείας, το οποίο ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της «πανδημίας» Covid, δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις τακτικές πειθούς για την τήρηση των κανόνων.
Για το "Rebel News", η χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων για να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του κοινού εγείρει ανησυχίες.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC) ίδρυσε ένα Γραφείο Επιστημών Συμπεριφοράς (BeSciO) την άνοιξη του 2021 υπό την Ιατρική Διευθύντρια Theresa Tam. Πρόσφατα, δημοσιεύθηκε η πρώτη του έκθεση, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός κάνει το κοινό να συμμορφωθεί. Το Rebel News αναφέρει σχετικά με αυτό.

Η έκθεση ορίζει την επιστήμη συμπεριφοράς (BeSci) ως ένα διεπιστημονικό πεδίο που μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη λήψη αποφάσεων μέσω της ενσωμάτωσης της ψυχολογίας, της νευροεπιστήμης και των κοινωνικών επιστημών. 

Τονίζει τη σημασία της κατανόησης των ψυχολογικών, κοινωνικοπολιτιστικών και συστημικών παραγόντων που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων. Αυτό θα επιτρέψει στους επαγγελματίες να αναπτύξουν αποτελεσματικές λύσεις που δημιουργούν επιπτώσεις με βάση τη συμπεριφορά.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η BeSciO συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, «για να αναφέρουμε μερικά». O Π.Ο.Υ. ενδιαφέρεται πολύ για τη χρήση των επιστημών συμπεριφοράς στην πολιτική υγείας. 

Η Theresa Tam, η οποία υπηρετεί επίσης σε διάφορες επιτροπές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει δεχθεί έντονη κριτική τα τελευταία χρόνια λόγω αυτής της σύγκρουσης συμφερόντων, γράφει το Rebel News.

Ενόψει της αυξανόμενης δυσπιστίας για τη δημόσια υγεία μετά τις «τραγελαφικές αποτυχίες» στην αντιμετώπιση μιας «πανδημίας», το γραφείο στόχευσε κατά το πρώτο έτος να αντιμετωπίσει τομείς προτεραιότητας όπως η εμπιστοσύνη στα εμβόλια, η δράση δημόσιας υγείας και η καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης».

Το σημείωμα του Μαΐου 2021 με τίτλο «Δοκιμή μηνυμάτων συμπεριφοράς ως απάντηση σε σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό» ήταν προφανώς ένα από τα πρώτα καθήκοντα του BeSciO, σύμφωνα με το Rebel News. 

Ο στόχος ήταν να σχεδιαστεί η επικοινωνία σχετικά με τις βλάβες που προκαλούνται από το «εμβόλιο» Covid-19 με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διακυβεύεται το ασφαλές και αποτελεσματικό σύνθημα μάρκετινγκ της κυβέρνησης.

Κατά το δεύτερο έτος, η BeSciO επέκτεινε την εστίασή της σε νέους τομείς που έχουν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την αποστολή της PHAC. Αυτές περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή και τις μολυσματικές ασθένειες, την ψυχική υγεία και την αντοχή στα αντιβιοτικά.

H BeSciO στοχεύει στην πρόβλεψη των απαντήσεων σε μέτρα πολιτικής Εντοπισμός εμποδίων σε συμπεριφορές προαγωγής της υγείας, σχεδιασμός προγραμμάτων προσαρμοσμένων σε αυτά και αξιολόγηση μέτρων. Με την έρευνά του, το γραφείο σχεδιάζει να καθορίσει τη στάση των Καναδών απέναντι στα μέτρα δημόσιας υγείας. Οι μελλοντικοί τομείς του έργου περιελάμβαναν τη χρήση αντιμικροβιακών, τους εμβολιασμούς για παιδιά, τη χρήση μάσκας, την ψυχική υγεία και την κλιματική αλλαγή.

Η χρήση της επιστήμης της συμπεριφοράς για την προώθηση της συμμόρφωσης συχνά ισοδυναμεί με εξαναγκασμό, εξηγεί το Rebel News. Αυτό ασκείται υποσυνείδητα, χωρίς να το αντιλαμβάνεται το κοινό, και υπονομεύει την προσωπική αυτονομία και εμπιστοσύνη.

Η έκθεση της υγειονομικής αρχής εγείρει ηθικές ανησυχίες σχετικά με τη διεξαγωγή τέτοιων πειραμάτων σε ανθρώπους χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την ανάγκη διαφάνειας εκ μέρους του Οργανισμού όσον αφορά τις τεχνικές αυτές και τον αντίκτυπό τους στη συμπεριφορά του κοινού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα ενόψει των εκατομμυρίων χρημάτων των φορολογουμένων που δαπανώνται γι' αυτό.


ΑΠΟ:






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!