Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Ήταν πολιτικός κρατούμενος ο Julian Assange; - Ολόκληρη η κοινοβουλευτική ακρόαση του Julian Assange στο Συμβουλίου της Ευρώπης (MH TO ΧΑΣΕΤΕ)




Σήμερα, ο Julian Assange και η σύζυγός του Stella συμμετείχαν σε κοινοβουλευτική ακρόαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μίλησε για τη φυλάκιση και την καταδίκη του.

Η επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για τη σκληρή μεταχείριση του Assange και προειδοποίησε για το αποτρεπτικό της αποτέλεσμα. (Με βίντεο)




Ο Julian Assange συμμετείχε σε κοινοβουλευτική ακρόαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) σήμερα, 1 Οκτωβρίου 2024, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Stella. Έγινε λόγος για τη φυλάκιση και την καταδίκη του και την ανατριχιαστική επίδρασή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ακρόαση διοργανώθηκε από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η πρόσκληση του Assange ήρθε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης έρευνας της PACE για την υπόθεσή του. 

H συγγραφέας της μελέτης, Thórhildur Sunna Ævarsdóttir, είχε επικεντρωθεί στις επιπτώσεις της φυλάκισής του. Ειδικά όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της δημοσιογραφίας. Η αρχισυντάκτρια του Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, ήταν επίσης παρούσα στην ακρόαση.

Στις πρώτες δημόσιες παρατηρήσεις του μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή Belmarsh στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τέσσερις μήνες, ο Assange δήλωσε:


«Θέλω να εκφραστώ ξεκάθαρα. Δεν είμαι ελεύθερος σήμερα επειδή το σύστημα λειτούργησε. Είμαι ελεύθερος σήμερα επειδή ομολόγησα την ενοχή μου για δημοσιογραφία μετά από χρόνια φυλάκισης. Έχω δηλώσει ένοχος για τη λήψη πληροφοριών από μια πηγή και έχω δηλώσει ένοχος για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με αυτές τις πληροφορίες».

Και πρόσθεσε: «Είναι καλό που επέστρεψα. Είναι καλό να είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που - όπως λέμε στην Αυστραλία - δεν δίνουν δεκάρα. Είναι καλό να είσαι ανάμεσα σε φίλους».

Σε ένα πρόσφατο σχέδιο ψηφίσματος που βασίζεται στην έκθεση της Ævarsdóttir, η επιτροπή εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη σκληρή μεταχείριση του Assange, προειδοποίησε για τις ανατριχιαστικές επιπτώσεις της και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διερευνήσουν τα εικαζόμενα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποκαλύφθηκαν από τον ίδιο και το Wikileaks.

Η επιτροπή δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι οι «δυσανάλογα σοβαροί ισχυρισμοί» που διατυπώθηκαν εναντίον του Assange από τις αμερικανικές αρχές, καθώς και οι βαριές ποινές που προβλέπονται για δημοσιογραφικές δραστηριότητες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, πληρούν τις απαιτήσεις που ορίζονται σε ψήφισμα της Συνέλευσης του 2012 «για τον ορισμό ενός πολιτικού κρατούμενου».

Αύριο, 2 Οκτωβρίου, η Συνέλευση, η οποία συγκεντρώνει βουλευτές από τα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συζητήσει και θα ψηφίσει επί του σχεδίου ψηφίσματος της επιτροπής. Ο Assange αναμένεται να είναι παρών στο θεωρείο των επισκεπτών.


ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ:


Σημ.: Η συνεδρίαση της Επιτροπής αρχίζει στο 12' 28"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!