Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Shell και bp: Σταδιακή α π ο μ ά κ ρ υ ν σ η από τις δραστηριότητες α ν α ν ε ώ σ ι μ ω ν π η γ ώ ν ενέργειας;


Δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου και βενζίνης της Shell.

Φωτογραφία: André Muller/iStock



Ο πετρελαϊκός γίγαντας bp προσέλκυσε πρόσφατα την προσοχή με την απομάκρυνση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ανταγωνίστρια Shell ξεκίνησε επίσης πρόσφατα μια «θεμελιώδη αλλαγή κουλτούρας» στην οποία ο όμιλος επικεντρώνεται στις βασικές δραστηριότητές του.





Από τον Maurice Forgeng

23 Οκτωβρίου 2024


Εκπληκτική εξέλιξη στον ενεργειακό τομέα: Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία bp (πρώην British Petroleum) φαίνεται να μειώνει τις προσπάθειές της να συμμετάσχει στην ενεργειακή μετάβαση. Η εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα την χερσαία επιχείρηση αιολικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εκτιμώμενη συνολική αξία είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ (περίπου 1,84 δισεκατομμύρια ευρώ).

Με αυτό το βήμα, η πετρελαϊκή εταιρεία μειώνει τις δυνατότητές της στον τομέα των λεγόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με το consultingmagazin.de, χωρίζει έτσι με μη κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία. Εννέα αιολικά πάρκα bp και ένα μερίδιο αιολικού πάρκου στη Χαβάη είναι προς πώληση. Μια παρόμοια εξέλιξη μπορεί να παρατηρηθεί στην ανταγωνίστρια εταιρεία Shell.



Αποτυχία στις ανεμογεννήτριες - ναι στην ηλιακή ενέργεια

Πέρυσι, η bp είχε ήδη διαγράψει τις υπεράκτιες δραστηριότητές της αιολικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες με το ισοδύναμο των 1,01 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο λόγος: Τρία υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας στα ανοικτά της ανατολικής ακτής δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.

Η Anja-Isabel Dotzenrath, πρώην επικεφαλής της επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανακοίνωσε ήδη τον Νοέμβριο του 2023: «Η υπεράκτια αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ είναι βασικά τελειωμένη». Δεν εργάζεται για την bp από τον Απρίλιο.

Ωστόσο, η bp δεν απομακρύνεται από όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει περαιτέρω τη δική της ηλιακή επιχείρηση του ομίλου Lightsource bp. Η BP δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η χερσαία επιχείρηση αιολικής ενέργειας δεν ήταν συμβατή με τα σχέδια ανάπτυξης της Lightsource bp. «Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε το χαρτοφυλάκιό μας και να εστιάζουμε στη χρησιμότητα», δήλωσε ο William Lin, ο νέος επικεφαλής του τμήματος φυσικού αερίου και χαμηλών εκπομπών άνθρακα.



Ένα ηλιακό πάρκο Lightsource bp στο Rhosgoch της Ουαλίας, στις 10 Μαΐου 2024.



Εστίαση στη βασική επιχειρηματική δραστηριότητα

Συνολικά, η πετρελαϊκή εταιρεία θέλει να επικεντρωθεί περισσότερο στην κύρια δραστηριότητά της - την παραγωγή λιπαντικών και καυσίμων, πετρελαίου θέρμανσης και πετροχημικών προϊόντων.

Ωστόσο, η απόρριψη λαμβάνει χώρα και στον τομέα των ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με το BNN Bloomberg, η εταιρεία σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη συμμετοχή της σε έναν αγωγό φυσικού αερίου που εκτείνεται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη νότια Ιταλία, τουλάχιστον εν μέρει. Το μερίδιο αυτό πρόκειται να εξαγοραστεί από την επενδυτική εταιρεία Apollo Global Management με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η εμπορική αξία ισοδυναμεί με περίπου 920 εκατομμύρια ευρώ.

Με αυτές τις πωλήσεις, η bp θέλει να προσελκύσει επενδυτές. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης σχέδια για αύξηση των μερισμάτων και επαναγορά δισεκατομμυρίων μετοχών φέτος, παρόλο που η bp έχει περισσότερο χρέος από ορισμένους από τους ομολόγους της στον κλάδο.

Επί του παρόντος, η τιμή του πετρελαίου είναι 65,17 ευρώ ανά βαρέλι (από τις 21 Οκτωβρίου). Η συνολική τάση είναι ελαφρώς πτωτική. Σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, το πετρέλαιο έχει γίνει περίπου 20% φθηνότερο.



«Θεμελιώδης πολιτισμική αλλαγή» στη Shell

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε μια παρόμοια επανευθυγράμμιση στην ανταγωνίστρια Shell, δηλαδή λιγώτερες επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξημένη εστίαση στις βασικές δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων. 

Ο Wael Sawan, διευθύνων σύμβουλος της Shell, περιέγραψε την αλλαγή πορείας της πετρελαϊκής εταιρείας του ως «θεμελιώδη πολιτιστική αλλαγή» το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.



Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Wael Sawan (δεξιά) μιλά κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής CERAWeek για το πετρέλαιο στο Τέξας στις 18 Μαρτίου 2024. 

Φωτογραφία: Mark Felix/AFP via Getty Images




Το έναυσμα ήταν οι τελευταίοι εταιρικοί ισολογισμοί. Ειδικά σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της στις ΗΠΑ ExxonMobil και Chevron, η Shell είχε κακή απόδοση το 2022. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Sawan έχει προσανατολίσει την εταιρεία του για να αντισταθμίσει τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει.

Η Shell ήθελε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών – όπως και η bp. Η πετρελαϊκή εταιρεία έχει ήδη μειώσει τις επενδύσεις της τα τελευταία χρόνια. Το 2022, η Shell εξακολουθούσε να χρηματοδοτεί την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών και Ενεργειακών Λύσεων (ΑΠΕ) με 3,23 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό ήταν το 14% των συνολικών επενδύσεων της εταιρείας. Το επόμενο έτος, ήταν λίγο κάτω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.




Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως πηγή κέρδους

Ο Dan Kish, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ενεργειακής Έρευνας, εξέφρασε ήδη την υποψία τον Ιούνιο του 2023 ότι η Shell και η bp θα ακολουθήσουν κυρίως τη διαδρομή των ορυκτών καυσίμων μακροπρόθεσμα.



Αυτό δεν θα αρέσει σε ορισμένους επενδυτές που εστιάζουν στο κλίμα. 



Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες είναι πεπεισμένες για την αξιοπιστία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ως παραγωγών κερδών, δήλωσε ο Kish στην αμερικανική πύλη ειδήσεων DCNF.

"Οι έξυπνοι, μακροπρόθεσμοι ηγέτες στον τομέα της ενέργειας αναγνωρίζουν ότι η πολιτική είναι εφήμερη", δήλωσε ο Kish. «Οι πολιτικοί μπορεί να είναι ιπτάμενοι και να αποσπώνται από ό,τι γυαλίζει. Αλλά το πραγματικό επιχειρηματικό δαιμόνιο σε συνδυασμό με τη γνώση της μηχανικής και της φυσικής δείχνει ότι η πραγματική ενέργεια είναι καλή επιχείρηση, επειδή είναι αυτό που χρειάζονται και θέλουν οι άνθρωποι».



Sawan: «Επικίνδυνη» η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα

Τα τελευταία χρόνια, η πίεση στις πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν περισσότερο προς την κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προέρχεται κυρίως από την πολιτική. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για παράδειγμα, περιέγραψε τις επενδύσεις σε νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2023 ως «οικονομική και ηθική τρέλλα».

Λίγο αργότερα, ο Sawan απάντησε στην προειδοποίηση του Γκουτέρες τον Ιούλιο του 2023. Σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Sawan είπε: «Διαφωνώ».

Το διοικητικό συμβούλιο της Shell πρόσθεσε: «Θα ήταν επικίνδυνο και ανεύθυνο να μειώσουμε την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, έτσι ώστε το κόστος ζωής να εκτοξευθεί ξανά στα ύψη, όπως είδαμε πέρυσι».



ΠΗΓΗ: Shell und bp: Schrittweise Abkehr von Erneuerbare-Geschäften?


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Αμερικανική μελέτη: Το LNG ακόμη πιο επιβλαβές για το κλίμα από τον άνθρακα
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ δείχνει ότι το κλιματικό ισοζύγιο του ΥΦΑ είναι ακόμη χειρότερο από αυτό του άνθρακα. Κατά την άποψη του καθηγητή Howarth, το ΥΦΑ είναι «το χειρότερο μεταξύ των ορυκτών καυσίμων». Τι ακριβώς θολώνει την κλιματική ισορροπία του υγροποιημένου αερίου;



«Τότε η Γερμανία θα χρεοκοπούσε τώρα» - Ο Τραμπ επικρίνει τη γερμανική ενεργειακή πολιτική
Σε προεκλογική εκδήλωση στη Φλόριντα, ο Ντόναλντ Τραμπ επικρίνει την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είπε επίσης ότι ήταν πιθανώς ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν πλέον καγκελάριος.



Οι γερμανικοί γίγαντες αυτοκινήτων θορυβημένοι από τις εμπορικές απειλές του Ντόναλντ Τραμπ



Έκθεση Greenpeace: «Τα σχέδια CCS της γερμανικής κυβέρνησης είναι ένα άπιαστο όνειρο»
Με τη μέθοδο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δεσμεύσει τις αναπόφευκτες εκπομπές CO₂ από τη βιομηχανία. Η Greenpeace, εν τω μεταξύ, την επικρίνει έντονα.



50.000 χρόνια ιζημάτων δείχνουν ότι η «κλίση της Γης» επηρεάζει επίσης το πόσο υγρή γίνεται
Η ημέρα και η νύχτα καθώς και οι εποχές προκαλούνται από την περιστροφή της γης γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον ήλιο, όπου οι δύο άξονες περιστροφής δεν είναι παράλληλοι. Αυτή η ίδια η "κλίση της γης" έχει επίδραση στις βροχοπτώσεις.



Φυσικός: Η πυκνότητα ισχύος απομυθοποιεί την ενεργειακή μετάβαση – υψηλή κατανάλωση γης από «ανανεώσιμες πηγές»
Ο ενεργειακός εφοδιασμός βασίζεται σε φυσικούς νόμους. Ο Dieter Böhme, πτυχιούχος φυσικός, παρατηρεί τη γερμανική ενεργειακή μετάβαση από αυτή την προοπτική εδώ και χρόνια. Σε αυτή τη συνέντευξη, αποκαλύπτει γιατί οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν είναι ιδανικές γεννήτριες ενέργειας για ένα βιομηχανικό έθνος.



Παράλογο τσίρκο για το κλίμα: Τώρα η βιομάζα υποτίθεται ότι δεν θα απορροφά πλέον CO2
Εκ μέρους του μέσου αλήθειας "Focus", η συντάκτρια Jacqueline Arend βρίσκεται στα ίχνη ενός πραγματικά μεγάλου σκοπού παγκόσμιας σημασίας. Οι «διεθνείς επιστήμονες» είχαν διαπιστώσει ότι τα δάση και η υπόλοιπη βιομάζα «δύσκολα θα απορροφούσαν» CO2. Αν αυτό ήταν αλήθεια, θα σήμαινε επίσης ότι κανένα φυτό στον κόσμο δεν μεγαλώνει πια. Αυτές οι κραυγαλέες ανοησίες δημοσιεύονται επειδή ταιριάζουν στην αφήγηση – και δείχνουν πόσο παράλογη έχει γίνει η κλιματική μανία.



Οι υποτιθέμενοι «καυτοί» ωκεανοί ψύχονται
Οι επιστήμονες που ακολουθούν την ορθόδοξη θεωρία του κλίματος βρίσκονται για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με έναν γρίφο. Δεν βρίσκουν την αιτία της ψύξης των ωκεανών. Αν ήταν στο χέρι της «κλιματικής αλλαγής», θα έπρεπε να ζεσταθούν.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!