Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Τά Π Α Ν Α Θ Λ Ι Α α γ γ λ ι κ ά σχέδια, γιά τήν μεταπολεμική ..."αυτόνομη" ΚΡΗΤΗ !!!


Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η παραμονή των Γερμανών ως τοποτηρητών των Άγγλων στην Κρήτη συνδεόταν με το σενάριο της Αυτόνομης Κρήτης. 
Το έχω ξαναγράψει εδώ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

«Βλέπω κάποιους να επιμένουν ότι «οι Γερμανοί παρέμειναν οπλισμένοι στην Κρήτη ως τις 23 Μαΐου 1945, οπότε τους αφόπλισαν οι Άγγλοι και αποχώρησαν τελικά τον Ιούλιο του 1945»! 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Οι Γερμανοί, παρέμειναν στα Χανιά και όχι στην Κρήτη. 
Στο Ηράκλειο είχαν παραδοθεί στον Μανώλη Μπαντουβά. 

Σχετική εικόνα

Το σχέδιο των Άγγλων προέβλεπε την «αυτόνομη Κρήτη» για αυτό «έμεναν» οι Γερμανοί, και το σχέδιο το ματαίωσε ο Μπαντουβάς. 

Όπως αφηγήθηκε ο ίδιος, στον συγγραφέα Αντώνη Σανουδάκη, του προτάθηκε από τον Βρετανό πράκτορα των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων (Special Operations Executive), Μόντι Γουντχάουζ , (Monty Woodhouse), που βρίσκονταν τότε στο νησί, να ηγηθεί ο Μπαντουβάς αυτονομιστικής κίνησης (!) με την οικονομική στήριξη της Αγγλίας. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Monty Woodhouse

Σε αντάλλαγμα, ο Μπαντουβάς θα χριζόταν πρώτος πρόεδρος (!!!!) της ...Αυτόνομης Κρήτης!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ

Ο καπετάν Μανώλης (Μπαντουβάς), αρνήθηκε,  σ υ ν έ λ α β ε   τον Γουντχάουζ και τον διέταξε να εγκαταλείψει την Κρήτη άμεσα. 

Σχετική εικόνα

Τά άλλα περί δήθεν εγκλωβισμού των Γερμανών είναι ανοησίες.

Οι Γερμανοί ‘έμειναν με βάση τη συμφωνία της Λισσαβώνας. 
Παραδόθηκαν στον Μπαντουβά στο Ηράκλειο και υποχώρησαν στα Χανιά δημιουργώντας μια ζώνη Κατοχής που περιελάμβανε την περιοχή της Χαλεπας τις Μουρνιές , την Αγυιά και τον Αλκιανό. 

Στις 8 Μαΐου ο στρατιωτικός διοικητής Κρητης, στρατηγός Μπεντακ, ανακοίνωσε στους άνδρες του στον δημοτικό κήπο Χανιων την συνθηκολόγηση της Γερμανίας. 
Στις διαπραγματεύσεις με τον ταξίαρχο Κερκμαν, οι Γερμανοί είπαν ότι θα παραδοθούν μόνο σε Βρετανους. 

Ο Κέρκμαν δέχτηκε και στις 9 Μαΐου 1945, 203 ημέρες μετά την άφιξη στη Αθήνα της Ελληνικής Κυβέρνησης, υπογράφηκε στην βίλα «Αριαδνη» το «έγγραφο της παραδόσεως των εν Κρήτη γερμανικών και ιταλικων δυναμεων». 

Επειδή «οι διαθέσιμες δυνάμεις των Βρετανων δεν επαρκούσαν για την προστασία της ζωής των αιχμαλώτων, το Κάϊρο έδωσε την άδεια ώστε οι «αιχμάλωτοι» να διατηρήσουν τον φορητό οπλισμό τους, μέχρι τις 23 Μαΐου, οπότε οι Άγγλοι μπήκαν στα Χανιά.

Εκείνη τη ημέρα, δημιουργήθηκε στο λιμάνι της Σούδας μια απαγορευμένη για τους Έλληνες περιοχή ,όπου από εκείνη τη ημέρα ξεκίνησε η πρώτη μεταφορά Γερμανών και Ιταλών αιχμαλώτων προς την Αλεξάνδρεια. 

Οι τελευταίοι Γερμανοί αναχώρησαν από την Κρήτη στις 25 Ιουλίου.


"Ιωάννης Καποδίστριας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!