Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ρωσία: Ο νέος στρατιωτικός δορυφόρος καί η μ υ σ τ η ρ ι ώ δ η ς αντιπυραυλική ΑΣΠΙΔΑ «Koupol».


Η Ρωσία έθεσε με επιτυχία σήμερα σε τροχιά ένα στρατιωτικό δορυφόρο που, σύμφωνα με εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης, φαίνεται πως αποτελεί μέρος της αντιπυραυλικής διαστημικής ασπίδας της, για την οποία πολύ λίγες λεπτομέρειες έχουν αποκαλυφθεί.Ο δορυφόρος εκτοξεύθηκε στις 03:09 (ώρα Ελλάδας) από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, στη βορειοδυτική Ρωσία, με έναν πύραυλο 'Σογιούζ' 2.1Β, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία 'Roscosmos'.

Ο δορυφόρος «τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά για λογαριασμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», ανέφερε από την πλευρά του χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες το εν λόγω υπουργείο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων 'Interfax'.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο 'Spaceflightnow', που ειδικεύεται στις διαστημικές εκτοξεύσεις, αυτός ο δορυφόρος είναι πιθανότατα μια συσκευή έγκαιρης προειδοποίησης «Toundra», όπως αυτές που είχαν ήδη τεθεί σε τροχιά από τήν Ρωσία το 2015, 2017 και 2019.

Σύμφωνα με ένα άλλο μέσο ενημέρωσης που ειδικεύεται σε διαστημικά θέματα, τον ιστότοπο Russianspaceweb, ο δορυφόρος που εκτοξεύθηκε σήμερα αποτελεί μέρος της μυστηριώδους αντιπυραυλικής διαστημικής ασπίδας «Koupol» (Θόλος), για την οποία η Μόσχα είχε αποκαλύψει λίγες λεπτομέρειες το Δεκέμβριο 2019.

Ρωσία δορυφόρος

Το σύστημα αυτό προορίζεται να εντοπίζει από το διάστημα την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, την πορεία τους και τη ζώνη που αποτελεί στόχο τους, σύμφωνα με τα έγγραφα που είχαν παρουσιαστεί τότε από το ρωσικό γενικό επιτελείο.

Η πλήρης σύνθεση του «Koupol», που θεωρείται το αντίστοιχο του αμερικανικού συστήματος SBIRS, δεν είναι γνωστή.

Η Ρωσία, η οποία διαθέτει ήδη από το 2015 μια «διαστημική δύναμη» ενσωματωμένη στις δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας, ο κύριος ρόλος της οποίας είναι αντιπυραυλικός, κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι στρατιωτικοποιεί το διάστημα. 

Η Μόσχα κατηγορεί από την πλευρά της τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον ίδιο λόγο.


πηγή

2 σχόλια:

 1. Είναι ο πρώτος δορυφόρος τής ρωσίας πού χρησιμοποιεί ενέργεια πλάσματος,ενώ μπορεί νά εξαφανίσει διαστημικούς πυραύλους μέχρι καί 30 στόχους
  ταυτοχρόνως.
  Τά υπερόπλα πού έχει αυτή τήν στιγμή ο Πούτιν δέν μπορούν ούτε νά τά φανταστούν οί δυτικοί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξέρετε, η αρκούδα είναι ένα πανίσχυρο ζώο, που καλό είναι νά μήν "παίζει" κανείς μαζί του, γιατί τό αποτέλεσμα θά είναι εξόχως δυσάρεστο....
   (Περί αρκούδων ο λόγος....)

   Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!