Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ Συμπροσευχή ( στήν ..."ζούλα"! ) μέ αγγλικανό «κληρικό» μέσα στόν Ι. Ναό Αγ. Αναργύρων της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στήν Πλάκα!

 

Γράφει η κα Λαμπρινή Μπάτζιου, η οποία εν αγνοία της και ακουσίως «εκκλησιάσθηκε» με τον αιρετικό, πρό ημερών στον Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων Πλάκας...


Οι διαστάσεις του προβλήματος των συμπροσευχών ορθοδόξων με αιρετικούς, στο πλαίσιο της οικουμενικής κινήσεως και του οικουμενισμού, έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις αφ’ ενός στα μέλη της Εκκλησίας και αφ’ ετέρου σε αυτούς τους αιρετικούς. 

Δυστυχώς, πολλοί κληρικοί μας δεν δύνανται να κατανοήσουν αυτό το πρόβλημα και, άλλοτε μεν εξ αγνοίας, άλλοτε δε εκ πεποιθήσεως και θράσους έναντι της ιεράς παραδόσεως, ή και ενίοτε ένεκα του φόβου των χαμηλόβαθμων έναντι των υψηλόβαθμων, πίπτουν σε αυτό το σοβαρό παράπτωμα. 

Οι πιστοί από την άλλη, αδιαφορώντας για τα εκκλησιαστικά πράγματα, λόγω μιάς κακής νοουμένης αγάπης, ή υπακοής και ταπεινώσεως, ή ακόμα και εξ αιτίας ελλείψεως κατηχήσεως και ορθής γνώσεως και τοποθετήσεως εμπρός σε αυτές τις καταστάσεις, συγκατατίθενται σιωπώντας και αφήνοντας τους επιτηδείους να λυμαίνονται την αγία Εκκλησία.

Ένα τέτοιο παράδειγμα συμπροσευχής με αγγλικανό κληρικό συνέβη την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 στον ιερό ναό αγίων Αναργύρων στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα

Εκείνη την Κυριακή στήν θεία λειτουργία παρέστη κάποιος αγγλικανός κληρικός, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, εθεάθη και στο διεθνές θεολογικό συνέδριο, που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου από τις 11 έως 15 Ιανουαρίου ε.έ.

σ.σ. ο καραφλός!

Ο εν λόγω αιρετικός κληρικός, ο οποίος δεν διέφερε στην εμφάνιση από τους ορθοδόξους κληρικούς, πλην της έλλειψης κόμης και γενίων, ετοποθετήθη από τους υπευθύνους του ναού σε εμπρόσθια θέση κατέναντι από τον αρχιερατικό θρόνο. 

Η αντίδραση μερίδος εκκλησιαζομένων πιστών, ύστερα από διερεύνηση του θέματος, εμειώθη από τους εφημερίους του ναού, προσπαθώντας οι τελευταίοι να αποσιωπήσουν την αλήθεια, να εξωραΐσουν την πραγματικότητα με μια ανακουφιστική αφαιρετικότητα, αναζητώντας τρόπους διαφυγής από τις ευθύνες που τους αποδίδονταν.

Άρα γε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ήταν ενημερωμένο για την παρουσία του μεταρρυθμιστού της Αγγλίας στη θεία λειτουργία; 

Ο αναγιγνώσκων νοείτω… 

Ο Έξαρχος τι έχει να πει γι’ αυτό το γεγονός; Οι εκκλησιασθέντες εκεί τι θα κάνουν που ακουσίως συμπροσευχήθηκαν με τον Αγγλικανό; 

Θα συνεχίσουν να εκκλησιάζονται ακόμα εκεί; 

Χαροποιεί πάντως το γεγονός πως κάποιοι εκ των εκκλησιαζομένων, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εκκλησιάζονται πλέον σε άλλο ναό μετά από αυτή τήν σοβαρή παράβαση των κανόνων.

Οι ιεροί κανόνες, οι αποκλείοντες τους αιρετικούς από τις συμπροσευχές με ορθοδόξους, δημιουργούν στο πλήρωμα της Εκκλησίας ευθύνες και απαιτείται η ενσυνείδητος προβολή της διδασκαλίας των αγίων πατέρων και της εκκλησιαστικής παραδόσεως. 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι ιεροί κανόνες, που συμπυκνώνουν το πνεύμα και την καθόλου διδασκαλία της Ορθοδοξίας, όπως αυτή κατανοήθηκε στο πέρασμα των αιώνων, όπως ερμηνεύθηκε από τους πατέρες, όπως βιώθηκε από τους αγίους, βεβαιώθηκε από τους ομολογητές και σφραγίσθηκε από το αίμα των μαρτύρων, καταπατούνται και περιφρονούνται από ανθρώπους οι οποίοι φρονούν ότι εφηύραν όλη τη σοφία αυτοί. 

Ας ελπίσουμε ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η εν Ελλάδι Εξαρχία του Παναγίου Τάφου θα λάβουν καταδικαστική θέση απέναντι σε αυτό το γεγονός, ώστε να αναπαυθούν οι συνειδήσεις των χριστιανών.

https://tasthyras.wordpress.com/2023/01/17/%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b5%cf%85%cf%87%ce%ae-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%cf%8c-%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83/#more-64274

1 σχόλιο:

  1. Όσο απέραντα ΛΑΘΟΣ καί ενοχλητικό ήταν η παρουσία - στά κρυφά! - ενός αιρετικού μέσα σέ Ορθόδοξο Ναό, άλλο τόσο ήταν καί η ΑΦΑΣΙΑ που επιδεικνύουν ορισμένοι κληρικοί, κάνοντας διαρκώς τά στραβά μάτια σέ τέτοιες "συμπροσευχές", ΚΟΛΑΣΙΜΕΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ καί από Τόν Θεό αλλά καί από τίς Οικουμενικές Συνόδους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!