Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

«Το μέλλον ανήκει στον Αλλάχ»


Άποψη του Δημαρχείου του Αμβούργου. Οι επικριτές κατηγορούν τους πολιτικούς ότι καταπολεμούν με μισή καρδιά τον ισλαμισμό στην πόλη τους. Φωτογραφία: Horst Müller στο Pixabay

Το παρακάτω άρθρο ανέβηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2023 στους γερμανικούς Epoch Times. Δεδομένης της κορύφωσης των ανησυχητικών τάσεων για εξισλαμισμό της Ευρώπης, και πιο συγκεκριμένα των πρόσφατων γεγονότων στην Γερμανία, θεωρούμε κατάλληλο να ανέβει.


Από τον Patrick Langendorf 



Περίπου 3.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Αμβούργο το περασμένο Σάββατο για να διαδηλώσουν κατά της καύσης του Κορανίου στη Σουηδία. 

Το σύνθημα του συλλαλητηρίου ήταν «Το Κοράνι είναι το μέλλον. Συλλαλητήριο ενάντια στο κάψιμο του Κορανίου». 

Οι διοργανωτές φοβούνται μια αυξανόμενη ισλαμοφοβία στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος, οι εμπνευστές του συλλαλητηρίου ήταν το ισλαμιστικό δίκτυο Muslim Interaktiv (MI), το οποίο συνδέεται με το ιδεολογικό περιβάλλον της Hizb ut-Tahrir (HuT).

Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Konrad Adenauer μπορείτε να διαβάσετε για αυτόν τον οργανισμό:


Η Hizb ut-Tahrir είναι ένα θραύσμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο πυρήνας αμέτρητων ισλαμικών ομάδων, που εμφανίστηκαν το 1953 στην ελεγχόμενη από την Ιορδανία Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

Δυσαρεστημένο με την έλλειψη υποστήριξης από τους κορυφαίους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το HuT υπό την ηγεσία του Taqi ad-Din al-Nabhani αρχικά προπαγάνδισε την ομώνυμη απελευθέρωση της Παλαιστίνης πριν πάρει διεθνικά χαρακτηριστικά στη δεκαετία του 1970 και δηλώσει ότι η απελευθέρωση όλων των μουσουλμάνων σε ένα παγκόσμιο βασίλειο του Θεού είναι ο στόχος του.


Πλάϊ-πλάϊ με τους εχθρούς του Συντάγματος

Το Γραφείο του Αμβούργου για την Προστασία του Συντάγματος είχε ήδη προειδοποιήσει εκ των προτέρων να μην συμμετάσχει στη διαδήλωση αυτή η ομάδα. 

«Όποιος συμμετέχει σε αυτή τη διαδήλωση στέκεται στο πλευρό των εχθρών του συντάγματος που θέλουν να επιβάλουν μια μορφή κοινωνίας που είναι ασυμβίβαστη με την ελεύθερη δημοκρατική βασική τάξη μας», ανέφερε εκ των προτέρων.

Για χρόνια, ήταν μέρος της στρατηγικής του HuT και δικτύων όπως το Muslim Interaktiv να εργαλειοποιήσουν κοινωνικά συναφή και ευρέως συζητημένα θέματα για τους ιδεολογικούς τους σκοπούς. 

Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος βλέπει επίσης την εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου σε αυτό το πλαίσιο.


Η ομαδοποίηση απαγορεύεται από το 2003

Στη Γερμανία, η ομάδα απαγορεύεται. Το 2003, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε αντίστοιχη απαγόρευση δραστηριοτήτων. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο το 2006. 

Το 2012, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επικύρωσε επίσης την απαγόρευση αφού το HuT κατέθεσε αγωγή εναντίον του. 

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε αποδεδειγμένο ότι το HuT αρνήθηκε το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. 

Έχει επίσης ζητήσει την ανατροπή κυβερνήσεων στα ισλαμικά κράτη. 

Αυτά πρόκειται να αντικατασταθούν από ένα χαλιφάτο βασισμένο στους κανόνες της Σαρία, για το οποίο, ωστόσο, δεν πρέπει να πολεμήσουμε με τη βία.

Στα τέλη του 2022, περίπου 360 οπαδοί αποδόθηκαν στο ριζοσπαστικό ισλαμικό κίνημα στο Αμβούργο, σύμφωνα με το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος. 

Συνολικά 1.755 άνθρωποι λέγεται ότι ανήκουν στην ισλαμιστική σκηνή στο Αμβούργο. 

Περίπου 1.100 από αυτούς θεωρούνται από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος έτοιμοι για βία.


Συζήτηση για τη συμμετοχή των γυναικών

Διάφορες βιντεοσκοπήσεις της διαδήλωσης κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο. Για παράδειγμα, μια έκθεση στο YouTube που διανεμήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό "Hamburg 1" δείχνει ότι οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να διαδηλώνουν μαζί με τους άνδρες. Τους έχει εκχωρηθεί ένα ξεχωριστό μπλοκ στην άκρη.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος στο Αμβούργο, ένα φυλλάδιο που καλούσε ρητά τις γυναίκες να συμμετάσχουν στη διαδήλωση είχε ήδη προκαλέσει σημαντική συζήτηση μεταξύ των ισλαμιστών στα κοινωνικά δίκτυα πριν από τη διαδήλωση. 

Δεν ήταν ασυνήθιστο να εκφράζεται η άποψη ότι οι γυναίκες δεν είχαν θέση σε τέτοιες διαδηλώσεις.

Το γεγονός ότι υπάρχει προφανώς ένα σημαντικό πρόβλημα με την ολοκλήρωση στη Γερμανία αποδείχθηκε σαφέστατα από τη διαδήλωση του Αμβούργου. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα γερμανικά και τα συνθήματα ότι «το μέλλον ανήκει στο Κοράνι» και «το μέλλον» ήταν επίσης στα γερμανικά. Πολλοί από τους επισκέπτες προφανώς ζουν στη Γερμανία εδώ και πολύ καιρό ή γεννήθηκαν εδώ.


Η πόλη αναλαμβάνει μόνο «χλιαρή» δράση εναντίον των ισλαμιστών

Στον απόηχο, υπήρξε κριτική για τη διαδήλωση από διάφορες πλευρές. 

Το «MOPO» κατηγορεί τους υπεύθυνους στο Αμβούργο ότι αναλαμβάνουν μόνο «δράση με μισή καρδιά εναντίον των ισλαμιστών». 

Ως απόδειξη, η εφημερίδα αναφέρει, μεταξύ άλλων, τις συζητήσεις σχετικά με το Ισλαμικό Κέντρο στο Alster. 

Σύμφωνα με το Der Spiegel, αυτό το κέντρο θεωρείται εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης στην Ευρώπη. 

Το Γραφείο του Αμβούργου για την Προστασία του Συντάγματος παρακολουθεί αυτό το κέντρο εδώ και πολλά χρόνια. 

Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν μέλος του «Συμβουλίου Ισλαμικών Κοινοτήτων στο Αμβούργο». Αυτό το συμβούλιο έχει μια κρατική συνθήκη με τη χανσεατική πόλη, η οποία πρόκειται να αναθεωρηθεί ξανά σύντομα. 

Μετά από πολλές δημόσιες διαμαρτυρίες, το Συμβούλιο απέλασε το Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου (IZH) τον Νοέμβριο. 

Προηγουμένως, η αντιδήμαρχος του Αμβούργου Katharina Fegebank (Πράσινοι) είχε σαφώς αποστασιοποιηθεί από το κέντρο. 

Σύμφωνα με το NDR, αύξησε την πίεση στις μουσουλμανικές ενώσεις τον Οκτώβριο, καθιστώντας σαφές τότε ότι οι συμβάσεις μεταξύ της Σούρα, του συμβουλίου των ισλαμικών κοινοτήτων στην πόλη και της πόλης του Αμβούργου θα παραταθούν μόνο χωρίς το ιρανικό τζαμί. 

«Για μένα, δεν είναι πλέον νοητό για το IZH να συμμετέχει στις συμβάσεις της πόλης με τις ισλαμικές κοινότητες. 

Το IZH είναι το αντίθετο της ελεύθερης δημοκρατικής βασικής τάξης μας και επίσης αντιπροσωπεύει – όπως μπορούμε σήμερα να δούμε – την καταστολή και την περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είναι συμβατικός εταίρος για μένα», δήλωσε τότε ο αντιδήμαρχος του Αμβούργου.

Όπως ανέφερε το Der Spiegel τον Νοέμβριο, ο αποκλεισμός του Ισλαμικού Κέντρου του Αμβούργου από το Συμβούλιο των Ισλαμικών Κοινοτήτων δεν ήταν καθόλου δεδομένος.

Ο Πρόεδρος της Σούρα Φατίχ Γιλντίζ δήλωσε τότε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου:

«Δεν το κάναμε εύκολο για τους εαυτούς μας και είχαμε πολλές συζητήσεις που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το IZH δεν είναι πλέον μέλος της Shura Shura Shur.

Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε απόσταση από τους στόχους του κέντρου ή από το καθεστώς της Τεχεράνης. Αντίθετα, δίνει την εντύπωση ότι έχουν ενδώσει στην πίεση των πολιτικών.



Οι διοργανωτές δεν ενδιαφέρονται για την ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας

Ωστόσο, η κριτική της διαδήλωσης και του ισλαμικού περιβάλλοντος δεν εκφράστηκε μόνο από τα μέσα ενημέρωσης. 

Ο επίτροπος αντισημιτισμού της πόλης του Αμβούργου, Stefan Hensel, δήλωσε στην «Bild»: «Οι διοργανωτές δεν ενδιαφέρονται για την ελευθερία της έκφρασης ή την ελευθερία της θρησκείας, αλλά για τη διάδοση εξτρεμιστικών ιδεών».

Η γεννημένη στο Ιράν ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mina Ahadi μίλησε στην «Bild» για μια επικίνδυνη συνέλευση.

Υπάρχουν πολλοί ισλαμιστές στη Γερμανία που εργάζονται πολύ αποτελεσματικά.

Ο γερουσιαστής Εσωτερικών του Αμβούργου, Andy Grote (SPD), τονίζει επίσης στην «Bild» ότι βρίσκει τέτοιες διαδηλώσεις «αφόρητες» και ανακοίνωσε περαιτέρω ότι θα επικεντρωθεί στενά στους ηθοποιούς. «Σύμφωνα με τον Βασικό Νόμο, η ανεκτικότητα δεν αποτελεί λόγο απαγόρευσης μιας συνάθροισης», συνέχισε ο Grote.

Ο ειδικός στον εξτρεμισμό Ahmad Mansour θεωρεί ότι η οργάνωση που διοργάνωσε τη διαδήλωση είναι «εξαιρετικά προβληματική» σε συνέντευξή του στην Die Welt

Το γεγονός ότι μια οργάνωση που είναι πραγματικά απαγορευμένη στη Γερμανία είναι σε θέση να κινητοποιήσει 3.500 άτομα θα πρέπει να μας κάνει όλους να προβληματιστούμε. 

Ο Mansour επεσήμανε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά στο Αμβούργο που συνέβη κάτι τέτοιο.

Ο εμπειρογνώμονας εσωτερικών του CDU στην Bundestag, Michael Breilmann, καθώς και ο ομοσπονδιακός αντιπρόεδρος Carsten Linnemann, βλέπουν ένα «σοβαρό πρόβλημα με τον πολιτικό ισλαμισμό». Αυτό είπαν και οι δύο, σύμφωνα με την «Bild». Και οι δύο ζήτησαν επίσης τη συνέχιση της αντίστοιχης ομάδας εμπειρογνωμόνων στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Uli Grötsch, ειδικός στον ισλαμισμό για την κοινοβουλευτική ομάδα του SPD στην Bundestag, βλέπει παραλληλισμούς μεταξύ της διοργάνωσης του "Muslim Interaktiv" και του δεξιού εξτρεμιστικού "Identitarian Movement", το οποίο διαφημίζει δεξιές ιδεολογίες και παγιδεύει τους νέους. Grötsch στην "Bild": "Πρέπει να κατονομάσετε με σαφήνεια ποιος συναντάται εδώ - και να παρακολουθείτε στενά τους λύκους με γούνα άξονα".

Η ομάδα "Muslim Interaktiv" προσέλκυσε ήδη την προσοχή στο Αμβούργο το 2021. 

Η "Hamburger Abendblatt" αναφέρει ότι εκείνη την εποχή αυτή η ομάδα συνδέθηκε με μια αντι-εβραϊκή διαδήλωση στο Steindamm. Οι συμμετέχοντες ήταν ντυμένοι στα μαύρα και ένστολοι και φώναζαν συνθήματα όπως «Ισραήλ – δολοφόνος παιδιών». Κατά τη διαδικασία, μετέφεραν τα φέρετρα των παιδιών απέναντι από το δρόμο.

Ο πολιτικός του FDP και πρώην κοινοβουλευτικός υφυπουργός, Thomas Sattelberger, θέτει το ερώτημα σε ένα tweet στο κοινωνικό δίκτυο Twitter: «Σε ποια χώρα ζούμε; Ανησυχώ πολύ ότι δεν θα μπορέσουμε να ενσωματωθούν».



ΠΗΓΗ: 
„Die Zukunft gehört Allah“ (epochtimes.de)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!