Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Νασράλα: «κανένα μέρος» στο Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές σε πόλεμο & απειλές για στόχευση της Κύπρου


Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα μιλά σε τελετή στη μνήμη ενός δολοφονημένου ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ, στις 19 Ιουνίου 2024. (Στιγμιότυπο οθόνης)



Σε τηλεοπτική ομιλία, ο ηγέτης της τρομοκρατίας ισχυρίζεται ότι η Χεζμπολάχ δεν θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο, αλλά είναι προετοιμασμένη για αυτό, δεν θα σταματήσει τις μάχες μέχρι να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα



Ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα δήλωσε την Τετάρτη ότι πουθενά στο Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές εάν ξεσπάσει ένας πλήρης πόλεμος μεταξύ των δύο εχθρών, απειλώντας παράλληλα την Κύπρο και άλλα μέρη της Μεσογείου.

Μιλώντας σε τελετή στη μνήμη του δολοφονηθέντος ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ Ταλέμπ Αμπντουλάχ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο την περασμένη εβδομάδα μαζί με άλλους τρεις πράκτορες, ο Νασράλα σχολίασε την κλιμάκωση της σύγκρουσης με το εβραϊκό κράτος και είπε ότι η σιιτική τρομοκρατική ομάδα δεν θέλει «ολοκληρωτικό πόλεμο», αλλά ενεργεί μόνο για την υποστήριξη της Χαμάς.

Η Χεζμπολάχ επιτίθεται στο βόρειο Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου, οδηγώντας σε ισραηλινά αντίποινα και μια κλιμακούμενη σύγκρουση που το Ισραήλ προειδοποιεί όλο και περισσότερο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ανοιχτό πόλεμο.

Εάν το Ισραήλ ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον της λιβανέζικης τρομοκρατικής ομάδας, πρέπει να προετοιμαστεί για επιθέσεις από το έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα και η «κατάσταση στη Μεσόγειο θα αλλάξει εντελώς», υποσχέθηκε ο Νασράλα.

«Κανένα μέρος» στο Ισραήλ δεν θα γλιτώσει από τα όπλα της οργάνωσης σε περίπτωση πλήρους πολέμου, προειδοποίησε ο Νασράλα, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα πολεμήσει χωρίς «κανόνες» και «χωρίς ταβάνια» και προσθέτοντας: «Ο εχθρός γνωρίζει καλά ότι έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο... και ότι κανένα μέρος... θα γλιτώσουμε από τους πυραύλους μας»

Το Ισραήλ «γνωρίζει ότι αυτό που επίσης το περιμένει στη Μεσόγειο είναι πολύ μεγάλο», πρόσθεσε ο Νασράλα, χωρίς να επεκταθεί, υπονοώντας ενδεχομένως ότι η ομάδα θα μπορούσε να επιτεθεί στις υπεράκτιες εξέδρες φυσικού αερίου της.


Το ισραηλινό πολεμικό πλοίο Hanit, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τη Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Λιβάνου το 2006, φέρεται να δέχθηκε αντιπλοϊκό πύραυλο C-802 που κατασκευάστηκε από το Ιράν. (φωτογραφία: Tsahi Ben-Ami/Flash90)


Ο Νασράλα απείλησε επίσης την Κύπρο για πρώτη φορά, λέγοντας ότι επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις του για στρατιωτικές ασκήσεις και ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να το θεωρήσει «μέρος του πολέμου» και να το χτυπήσει αν επέτρεπε στον IDF να χρησιμοποιήσει υλικοτεχνική υποδομή στη χώρα για να επιτεθεί στον Λίβανο.

«Το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα το αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου», είπε.

Η Κύπρος δεν είναι γνωστό ότι προσφέρει χερσαίες ή βάσεις στον ισραηλινό στρατό, αλλά στο παρελθόν επέτρεψε στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του για να διεξάγει περιστασιακά αεροπορικές ασκήσεις, αν και ποτέ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Υπάρχουν δύο βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, η οποία ήταν αποικία μέχρι το 1960. Έχουν χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις στη Συρία και πιο πρόσφατα, στην Υεμένη, και η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει λόγο στο θέμα. Σύμφωνα με αναφορές των εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, μαχητικά αεροσκάφη της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και αεροσκάφη ανεφοδιασμού απογειώθηκαν από βάσεις στην Κύπρο για να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας μαζικής επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που ξεκίνησε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ στα μέσα Απριλίου.

Μετά την ομιλία του Νασράλα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η χώρα του «δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο» σε οποιεσδήποτε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή ή αλλού, προσθέτοντας ότι οι παρατηρήσεις του ηγέτη της τρομοκρατίας «δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση αυτό που επιχειρείται, δηλαδή να παρουσιάσει μια εικόνα ότι η Κύπρος εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κύπρος ήταν «μέρος της λύσης, όχι μέρος του προβλήματος» και αναγνωρίστηκε σε όλο τον αραβικό κόσμο και διεθνώς μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών, όπως ο θαλάσσιος διάδρομος Κύπρου-Γάζας που παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια με πλοία στη Λωρίδα.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν οδοί επικοινωνίας τόσο με τον Λίβανο όσο και με το Ιράν «μέσω διπλωματικών μέσων».
Επιδεικνύοντας τεχνολογικές εξελίξεις

Μετά τη δημοσίευση από τη Χεζμπολάχ την Τρίτη βίντεο που φέρεται να γυρίστηκε από ένα από τα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της που πετούν πάνω από το βόρειο Ισραήλ, ο Νασράλα ισχυρίστηκε ότι η τρομοκρατική ομάδα έχει ώρες τέτοιου υλικού και πληροφοριών σχετικά με ευαίσθητους στρατιωτικούς στόχους εντός του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που βρίσκονται μακριά από τα βόρεια σύνορα.



Μια ακίνητη εικόνα του κόλπου της Χάϊφα από πλάνα του βόρειου Ισραήλ που ισχυρίζεται η Χεζμπολάχ ότι καταγράφηκε με drone σε απροσδιόριστη ημερομηνία και δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουνίου 2024. (Στιγμιότυπο οθόνης, X, χρησιμοποιείται σύμφωνα με τη ρήτρα 27α του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων)


Μεταξύ αυτών των στόχων είναι στρατιωτικές βάσεις και αρχηγεία που βρίσκονται βαθιά μέσα στο ισραηλινό έδαφος, μερικά από τα οποία έχουν καμουφλαριστεί αλλά αποκαλύφθηκαν από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ, ισχυρίστηκε ο Νασράλα.

Την Τετάρτη, ο αρχηγός του επιτελείου του IDF, αντιστράτηγος Herzi Halevi, υποβάθμισε τη δημοσίευση του βίντεο από το drone, λέγοντας ότι ο IDF «προετοιμάζει και οικοδομεί λύσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων δυνατοτήτων» και διαθέτει «απείρως πιο ισχυρές δυνατότητες» που η Χεζμπολάχ δεν γνωρίζει.

Στην ομιλία του, ο Νασράλα ισχυρίστηκε ότι οι ισραηλινοί στρατιωτικοί ηγέτες γνώριζαν από τις 8 Οκτωβρίου ότι ορισμένοι από τους ευαίσθητους στόχους εντός της ισραηλινής επικράτειας θα γίνονταν στόχοι.

Μεταξύ αυτών των στόχων, ο Νασράλα ανέφερε τη βάση ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Mount Meron, η οποία σύμφωνα με τα λόγια του αντιπροσώπευε έναν «φιλόδοξο στόχο» στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006 και σήμερα είναι πλήρως προσβάσιμη από τα βλήματα της Χεζμπολάχ.


Αρχείο: Μια βάση IDF στο όρος Meron (IDF)


Ισχυρίστηκε επίσης ότι η τρομοκρατική ομάδα έχει αναπτύξει και συνεχίζει να κατασκευάζει νέους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ότι οι ανθρώπινοι και στρατιωτικοί πόροι της είναι μεγαλύτεροι από ποτέ.

Λόγω των συνεχών επιθέσεων της Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε να εκτρέψει πόρους από τη Γάζα, δήλωσε ο Νασράλα, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες ως αποτέλεσμα της εκκένωσης πόλεων στα βόρεια σύνορα και της διακοπής των γεωργικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Παρά τη στρατιωτική και οικονομική ζημιά, οι ισραηλινοί ηγέτες δεν είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν το μέγεθος της ζημιάς, πρόσθεσε ο Νασράλα, προκειμένου να μην ασκήσει πίεση στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, του οποίου προτεραιότητα παραμένει ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Ο ηγέτης της τρομοκρατίας χλεύασε επίσης το Ισραήλ επειδή ισχυρίζεται ότι διαθέτει τον ισχυρότερο στρατό στην περιοχή, σημειώνοντας ότι ο IDF δεν έχει ακόμη καταφέρει να διαλύσει πλήρως τις δυνάμεις της Χαμάς στη Ράφα παρά την χερσαία επιχείρηση που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες.


Στρατεύματα της ταξιαρχίας Givati του IDF επιχειρούν στο στρατόπεδο Yabna της νότιας Ράφα της Γάζας, 18 Ιουνίου 2024. (Emanuel Fabian/Times of Israel)



«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Γάζα και είμαστε έτοιμοι για όλα. Δεν φοβόμαστε. Το αίτημά μας είναι σαφές: Πλήρης και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», δήλωσε ο Νασράλα, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Χαμάς δεν ορίζει ότι η παύση των μαχών θα πρέπει να είναι μόνιμη.

«Ωστόσο, κάθε μέρα, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου βγαίνει και λέει ότι η κατάπαυση του πυρός είναι αδύνατη», ισχυρίστηκε ο Νασράλα. Επικρίνοντας τους ακροδεξιούς εταίρους του συνασπισμού του Νετανιάχου, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπετζαλέλ Σμότριτς, προέβλεψε ότι θα «σύρουν τον εχθρό στην άβυσσο».

Μετά την ομιλία του, απευθύνθηκε στις οικογένειες των πεσόντων πρακτόρων της Χεζμπολάχ και των Λιβανέζων πολιτών που εκτοπίστηκαν από το νότο της χώρας, λέγοντας ότι η τρομοκρατική ομάδα διεξάγει τη «μεγαλύτερη μάχη από το 1948» εναντίον του Ισραήλ.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Απάντηση του Προέδρου της Κύπρου στον Νασράλα
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης λέει ότι η χώρα του «δεν είναι μέρος του προβλήματος» αφού ο ηγέτης της Χεζμπολάχ προειδοποίησε την Κύπρο να μην βοηθήσει το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!