Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΑΡΧΕΙΑ: ΣΚΑΝΔΑΛΟ - Η φορολογική υπηρεσία του Καναδά πλήρωσε υπαλλήλους ως «συγγραφείς-φαντάσματα» για να παράγουν άρθρα «ειδήσεων» MSM


Υπηρεσία εσόδων του ΚαναδάJHVEPhoto / Shutterstock



Τα αρχεία δείχνουν ότι η Υπηρεσία Εσόδων του Καναδά μοίρασε πάνω από 230 χιλιάδες δολλάρια πληρώνοντας υπαλλήλους και άλλους για να δημιουργήσουν και να δημοσιεύσουν άρθρα «ειδήσεων» που τελικά παρουσιάστηκαν σε διάφορα mainstream μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρη τη χώρα.



(LifeSiteNews) – Πρόσφατα αποκαλυφθέντα αρχεία αποκάλυψαν ότι η Υπηρεσία Εσόδων του Καναδά (CRA) ξόδεψε πάνω από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου δολλαρίων αναθέτοντας στους υπαλλήλους να δημιουργήσουν αναφορές «ειδήσεων», μερικές από τις οποίες δημοσιεύθηκαν από καναδικά μέσα ενημέρωσης.

Το σχέδιο αποκαλύφθηκε μέσω μιας πρόσφατης έρευνας του υπουργείου που κατατέθηκε στη Γερουσία του Καναδά από τον συντηρητικό γερουσιαστή Donald Plett, ο οποίος ρώτησε παράλληλα με τις πληροφορίες: «Πόσα πλήρωσε η κυβέρνηση του Καναδά για να δημοσιεύσει ειδήσεις γραμμένες από κυβερνητικούς υπαλλήλους;».

Απαντώντας στην έρευνα, η CRA δήλωσε ότι «Ο σκοπός αυτών των άρθρων ήταν να ενημερώσουν τους Καναδούς», προσθέτοντας ότι γράφτηκαν για να «βοηθήσουν στην ενίσχυση των μηνυμάτων της, προκειμένου να φτάσουν στους Καναδούς στους οποίους κανονικά δεν θα είχε πρόσβαση μέσω των δικών της καναλιών».

Τα άρθρα δημοσιεύθηκαν σε τουλάχιστον δύο μεγάλες καναδικές ημερήσιες εφημερίδες, την Lethbridge Herald και την Hamilton Spectator, καθώς και σε πολλά περιοδικά και εβδομαδιαίες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των Alberta Business Review, Niagara Falls Review, Essex Free Press, Ethnic Food & Drink, Lac Ste. Anne Bulletin, Lambton Standard και Leamington Southpoint Sun.

Οι αναφορές «ειδήσεων» διανεμήθηκαν μέσω ενός μεσίτη του Τορόντο, της News Canada Inc., ο οποίος πληρώθηκε περίπου 233.457 δολλάρια μόνο πέρυσι από την CRA.

Τα αρχεία δείχνουν ότι μερικά από τα άρθρα "ειδήσεων" κοστίζουν έως και 1.000 δολλάρια το καθένα.

Όσον αφορά τον ομοσπονδιακό ορισμό των «ψευδών ειδήσεων», τα άρθρα που γράφονται με από συγγραφείς-φαντάσματα πληρούν το όριο. 

Σύμφωνα με ένα μνημόνιο του Τμήματος Καναδικής Κληρονομιάς του 2017 προς τον υπουργό, στον ορισμό των ψευδών ειδήσεων περιλαμβάνεται ο,τιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί «κρατικά χρηματοδοτούμενο».

Σύμφωνα με το σημείωμα Access to Information, οι δημιουργοί «ψευδών ειδήσεων» είναι «μη παραδοσιακές πηγές, δηλαδή όχι δημοσιογράφοι, άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άτομα που δεν ασχολούνται με γεγονότα».

«Τα χαρακτηριστικά των ψευδών ειδήσεων», σημειώνει το σημείωμα, περιλαμβάνουν περιεχόμενο που «δημιουργείται και μοιράζεται γρήγορα και δεν περιορίζεται από έρευνα ή έλεγχο γεγονότων».

Το σημείωμα ανέφερε ότι «το ζήτημα είναι περίπλοκο και δεν υπάρχει πιθανώς μία ενιαία, εύκολη λύση» και ότι «υπάρχουν περιορισμοί στις ενέργειες που μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις, π.χ. δεν μπορούν να αποφασίσουν τι είναι ψευδείς ειδήσεις».

«Η πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες από διαφορετικές οπτικές γωνίες στηρίζει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς», ανέφερε το σημείωμα.

Την ίδια στιγμή που η CRA έγραφε και υπέβαλε αναφορές «ειδήσεων» στα μέσα ενημέρωσης, η σημερινή καναδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τον φιλελεύθερο πρωθυπουργό Justin Trudeau ήταν απασχολημένη με τη θέσπιση νόμων που περιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί έχουν πρόσβαση σε ειδήσεις από εναλλακτικές πηγές.

Πέρυσι, το νομοσχέδιο C-18, που ονομάζεται επίσης Online News Act, έγινε νόμος. Ως αποτέλεσμα, οι Καναδοί αποκλείστηκαν από την προβολή και την κοινή χρήση ειδήσεων στο Facebook και το Instagram.

Ταυτόχρονα, ο Trudeau έχει αντλήσει δισεκατομμύρια για να στηρίξει την κυρίως κρατικά χρηματοδοτούμενη Canadian Broadcasting Corporation (CBC), καθώς και μεγάλες πληρωμές για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025

Συνολικά, οι επιδοτήσεις αναμένεται να κοστίσουν στους φορολογούμενους 129 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια.

Παρά την αλληλεπίδραση του κράτους στα μέσα ενημέρωσης, ο Trudeau ισχυρίστηκε ότι οι Καναδοί πρέπει να συνεχίσουν να επιδοτούν το CBC και άλλους για να «προστατεύσουν τη δημοκρατία μας».

Ενώ το CBC πήρε δισεκατομμύρια σε χρήματα των φορολογουμένων, η ίδια κυβέρνηση Trudeau , κατά καιρούς, έχει κυνηγήσει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.


Νωρίτερα φέτος, το ανεξάρτητο καναδικό μέσο ενημέρωσης Rebel News ανακοίνωσε ότι μηνύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και πέντε αξιωματικούς της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας (RCMP) για ένα υποτιθέμενο «μοτίβο εκφοβισμού και αποκλεισμού εναντίον δημοσιογράφων του Rebel News» μετά τη σύλληψη του επικεφαλής ρεπόρτερ του, David Menzies, αφού προσπάθησε να κάνει ερωτήσεις στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Chrystia Freeland σε δημόσιο δρόμο.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!