Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

καληνύχτα... (4 ΒΙΝΤΕΟ)



Η Παναγία του Βλαντιμίρ (*)




Ἡ Προστάτις

(Ἕνα Θαῦμα τῆς Παναγίας τοῦ Βλαντιμὶρ) -

Ταινία κινούμενης εἰκόνας (Animation) - Ρωσικά Κινούμενα Σχέδια

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΚΟΝΑΣ (HD) 

Οἱ ἑλληνικοὶ ὑπότιτλοι εἶναι μιὰ πνευματικὴ προσφορὰ τοῦ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Γ.Ο.Χ. ΒΟΛΟΥ Ἱστοσελίδα Ἱεροῦ Ναοῦ: https://inkthvolou.gr 

Ἡ ταινία παρουσιάζει τὴν ἱστορία τοῦ θαύματος τῆς Εἰκόνος τῆς Παναγίας τοῦ Βλαντιμίρ, ἡ ὁποία ἔσωσε τὴ Μόσχα ἀπὸ τὴν βέβαιη εἰσβολὴ τῶν Τατάρων στὶς ὄχθες τοῦ ποταμοῦ Οὔγκρα τὸ 1480 μ.Χ. 

Τὴν ἱστορία ἀφηγεῖται ὁ γέρων Συμεών, ὑπηρέτης τότε τοῦ νεαροῦ βασιλόπαιδα πρίγκιπα Μιχαήλ, ὁ ὁποῖος αἰχμαλωτίστηκε ἀπὸ τοὺς Τατάρους, ἀλλὰ σώθηκε θαυματουργικὰ ἀπὸ τὴν Παναγία. 

Μὲ τὴ νίκη τους αὐτὴ οἱ Ρῶσσοι ἔπαυσαν νὰ πληρώνουν φόρο στοὺς Τατάρους, ἐνῷ σηματοδοτήθηκε ἡ τελικὴ πτώση τοῦ μέχρι τότε φοβεροῦ ταταρικοῦ στρατοῦ καὶ ἡ ἀνάδειξη τῶν Ρώσσων σὲ ἀνεξάρτητο καὶ κυρίαρχο ἔθνος. 







  









(*)

Η Θεοτόκος του Βλαδιμήρου
Από τα αριστουργήματα της βυζαντινής αγιογραφίας του τύπου Ελεούσας. Απεικονίζει την Παναγία να κρατά στη μητρική αγκάλη τον μικρό Χριστό (Βρεφοκρατούσα).

Γύρω στο 1131, η εικόνα, που θρυλείται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στο Κίεβο, ως γαμήλιο δώρο του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωάννη Θ' του Ιερομνήμονος προς τον μεγάλο πρίγκιπα του Κιέβου, Γιούρι Βλαντιμίροβιτς.

Το 1155, η εικόνα μεταφέρθηκε στην πόλη Βλαδίμηρο (Vladimir) και απ’ εκεί το 1395 στη Μόσχα. Τοποθετήθηκε στο Κρεμλίνο και μπροστά της ανακηρύσσονταν οι πατριάρχες και στέφονταν οι Τσάροι.

Τον 15ο αιώνα, οι κάτοικοι του Βλαδιμήρου απαίτησαν την επιστροφή της εικόνας της Θεοτόκου στην πόλη τους. Αντί του πρωτοτύπου, τους δόθηκε ένα αντίγραφο της εικόνας, το οποίο φιλοτέχνησε ο σπουδαίος ρώσσος αγιογράφος Αντρέϊ Ρουμπλιώφ.

Η εικόνα της Θεοτόκου του Βλαδιμήρου τιμάται κάθε χρόνο στη Ρωσσία στις 3 Ιουνίου (21 Μαΐου από την Εκκλησία της Ελλάδας). Επίσης, στις 23 Ιουνίου, για την απελευθέρωση της Μόσχας από την επιδρομή του χάνου Ακμάτ (1480) και στις 26 Αυγούστου, για τη σωτηρία του Ρωσικού λαού από την εισβολή του Ταμερλάνου (1395). Λέγεται ότι ακόμα κι αυτός ο Στάλιν επικαλέστηκε τις θαυματουργικές ικανότητες της εικόνας και την περιέφερε με αεροπλάνο πάνω από την πολιορκημένη από τους Γερμανούς Μόσχα τον Δεκέμβριο του 1941.

Σήμερα, η «Θεοτόκος του Βλαδιμήρου» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα της περίφημης πινακοθήκης «Τρετιακόφ» της Μόσχας.

© SanSimera.gr








This viral Russian song to the Virgin Mary will melt your heart - Valaam Monastery


Αυτό έγινε viral στη Ρωσσία, λαμβάνοντας εκατομμύρια προβολές. 


Η Μονή Βαλαάμ είναι ένα ρωσικό ορθόδοξο μοναστήρι στη δυτική Ρωσσία κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας. Βρίσκεται σε ένα νησί (Valaam) στη λίμνη Ladoga. Ιδρύθηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 10ου και του 14ου αιώνα, αλλά η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται. 

Η Χορωδία της Αδελφότητας Βαλαάμ έχει κυκλοφορήσει πολλά άλμπουμ λειτουργικής μουσικής σε διάφορες δισκογραφικές εταιρείες τόσο στη Ρωσσία όσο και στο εξωτερικό. Συνήθως τραγουδούν στα εκκλησιαστικά σλαβονικά, αλλά έχουν κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ και στα αγγλικά. 

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της μονής εδώ: http://www.valaam.ru/en/ Αυτή η παράσταση της προσευχής στην Παναγία "Αγία Παρθένος, Μητέρα του Θεού" εκτελέστηκε από τον Ντμίτρι Πεβτσώφ και τη χορωδία του μοναστηριού Βαλαάμ. 

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ορθοδόξων Ψαλμών «Διαφωτιστής», Βαλαάμ, 27-28 Ιουλίου 2019 

Τραγουδοποιός: Ruslan Silin 

Αν θέλετε να ακούσετε περισσότερα από τα τραγούδια της χορωδίας, πατήστε εδώ: https://www.last.fm/music/Valaam+Brotherho... 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μοναστήρι του Βαλαάμ, διαβάστε εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Valaam_Monas... 

Και εδώ: https://orthodoxwiki.org/Valaam_Monastery



















καληνύχτα!... 🌙

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!