Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ο Π.Ο.Υ. και η Big Pharma εκπαιδεύουν τους γιατρούς του κλίματος




Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, 10.000 φοιτητές ιατρικής θα εκπαιδευτούν ως «γιατροί του κλίματος» προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις «επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγειονομική περίθαλψη».

Αυτό είναι μόνο η αρχή.


22 Οκτωβρίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,9 λεπτά


25 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ο Π.Ο.Υ. και μια φαρμακευτική συλλογικότητα παρουσίασαν ένα νέο σχέδιο. Ονομάζεται «Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση σε θέματα Κλίματος και Υγείας» (ENCHE) και ακολουθεί τη λογική της επικρατούσας ατζέντας. Η «κλιματική αλλαγή» είναι μια «κρίση υγείας» που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Π.Ο.Υ. – και επομένως και το ιατρικό επάγγελμα.



Κλιματικοί Ιατροί

Κατά τα τρία πρώτα χρόνια του έργου, περισσότεροι από 10.000 φοιτητές πρόκειται να διδαχθούν «περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγειονομική περίθαλψη». 

Το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης είναι ο ακαδημαϊκός πρόεδρος. Εκτός από τα πανεπιστήμια και τον Π.Ο.Υ., η λεγόμενη Ειδική Ομάδα για τα Συστήματα Υγείας της Πρωτοβουλίας για τις Βιώσιμες Αγορές συμμετέχει επίσης στο έργο. Φαρμακευτικοί γίγαντες όπως η AstraZeneca, η GSK και η Novartis επενδύουν επίσης σε αυτή την «ομάδα εργασίας».

Το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης εξηγεί το ENCHE και πού κατευθύνεται το ταξείδι:

… Ενσωμάτωση της εκπαίδευσης για το κλίμα και την υγεία στα προγράμματα σπουδών για να βοηθήσει τους φοιτητές ιατρικής να εντοπίσουν, να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από την κλιματική κρίση, καθώς και να παρέχουν βιώσιμες λύσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Κατά τα πρώτα τρία χρόνια, το ευρωπαϊκό δίκτυο στοχεύει να εκπαιδεύσει τουλάχιστον 10.000 φοιτητές στα συμμετέχοντα πανεπιστήμια με τους πιο πρόσφατους επιστημονικούς και παιδαγωγικούς πόρους και να εμπνεύσει άλλους να συμμετάσχουν στη συνεργασία.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Cecilia Sorensen του Πανεπιστημίου Κολούμπια λέει ότι οι μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας «θα διαπιστώσουν τα επόμενα χρόνια ότι το εύρος και το είδος των ασθενειών που θεραπεύουν επηρεάζονται άμεσα από την κλιματική αλλαγή».

Αυτή η πρόταση πρέπει να αφεθεί να λιώσει στο στόμα σας. Οι ασθένειες θα επηρεαστούν «άμεσα» από την κλιματική αλλαγή. Μια πρόταση που δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία αναπτύσσεται η ιατρική στην εποχή του "One Health". Και το «κλίμα» γίνεται τώρα ένα διδακτικό απόθεμα για τους μελλοντικούς γιατρούς. 








Το θερμότερο κλίμα μειώνει τους θανάτους

Ο Π.Ο.Υ. και τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται συνεχώς στην υπερβολική ζέστη, αλλά αυτός ο τύπος καιρού είναι ο χαμηλότερος κίνδυνος θερμοκρασίας στον κόσμο. Το κρύο σκοτώνει σχεδόν 30 φορές περισσότερους ανθρώπους από την υπερβολική ζέστη, δηλαδή 4,6 εκατομμύρια έναντι 0,155 εκατομμυρίων. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες αυξάνουν τον αριθμό των θανάτων από θερμότητα, αλλά όχι σε ακραία ζέστη, αλλά σε μέτρια ζέστη, όπως ανέφερε πρόσφατα το TKP. Ωστόσο, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες μειώνουν επίσης τον αριθμό των θανάτων από το κρύο.

Συνολικά, αυτό σημαίνει τη διάσωση 166.000 ζωών ετησίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μελέτης Lancet του Qi Zhao (2021), την οποία έχει ήδη αναφέρει το TKP.

Από το 2000-2003 έως το 2016-2019, το παγκόσμιο ποσοστό υπερβολικής θνησιμότητας που σχετίζεται με το κρύο μειώθηκε κατά -0,51 ποσοστιαίες μονάδες και το παγκόσμιο ποσοστό υπερβολικής θνησιμότητας που σχετίζεται με τη θερμότητα αυξήθηκε κατά 0,21 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα καθαρή μείωση του συνολικού ποσοστού.


Έτσι, οι γιατροί θα πρέπει να ασχολούνται περισσότερο με το πρόβλημα του ψύχους, δηλαδή με κάποιες μαγικές κλιματικές ασθένειες.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!