Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Διεθνής Αμνηστία: Η βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων συμβάλλει στις «ανησυχητικές και διάχυτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»




Μια νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «αποκαλύπτει πώς οι κορυφαίοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στον κόσμο δεν αποδεικνύουν επαρκώς πώς αντιμετωπίζουν τους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών τους, αφήνοντας ενδεχομένως τις κοινότητες εκτεθειμένες στην εκμετάλλευση, τους κινδύνους για την υγεία και την περιβαλλοντική βλάβη που προκαλείται από την ταχεία επέκταση των ορυχείων που απαιτούνται για τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες».


Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από την έκθεση:


Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά μπαταριών αυξάνεται, η έκθεση καλεί τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να εντοπίσουν και να μετριάσουν τους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, όπως η αναγκαστική απομάκρυνση από την γή τους, οι βλάβες στην υγεία από τη ρύπανση του περιβάλλοντος και η κατάχρηση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών σε χώρες όπου εξορύσσονται ορυκτά, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και οι Φιλιππίνες.

«Η τεράστια αύξηση της ζήτησης για τα μέταλλα που απαιτούνται για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων ασκεί τεράστιες πιέσεις στις κοινότητες που πλήττονται από την εξόρυξη», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnès Callamard.

«Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με την εξόρυξη ορυκτών ενεργειακής μετάβασης είναι ανησυχητικές και διάχυτες και η απάντηση της βιομηχανίας είναι εξαιρετικά ελλιπής. 

Οι κοινότητες υποφέρουν από αναγκαστική απομάκρυνση από την γή τους, προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τη ρύπανση και δυσκολίες πρόσβασης στο νερό. Καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα αυξάνεται, οι κατασκευαστές πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων γίνονται σεβαστά».


«Η εξόρυξη των ορυκτών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να συνεπάγεται τεράστιους κινδύνους για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Προηγούμενη έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει δείξει πώς το βιομηχανικό κοβάλτιο συνδέεται με την αναγκαστική απομάκρυνση πληθυσμού από την γή τους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τεράστια επιρροή τους ως παγκόσμιοι αγοραστές ορυκτών για να επηρεάσουν τις ανάντη εταιρείες εξόρυξης και τα χυτήρια για να μετριάσουν αυτούς τους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Agnès Callamard.

Όσον αφορά τις γνωστοποιήσεις χαρτογράφησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, εταιρείες όπως η BYD, η Geely Auto, η Hyundai, η General Motors και η Mitsubishi Motors σημείωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία, αποτυγχάνοντας να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. 

Επιπλέον, η BYD δεν αποκαλύπτει ονόματα μεταλλουργείων, εγκαταστάσεων διύλισης ή ορυχείων. Η Geely Auto παρείχε μόνο γενικές τοποθεσίες προμηθευτών χωρίς να προσδιορίζει τοποθεσίες εξόρυξης ορυκτών.

Η Hyundai και η Mitsubishi Motors επέδειξαν παρόμοια έλλειψη διαφάνειας, χωρίς στοιχεία για ολοκληρωμένη χαρτογράφηση της αλυσίδας εφοδιασμού ή ταυτοποίηση ορυχείων για κοβάλτιο, χαλκό, λίθιο και νικέλιο, καθιστώντας δύσκολο για τους ενδιαφερόμενους να επαληθεύσουν πώς αυτές οι δραστηριότητες επηρεάζουν τις κοντινές κοινότητες.


«Καθώς η παγκόσμια μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα αποκτά δυναμική, οδηγεί τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και επιτρέπει τεράστια κέρδη, η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να βελτιώσουν τις προσπάθειές τους για δέουσα επιμέλεια στα ανθρώπινα δικαιώματα και να τις ευθυγραμμίσουν με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Agnès Callamard. «Καλούμε επίσης τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τον δικό τους κανονισμό δέουσας επιμέλειας για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τις εταιρείες που έχουν συσταθεί στην επικράτειά τους ή τις άδειες εξαγωγών και εισαγωγών τους».

[Τέλος]


Σχόλιο:

Ενώ η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας ασκεί πίεση σε εταιρείες και ορισμένες κυβερνήσεις να δράσουν για να βελτιώσουν τις δράσεις και τα αρχεία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η μόνη λέξη που δεν θα βρείτε πουθενά στην ανακοίνωση σχετικά με την έκθεση είναι η λέξη «Κίνα», όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής χρήσης καταναγκαστικής εργασίας, παραμένουν ανεξέλεγκτες.

Έτσι, ενώ αυτή η έκθεση είναι κατά κάποιο τρόπο αξιέπαινη και ρίχνει έναν πολύ αναγκαίο προβολέα σε μία από τις πολλές σκληρές πραγματικότητες που διαπερνούν αυτή την προπαγανδισμένη, αναγκαστική από την κυβέρνηση ενεργειακή μετάβαση, θάβει εντελώς αυτό που θα έπρεπε να είναι το κύριο θέμα.

Άρα γε, γιατί αυτό δεν με εκπλήσσει;

Αυτά για τώρα.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες -Το λάθος που κάνουν οι οδηγοί και μπορεί να κοστίσει ακριβά
Μπορεί πολλοί να το αμελούν, αλλά σε περίπτωση ελέγχου οι κυρώσεις είναι αυστηρές.


Γιατί πρέπει να έχεις πάντα μια καρφίτσα στο αυτοκίνητο -Το άγνωστο κόλπο

1 σχόλιο:

  1. 5χρονο παιδί αναπτύσσει αυτισμό αφού αναγκάστηκε να κάνει 18 εμβόλια σε 1 ημέρα
    https://primenews.press/5chrono-paidi-anaptyssei-aftismo-afou-anagkastike-na-kanei-18-emvolia-se-1-imera

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!