Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

ΈΦΑΓΕ ΠΟΡΤΑ: «Δεν είσαι ο βασιλιάς μου!»: Σκάνδαλο για τον βασιλιά Κάρολο στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας




Ο Βρετανός μονάρχης και η σύζυγός του Καμίλα έχουν ένα πολυάσχολο πρόγραμμα στην Αυστραλία. Στην Καμπέρα, υπάρχει πρώτα ένα θερμό καλωσόρισμα - και στη συνέχεια μια συγκλονιστική σκηνή.



Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' στην Καμπέρα.



Στο αυστραλιανό κοινοβούλιο, υπήρξε ένα σκάνδαλο στο τέλος της ομιλίας του βασιλιά Καρόλου Γ'. Η ιθαγενής γερουσιαστής Lidia Thorpe, η οποία γύρισε επιδεικτικά την πλάτη της στη Βουλή υπό τον ήχο του εθνικού ύμνου του Ηνωμένου Βασιλείου - "God Save the King" - εξέφρασε σαφώς την οργή της στον αντιβασιλέα. «Δεν είσαι ο βασιλιάς μου, δεν είσαι ο βασιλιάς μας!» φώναξε δυνατά η πολιτικός μέσα στην αίθουσα. Προτού την απομακρύνουν οι φρουροί ασφαλείας, απαίτησε: «Δώστε μας πίσω τη γη μας, δώστε μας πίσω αυτό που έχετε κλέψει από τον λαό μας!»

Ο Κάρολος είναι επίσης αρχηγός κράτους της Αυστραλίας και επισκέπτεται τη χώρα της Κοινοπολιτείας για 17η φορά - αλλά για πρώτη φορά ως βασιλιάς. Είναι η πρώτη φορά που ένας Βρετανός μονάρχης επισκέπτεται τη χώρα. Πριν από τον Κάρολο, μόνο η μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ Β' ήταν εκεί ως βασιλεύουσα βασίλισσα.

Ο ίδιος και η βασίλισσα Καμίλα έφτασαν στην Αυστραλία την Παρασκευή, αλλά το επίσημο πρόγραμμα δεν ξεκίνησε μέχρι την Κυριακή με μια εκκλησιαστική λειτουργία στο Σίδνεϋ - στο περιθώριο της οποίας υπήρχαν ήδη μικρότερες διαμαρτυρίες κατά της μοναρχίας, οι οποίες συνεχίστηκαν τώρα στην πρωτεύουσα Καμπέρα. 

Εκτός από τις θεμελιώδεις επιφυλάξεις σχετικά με το ότι ο βασιλιάς συνεχίζει να ενεργεί ως αρχηγός κράτους μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην άλλη άκρη του κόσμου, οι εκπρόσωποι των αυτοχθόνων Αυστραλών απαιτούν αποζημιώσεις για τις απελάσεις των Αβορίγινων κατά τη διάρκεια μιας βρετανικής αποικίας.

Συνολικά 17 ραντεβού είχαν προγραμματιστεί για τον Κάρολο και την Καμίλα τη Δευτέρα, τη δεύτερη επίσημη ημέρα του ταξιδιού τους, όπως μετέδωσε το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. 

Το μεσημέρι (τοπική ώρα), το βασιλικό ζεύγος κατέθεσε στεφάνι στο Αυστραλιανό Πολεμικό Μνημείο στην Καμπέρα, με το οποίο η χώρα τιμά τη μνήμη εκείνων των στρατιωτών που έχουν πέσει σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο από την εποχή της αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα. Ακολούθησε επίσκεψη στο Κοινοβούλιο, όπου και οι δύο έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό Anthony Albanese. «Από την πρώτη σας επίσκεψη το 1966, οι Αυστραλοί σας έχουν στις καρδιές τους, όπως ακριβώς μας έχετε στις καρδιές σας», είπε ο Albanese.

Για τον Κάρολο, είναι το πρώτο ταξείδι μεγάλων αποστάσεων από τότε που δημοσιοποίησε τον καρκίνο πριν από λίγους μήνες. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, διέκοψε τη θεραπεία του λόγω της επίσκεψης. 

Την Τετάρτη, το ζευγάρι σχεδιάζει να ταξιδέψει στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας στο νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού Σαμόα, βορειοανατολικά των Φίτζι. Η συνομοσπονδία περιλαμβάνει κυρίως πρώην βρετανικές αποικίες.



ΠΗΓΗ: Eklat in Canberra: Indigenen-Protest gegen König Charles im australischen Parlament | Tages-Anzeiger (tagesanzeiger.ch)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!