Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Καναδή «γιατρός» ευθανασίας λέει ότι «κανείς δεν είναι πιο ευγνώμων» για το έργο της από τους ασθενείς της



«Ξέρετε, πάντα μου άρεσε να είμαι γιατρός και γέννησα πάνω από χίλια μωρά και φρόντισα οικογένειες, αλλά αυτή είναι η καλύτερη δουλειά που έχω κάνει ποτέ τα τελευταία επτά χρόνια».



Η υπέρμαχος των αμβλώσεων και πάροχος ευθανασίας Δρ Ellen Wiebe δήλωσε σε ντοκυμανταίρ του BBC: «Αγαπώ τη δουλειά μου» επειδή «δεν υπάρχει κανείς πιο ευγνώμων από τους ασθενείς μου και τις οικογένειές τους». 

Η Wiebe είναι μία από τους γιατρούς που δεσμεύτηκαν να αφαιρέσουν ζωές στο πρόγραμμα Medical Assistance in Dying (MAiD) του Καναδά που έχει κάνει τη χώρα προορισμό για υποβοηθούμενη αυτοκτονία.


Η Wiebe χαιρέτισε μια συνέντευξη με την ανάπηρη γυναίκα Liz Carr λέγοντας ότι δεν ήταν επίσημη, αλλά «δεν χρειάζεται να συμφωνούμε». Η συνέντευξη με την Wiebe είναι μέρος ενός ντοκυμανταίρ που έχει δημιουργήσει η Carr με τίτλο "Better off Dead" και περιγράφει λεπτομερώς την αναπτυσσόμενη βιομηχανία ευθανασίας.

Όταν η Carr αναρωτιέται αν η γιατρός ανησυχούσε ποτέ ότι το πρόγραμμα ευθανασίας του Καναδά θα πάει πολύ μακριά στην αναζήτηση θυμάτων, η Wiebe κλείνει αυτή τη συζήτηση.

«Αυτό που λέτε είναι να προστατεύσετε αυτούς που θεωρείτε ευάλωτους ανθρώπους. Καταδικάζετε τους άλλους σε αφόρητο πόνο, αφόρητο πόνο, και είμαι τόσο χαρούμενη, τόσο χαρούμενη που είμαι Καναδή και που έχουμε αυτόν τον νόμο, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιλέξουν αυτό ή να μην επιλέξουν εκείνο, αλλά το να πεις ότι κάποιος πρέπει να υποφέρει έτσι είναι απλά σκληρό», είπε στην Carr, η οποία στη συνέχεια ρωτά την Wiebe, «Αγαπάτε τη δουλειά σας;».

«Αγαπώ τη δουλειά μου. Ξέρετε, πάντα μου άρεσε να είμαι γιατρός και γέννησα πάνω από χίλια μωρά και φρόντισα οικογένειες, αλλά αυτή είναι η καλύτερη δουλειά που έχω κάνει ποτέ τα τελευταία επτά χρόνια. Και οι άνθρωποι με ρωτούν γιατί; Και νομίζω, λοιπόν, ότι στους γιατρούς αρέσουν οι ευγνώμονες ασθενείς και κανείς δεν είναι πιο ευγνώμων από τους ασθενείς μου τώρα και τις οικογένειές τους».

Η Wiebe λέει ότι η πραγματική επιλογή για τους ασθενείς της είναι αν θέλουν να πεθάνουν στο σπίτι ή στο νοσοκομείο. «Μερικές φορές οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να πεθάνουν στα σπίτια τους, ναι, και έτσι θα ήμουν στο σπίτι τους. Και φυσικά, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στο νοσοκομείο, σε ξενώνα, σε οίκους ευγηρίας. Και μετά υπάρχουν άνθρωποι που δεν αισθάνονται άνετα να πεθάνουν στο σπίτι», λέει, σημειώνοντας ότι μπορεί να είναι ενοχλητικό για τον σύζυγο να έχει μια ανάμνηση του συζύγου ή της συζύγου τους που πεθαίνουν εκεί.

Η Carr ρωτά τη Wiebe αν λέει ποτέ όχι, και η γιατρός νοιώθει ελαφρώς προσβεβλημένη και υπενθυμίζει στην ερευνήτρια ότι ο Καναδάς έχει «έναν νόμο, και υπακούω σε αυτόν τον νόμο, και έτσι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι επιλέξιμοι βάσει του νόμου. Τώρα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να βρω κάποιον που δεν πληροί τις προϋποθέσεις όταν κάποιος άλλος δεν θα το κάνει λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι γραμμένος ο νόμος μας», λέει αινιγματικά η Wiebe.

Η Wiebe αποκαλεί την Carr «διαφορετική» επειδή αποδέχτηκε την κατάσταση αναπηρίας της και δεν ήθελε να τερματίσει τη ζωή της. 

«Λοιπόν, Liz, αυτή τη στιγμή, αγαπάς τη ζωή και θέλεις να ζήσεις, αλλά υπάρχουν πολλές δυσάρεστες ασθένειες που μπορεί να πάθεις», προειδοποιεί την Carr, λέγοντας ότι μπορεί να πάθει «καρκίνο τελικού σταδίου» και τότε θα πρέπει «να αντιμετωπίσεις χημειοθεραπεία και ακτινοβολία».

«Δεν θα ενθουσιαζόσασταν αν είχατε την επιλογή να πείτε: "Θα πάω τόσο μακριά και όχι παραπέρα;"».

Τον Μάρτιο, ο Καναδάς αποφάσισε να μην επεκτείνει την «επιλεξιμότητα» του προγράμματος ευθανασίας στους ψυχικά ασθενείς, μια κατηγορία που θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει τοξικομανείς και αλκοολικούς. Οι επικριτές λένε ότι δεν πρόκειται για ευθανασία, αλλά ευγονική. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Mark Holland ανακοίνωσε ότι η προτεινόμενη επέκταση του προγράμματος θα προχωρήσει το 2027.

Δεδομένης της ετήσιας κλιμάκωσης της χρήσης του προγράμματος MAiD και όταν καταμετρηθούν τα στοιχεία για το 2023, ο συνολικός αριθμός θανάτων θα μπορούσε τώρα να ανέλθει σε 60.000 και αντιπροσωπεύει το 4,6% όλων των θανάτων στον Καναδά.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Αγγλίδα τηλεοπτική αστέρας, ΕΚΘΕΤΕΙ τό σ α τ α ν ι κ ό καθεστώς ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ του Καναδά, στό ντοκυμανταίρ «Better Off Dead» ! / (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ)

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Αγγλίδα τηλεοπτική αστέρας, ΕΚΘΕΤΕΙ τό σ α τ α ν ι κ ό καθεστώς ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ του Καναδά, στό ντοκυμανταίρ «Better Off Dead» ! / (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ) (odysseiatv.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!