Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Η ιταλική κυβέρνηση εγκρίνει διάταγμα για να ξεπεραστεί το δικαστικό εμπόδιο κατά της πρωτοποριακής συμφωνίας για την αποστολή παράνομων μεταναστών στο κέντρο της Αλβανίας για την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου



Ενώ ολόκληρη η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τρόπους για να λύσει τη μάστιγα της ανεξέλεγκτης μαζικής μετανάστευσης που καταστρέφει τις κοινωνίες τους, πολλοί αξιωματούχοι και δικαστές ενσωματωμένοι στον κρατικό μηχανισμό αυτών των χωρών εργάζονται για να εκτροχιάσουν οποιαδήποτε πρόοδο.


Τις τελευταίες εβδομάδες, κάθε φορά που οι επίτροποι της Ε.Ε. και οι αρχηγοί κρατών συζητούσαν το επείγον ζήτημα της μετανάστευσης, όλοι είχαν τον ίδιο έπαινο για την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζώρτζια Μελόνι, τη μόνη ηγέτιδα που ήταν σε θέση να «σκεφτεί έξω από το κουτί» και να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει το ζήτημα χωρίς να αγνοεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το πρόγραμμα για τον έλεγχο των μεταναστών εκτός της Ε.Ε. επαινέθηκε παγκοσμίως ως μια εξαιρετική λύση, εκτός φυσικά από τις ΜΚΟ που υπερασπίζονται τη μετανάστευση - και από τους Ιταλούς δικαστές που διέταξαν την επιστροφή της πρώτης ομάδας μεταναστών από το κέντρο της Αλβανίας στην Ιταλία, προκαλώντας ουσιαστικά τη διακοπή του προγράμματος.


Τώρα, η συντηρητική κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε ένα νέο διάταγμα με στόχο να ξεπεραστεί αυτό το δικαστικό εμπόδιο που κινδυνεύει να εκτροχιάσει τη μεταναστευτική συμφωνία με την Αλβανία.

Το Associated Press ανέφερε:

«Σύμφωνα με το νέο διάταγμα - το οποίο τίθεται σε ισχύ αμέσως - η κυβέρνηση συντόμευσε τον κατάλογο των χωρών που θεωρούνται «ασφαλείς» από το νόμο, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρώμη μπορεί να επαναπατρίσει σε αυτές τις χώρες μετανάστες που δεν κέρδισαν άσυλο χρησιμοποιώντας μια ταχεία διαδικασία.

Ο αριθμός των χωρών που θεωρούνται χώρες έχει πλέον μειωθεί σε 19 από τις προηγούμενες 22, με εξαίρεση το Καμερούν, την Κολομβία και τη Νιγηρία.

Η κίνηση ακολουθεί μια απόφαση των δικαστών της Ρώμης, οι οποίοι την Παρασκευή απέρριψαν την κράτηση των πρώτων 12 μεταναστών που στάλθηκαν σε ένα νέο κέντρο υποδοχής στην Αλβανία, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες καταγωγής τους - το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος - δεν ήταν αρκετά ασφαλείς για να σταλούν πίσω.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, και οι 12 μετανάστες επέστρεψαν στην Ιταλία, όπου αναμένεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση ασύλου.

Οι δικαστές της Ρώμης βάσισαν την απόφασή τους σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο δήλωσε ότι μια χώρα μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής» για τον επαναπατρισμό των μεταναστών μόνο εάν ολόκληρη η επικράτειά της μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής.

«Η απόφαση ήταν ένα πρώιμο εμπόδιο στην πενταετή συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας για τα Τίρανα να φιλοξενούν 3.000 μετανάστες το μήνα που συλλέγονται σε διεθνή ύδατα από την ιταλική ακτοφυλακή. Θα ελεγχθούν για πιθανό άσυλο στην Ιταλία ή θα σταλούν πίσω στις χώρες τους.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζώρτζια Μελόνι έχει προωθήσει έντονα τη συμφωνία, υπερασπιζόμενη την ως ένα νέο «μοντέλο» για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Η Μελόνι είχε επιτεθεί στην απόφαση των δικαστών της Ρώμης ως «προκατειλημμένη» και υποσχέθηκε να ξεπεράσει οποιοδήποτε δικαστικό εμπόδιο.

Οι συνήθεις ΜΚΟ που βοηθούν τους μετανάστες σε βάρκες στη Μεσόγειο Θάλασσα έχουν επικρίνει τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας, θεωρώντας την ως «επικίνδυνο προηγούμενο» που είναι αντίθετο με τους διεθνείς νόμους.

Δεν είναι σαφές εάν το νέο ιταλικό διάταγμα θα είναι αρκετό για να ξεπεραστούν τα δικαστικά εμπόδια.

Η κυβέρνηση Μελόνι επιμένει ότι το διάταγμα είναι σύμφωνο με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επίσης σύμφωνα με έναν νέο κανονισμό της Ε.Ε. που θα τεθεί σε ισχύ το 2026.







ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!