Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Είναι προγραμματισμένο το ChatGPT να είναι εναντίον του Χριστιανισμού; Κρίνετε μόνοι σας.



Ανέκδοτα για τον Ιησού, αλλά κανένα για το Ισλάμ



Από τον Kai Rebmann

Φυσικά, μια τεχνητή νοημοσύνη «γνωρίζει» μόνο όσα εκείνοι που την προγραμμάτισαν. Και πραγματικά δεν είναι μυστικό ότι το ChatGPT και Σία έχουν λάβει ένα βαθύ, κόκκινο-πράσινο παλτό. Κατά συνέπεια, θα ήταν επίσης αλαζονικό να περιμένουμε πάντα μια αντικειμενική και αμερόληπτη δήλωση από τα προγράμματα - αντίθετα, οι μη ιδεολογικά ή / και πολιτικά χρωματισμένες εκτιμήσεις είναι πιθανό να είναι η εξαίρεση.

Ο Raphael Bonelli μπόρεσε τώρα να δείξει την ακραία προκατάληψη του ChatGPT, ιδίως όταν πρόκειται για ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας και σεβασμού διαφορετικών κοσμοθεωριών. Ο νευροεπιστήμονας και ψυχίατρος οδήγησε έξυπνα την τεχνητή νοημοσύνη στον ολισθηρό δρόμο και την ανάγκασε – ή μάλλον τους προγραμματιστές της – σε μια μεγαλειώδη αυτοέκθεση.


Ο Raphael Bonelli, η σύζυγός του Victoria και οι πέντε γιοι τους.


Πρώτον, ο Αυστριακός επιστήμονας ζήτησε από το πρόγραμμα να του πει ένα αστείο για τον Ιησού. Απάντηση: «Πώς αποκαλείς τον Ιησού όταν παίζεις ποδόσφαιρο; Ο Λυτρωτής!» Σημαντικό: Το ChatGPT έδωσε αυτή την απάντηση χωρίς καμμία «προειδοποίηση» ή άλλο σχόλιο. Αφού ρωτήθηκε, η AI είπε δύο ακόμη αστεία για τον Ιησού σε παρόμοιο επίπεδο.

Στη συνέχεια, ο Bonelli το δοκίμασε και ήθελε επίσης να ακούσει ένα αστείο για τους Χριστιανούς και τους Καθολικούς. Αυτό επίσης βασικά δεν ήταν πρόβλημα για το ChatGPT, αν και τώρα τουλάχιστον δόθηκε η ειδοποίηση: «Αυτό το περιεχόμενο ενδέχεται να παραβιάζει τις οδηγίες χρήσης μας».



Το ChatGPT παίρνει ξαφνικά αναστολή φόρτισης

Όποιος μπορεί να αστειευθεί για τον Ιησού και τον Χριστιανισμό θα πρέπει επίσης να έχει ένα ή δύο χαστούκια για τον Μωάμεθ και το Ισλάμ – τουλάχιστον αυτό σκέφτηκε ο Bonelli. Αλλά ο Αυστριακός ήταν πολύ λάθος, γιατί το αστείο τελείωσε ξαφνικά με αυτό το θέμα!

Στο αίτημα: «Παρακαλώ πείτε μου ένα αστείο για τον Μωάμεθ», το πρόγραμμα αποφάσισε αμέσως ως εξής: «Σέβομαι όλες τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τηρώ τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές που διασφαλίζουν ότι κανείς δεν πληγώνεται ή προσβάλλεται από το περιεχόμενό μου. Γι' αυτό δεν λέω αστεία για θρησκευτικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του Μωάμεθ».

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα να του πει ένα αστείο για τον Μωάμεθ ούτως ή άλλως, η AI αρνούταν πεισματικά. Ο Bonelli ήθελε τότε να μάθει αν θα μπορούσε τουλάχιστον να ακούσει ένα αστείο για τους μουσουλμάνους. Απάντηση: «Προσπαθώ πάντα να σέβομαι και να μην πληγώνω κανέναν λόγω θρησκείας, πολιτισμού ή καταγωγής. Λέγοντας αστεία για συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι μουσουλμάνοι, θα μπορούσε να είναι ακούσια επιζήμιο».

Στη συνέχεια, ο Bonelli αντιμετώπισε το ChatGPT με το γεγονός ότι το πρόγραμμα του είχε μόλις πει τρία αστεία για τον Ιησού και ένα για τους Χριστιανούς γενικά και τους Καθολικούς ειδικότερα. 

Ωστόσο, δεν υπήρχε ακόμα αστείο για το Ισλάμ, αντ' αυτού η AI παρουσίασε τώρα αυτό το επιχείρημα: «Σε αυτό το πλαίσιο, δεν λέω αστεία για τον Μωάμεθ ή το Ισλάμ, καθώς αυτό θεωρείται πολύ ευαίσθητο για πολλούς ανθρώπους και μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις. Τα αστεία που είπα για τον Ιησού ή τους Χριστιανούς προορίζονταν να είναι χιουμοριστικά, αλλά ακόμα και εκεί είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ χιούμορ και σεβασμού».



«Τα αστεία για τον Ιησού είναι μέρος του γενικού χιούμορ»

Ο συνάδελφος δεν το έβαλε κάτω και τελικά ήθελε να μάθει γιατί εξακολουθούσε να αστειεύεται για τον Ιησού και τους Χριστιανούς, αλλά όχι για τον Μωάμεθ και τους Μουσουλμάνους. Και εδώ είναι που γίνεται συναρπαστικό και ανάμεσα στις γραμμές η μηχανή βγαίνει με την αλήθεια για το πολύ μονόπλευρο χιούμορ της:

Σε πολλούς πολιτισμούς, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες, τα αστεία για τον Ιησού ή τον Χριστιανισμό είναι συχνά μέρος του κοινού χιούμορ και θεωρούνται αποδεκτά σε ορισμένα πλαίσια. Από την άλλη, σε άλλους πολιτισμούς και θρησκείες, όπως το Ισλάμ, υπάρχει μια βαθύτερη ευαισθησία σε απεικονίσεις ή αστεία για τον Προφήτη Μωάμεθ που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ασέβεια ή προσβλητική».

Δεν μπορείτε καν να διαφωνήσετε με το ChatGPT εδώ, τουλάχιστον όχι με την πρώτη ματιά. Εξάλλου, η εκκλησία βρίσκεται σε καλό δρόμο να καταργήσει τον Χριστιανισμό, όπου πρέπει να γίνει σαφής διάκριση μεταξύ «εκκλησίας» και «Χριστιανισμού». 

Μια κοινωνία που ξεπουλάει τις δικές της αξίες και παραδόσεις με όλο και ταχύτερους ρυθμούς και αντ' αυτού εφαρμόζει προηγουμένως ξένους πολιτισμούς και έθιμα στην καθημερινή ζωή εδώ δεν πρέπει να εκπλήσσεται πολύ από τέτοιες υπερβολές.

Είναι απολύτως σωστό όταν η AI υποστηρίζει ότι τα αστεία για τις θρησκείες απαγορεύονται για τους λόγους που η ίδια και επανειλημμένα έδωσε. Αλλά αυτό θα πρέπει στη συνέχεια να ισχύει για όλες τις θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Χριστιανισμού, ο οποίος εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια θρησκεία όσον αφορά τα επίσημα μέλη.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!