Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Ιρανική πυραυλική επίθεση: Τι μάθαμε χθες το βράδυ




Η ανεγκέφαλη πορεία προς τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο θα μπορούσε να είχε συντριβεί σε έναν τοίχο χθες.


2 Οκτωβρίου 2024
από τον Alex Krainer, TrendCompass
6,2 λεπτά χρόνος ανάγνωσης


Τη νύχτα της 2ας Οκτωβρίου 2024, το Ιράν ξεκίνησε την επιχείρηση «True Promise 2», εκτοξεύοντας μεταξύ 200 και 400 βαλλιστικών πυραύλων στο Ισραήλ. 

Όπως δείχνει το βίντεο από το Ισραήλ, πολλοί από αυτούς τους πυραύλους έφτασαν στο στόχο τους και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο έδαφος. 

Οι ισχυρισμοί και από τις δύο πλευρές είναι λίγο συγκεχυμένοι αυτή τη στιγμή: οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι η ιρανική επίθεση απέτυχε και ότι οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. 

Η σύμβουλος του Νετανιάχου, Hananya Naftali, έγραψε ακόμη και στο Twitter ένα «BRAVO» στα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ επειδή είχαν αναχαιτίσει «σχεδόν όλους τους πυραύλους».

Τα πλάνα από χθες το βράδυ, ωστόσο, δίνουν μια εντελώς διαφορετική εντύπωση. Επιβεβαιώνει εκείνους που ισχυρίστηκαν ότι πολλοί πύραυλοι έπληξαν τους στόχους τους. Μερικά από τα βίντεο επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι Ιρανοί έχουν πράγματι υπερηχητικούς πυραύλους. 

Γνωρίζουμε επίσης τώρα ότι αυτά έχουν μεγάλη εμβέλεια και είναι προφανώς αρκετά ακριβή. Αυτό το μάθημα από μόνο του θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής.



Γιατί οι υπερηχητικοί πύραυλοι αλλάζουν τον πόλεμο

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι δεν μπορούν να αναχαιτιστούν. Τα πιο σύγχρονα δυτικά συστήματα αεράμυνας μπορούν να καταρρίψουν εισερχόμενα βλήματα που πετούν με ταχύτητα έως και 3 Mach. 

Όσον αφορά τους πυραύλους Patriot, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό επιτυχίας τους είναι πολύ χαμηλό.

Τίποτε στο οπλοστάσιο των δυτικών δυνάμεων δεν μπορεί να αποκρούσει τους υπερηχητικούς πυραύλους και αυτό έχει προσελκύσει την προσοχή του Πενταγώνου. 

Επομένως, όλες οι ναυτικές εγκαταστάσεις και οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είναι ανυπεράσπιστες και το Ιράν έχει τη δυνατότητα να τους επιτεθεί.





Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίθεσης, δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά εκτόξευσαν δώδεκα πυραύλους αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων SM-3, το πιο σύγχρονο σύστημα αεράμυνάς τους, στην ανατολική Μεσόγειο. 

Το πρόβλημα είναι ότι ο τρέχων ρυθμός παραγωγής του SM-3 έχει πέσει στο μηδέν! Έτσι, ακόμη και αν τα SM-3 είναι αποτελεσματικά, τα δυτικά συστήματα αεράμυνας δεν έχουν σχεδιαστεί για να διαρκέσουν πολύ και θα εξαντληθούν γρήγορα σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης.




Ταυτόχρονα, το Ιράν έχει πολλές χιλιάδες πυραύλους έτοιμους. Το CSIS λέει τα εξής για το ιρανικό οπλοστάσιο:

Το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο ποικίλλο οπλοστάσιο πυραύλων στη Μέση Ανατολή, με χιλιάδες βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, μερικοί από τους οποίους μπορούν να φτάσουν μέχρι το Ισραήλ και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Κατά την τελευταία δεκαετία, το Ιράν έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις για τη βελτίωση της ακρίβειας και της διείσδυσης αυτών των όπλων. Αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει τις ιρανικές πυραυλικές δυνάμεις ... μια αξιόπιστη απειλή για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και των εταίρων τους στην περιοχή.





Η Χεζμπολάχ μπορεί να καταρρίπτει 3.000 ρουκέτες την ημέρα;

Και μετά υπάρχει η Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με μια έκθεση 130 σελίδων με τίτλο «Ο πιο θανατηφόρος όλων των πολέμων», που εκπονήθηκε από μια ομάδα έξι ισραηλινών δεξαμενών σκέψης και βασίστηκε σε τρία χρόνια έρευνας και στις απόψεις περισσότερων από 100 ισραηλινών εμπειρογνωμόνων άμυνας και διοικητών IDF, ένας πόλεμος εναντίον της Χεζμπολάχ θα ήταν, όπως υποδηλώνει ο τίτλος της έκθεσης, ο πιο θανατηφόρος από όλους τους πολέμους για το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Χεζμπολάχ θα είναι σε θέση να εκτοξεύει 2.500 έως 3.000 πυραύλους την ημέρα, ένας συνδυασμός κατευθυνόμενων και μη κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς.

Οι πύραυλοι θα εκτοξευθούν σε συγκεκριμένους στόχους στο Ισραήλ και θα έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν την αεράμυνα του Iron Dome. 

Τα αποθέματα των IDF σε πυραύλους αναχαίτισης Iron Dome και David's Sling πιθανότατα θα εξαντληθούν μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη ενός πολέμου πλήρους κλίμακας με τη Χεζμπολάχ, αφήνοντας το Ισραήλ εκτεθειμένο σε χιλιάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ. 

Όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χιλιάδες θύματα και εκτεταμένο πανικό μεταξύ του πληθυσμού των εποικισμών (από την αρχή των εχθροπραξιών, εκτιμάται ότι 200.000 έποικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τους οικισμούς τους στο βόρειο Ισραήλ).

Για να μην αναφέρουμε ότι τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ προετοιμάζονται για αυτό το ξέσπασμα για περισσότερο από δύο δεκαετίες και οι Ιρανοί έχουν υποσχεθεί τώρα ένα πολύ πιο οδυνηρό πλήγμα εάν το Ισραήλ αποφασίσει να κλιμακώσει περαιτέρω. 

Οι δυτικές δυνάμεις δεν θα είναι σε θέση να σταματήσουν το τσουνάμι που σκοπεύει να εξαπολύσει ο Νετανιάχου, όπως και η επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα ήταν σε θέση να κρατήσει την Ansarallah στην Υεμένη μακριά. Αλλά εκεί ακριβώς βρίσκονται τα καλά νέα, νομίζω.



Τα καλά νέα, inshallah!

Ορισμένες πολιτικές ομάδες στο Ισραήλ και τη Δύση εργάζονται υπερωρίες για να προκαλέσουν έναν μεγαλύτερο πόλεμο και να εμπλέξουν τόσο το Ιράν όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ορισμένες από τις φιλοϊσραηλινές φωνές είναι απολύτως ενθουσιώδεις για αυτήν την προοπτική· Αυτό που λένε ακούγεται εντελώς τρελλό και σουρεαλιστικό. Είναι σαν να είναι πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ είναι κατά κάποιο τρόπο εξοπλισμένο με υπερδυνάμεις και μπορεί αμέσως να μετατρέψει όποιον θέλει σε ένα σωρό στάχτης που σιγοκαίει. 

Φαίνεται επίσης να πιστεύουν ότι το Ισραήλ εξάλειψε τη Χεζμπολάχ σκοτώνοντας τον Χασάν Νασράλα. Αγνοούν το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ είναι μια πολύ εκτεταμένη στρατιωτική και πολιτική οργάνωση. Αν οι Ισραηλινοί βομβάρδιζαν αύριο το Βατικανό και σκότωναν τον Πάπα, δεν θα ήταν το τέλος της Καθολικής Εκκλησίας.

Πράγματι, η πιο φανατική ομάδα υποστηρικτών του Ισραήλ έχει μια πολύ παιδαριώδη και επικίνδυνη αυταπάτη, και τα πιο λογικά μυαλά πρέπει να γνωρίζουν μέχρι τώρα την εξαιρετικά απερίσκεπτη περιπέτεια στην οποία μας σέρνουν όλους. 

Εάν ξεσπάσει ένας μεγάλος πόλεμος, όλες οι αμερικανικές, βρετανικές και νατοϊκές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή θα είναι εύκολη λεία και θα καταστραφούν ή θα εκδιωχθούν από την περιοχή.

Επιπλέον, μια διακοπή των ροών αργού πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο θα αποτελούσε καταστροφικό πλήγμα για τις οικονομίες των χωρών της G7 σε μια εποχή που το χρειάζονται. 

Επιπλέον, όλα αυτά θα μπορούσαν να κάνουν την παροιμιώδη μπάλα να κυλήσει λίγο πριν από τις εκλογές, και δεν έχουν καταφέρει καν να δολοφονήσουν τον Τραμπ ακόμα! Όλα αυτά είναι εξαιρετικά απερίσκεπτα. Οι πιθανότητες νίκης (κάτι που δεν είναι ακόμη βέβαιο) είναι ελάχιστες έως μηδενικές, ενώ η καταστροφική αποτυχία είναι σχεδόν βέβαιη.

Μπορεί ο ίδιος να υποκύπτω σε ευσεβείς πόθους, αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε τους δυτικούς ηγέτες να βάζουν χειρόφρενο και να κάνουν την ταχύτερη στροφή 180 μοιρών μέχρι σήμερα!

Ίσως στο τέλος καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ καλύτερο να θυσιάσουν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και να δώσουν στο Ισραήλ ένα διάλειμμα ώστε να μπορέσει να συνέλθει και να επανεκτιμήσει την κατάστασή του, παρά να ακολουθήσει τους τρελούς φανατικούς και να αυτοκτονήσει συλλογικά. 


Θα το μάθουμε αρκετά σύντομα. Ποιος ξέρει, ίσως μπορούμε να αποφύγουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.



Το άρθρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο TrendCompass του Alex Krainer. Με την ευγενική άδεια του συγγραφέα εδώ στα γερμανικά.

-

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις των μόνιμων συγγραφέων του TKP. Τα δικαιώματα και η ευθύνη για το περιεχόμενο ανήκουν στον δημιουργό.

Ο Alex Krainer είναι ιδρυτής, KRAINER ANALYTICS, I-System Trend Following Συγγραφέας των: "Alex Krainer's Trend Following Bible", "Mastering Uncertainty", "Grand Deception" (απαγορευμένο)





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!