Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Γερμανός ΥΠΑΜ Pistorius στα εγκαίνια της έδρας του ΝΑΤΟ: «Δεν είναι αρχηγείο του ΝΑΤΟ» (ε, τότε τί είναι;)


Το κέντρο διοίκησης της CTF Baltic στους στρατώνες Hanse στο Rostock.
Φωτογραφία: Matthias Kehrein/Epoch Times



Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Άμυνας εγκαινιάζει ένα περιφερειακό αρχηγείο για το ΝΑΤΟ.

Τόνισε αρκετές φορές ότι δεν ήταν αρχηγείο του ΝΑΤΟ και ότι επίσης δεν θα παραβίαζε τη «Συνθήκη Δύο συν Τέσσερα». 

Οι Epoch Times ήταν εκεί.


Από τον Erik Rusch 
21 Οκτωβρίου 2024


Τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Άμυνας Boris Pistorius (SPD) εγκαινίασε το νέο τακτικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ για την παρακολούθηση της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας – CTF Baltic – στους στρατώνες Hanse στο Rostock.


Παρόντες ήταν επίσης ναύαρχοι και αξιωματικοί σύνδεσμοι από άλλα κράτη του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και ο Γενικός Επιθεωρητής του Στρατού Carsten Breuer και η Πρωθυπουργός Manuela Schwesig (SPD). Η δήμαρχος του Rostock Eva-Maria Kröger δεν ήταν παρούσα η ίδια, αλλά ένας εκπρόσωπος.

Το νέο αρχηγείο θα διαδραματίσει «κρίσιμο ρόλο στην προστασία των συμφερόντων των χωρών του ΝΑΤΟ από την επιθετικότητα – ειδικά δεδομένης της εγγύτητας με τη Ρωσσία», δήλωσε ο Pistorius στην τελετή εγκαινίων.

Δεν βλέπει καμμία παραβίαση της σύμβασης "Two Plus Four" από την ίδρυση της CTF Baltic. «Σε αντίθεση με άλλους σε αυτή την ήπειρο, σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο πολιτικός του SPD.

Η CTF Baltic επίσης δεν είναι αρχηγείο του ΝΑΤΟ και «κανένα στρατεύμα του ΝΑΤΟ» δεν θα σταθμεύσει εδώ. Είναι μια πολυεθνική ομάδα κρούσης, «και τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγώτερο». Συνεργάζονται μόνο με το ΝΑΤΟ.

Η CTF Baltic ενσωματώνεται στη Γερμανική Ναυτική Διοίκηση (DEU MARFOR), η οποία ιδρύθηκε στην ίδια τοποθεσία το 2019.



Pistorius: «Δεν είναι αρχηγείο του ΝΑΤΟ»

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, είπε ότι η CTF Baltic δεν αποτελεί μέρος της δομής του ΝΑΤΟ. Είναι στρατιώτες που θα τεθούν υπό γερμανική διοίκηση και θα εκτελούν αυτό το «αρχηγείο» μαζί με όλους τους άλλους εταίρους στη βάση του διεθνούς δικαίου.





Εγκαίνια του Αρχηγείου του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα με τον Επιθεωρητή του Ναυτικού, Αντιναύαρχο Jan C. Kaack (αριστερά) και τον Υπουργό Άμυνας Boris Pistorius. Φωτογραφία: Matthias Kehrein/Epcoh Times



Ωστόσο, η ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία διανεμήθηκε εκ των προτέρων, ανέφερε ήδη στον τίτλο ότι η Γερμανία θα εγκαινιάσει ένα «νέο ναυτικό τακτικό αρχηγείο για το ΝΑΤΟ» και το κείμενο της ανακοίνωσης ανέφερε ότι η Γερμανία θα αναλάβει έναν «περιφερειακό ηγετικό ρόλο» για το ΝΑΤΟ.




Η CTF Baltic αναφέρεται επίσης εκεί ως "εθνικό αρχηγείο με πολυεθνική συμμετοχή".



Μετά από τέσσερα χρόνια αλλαγής ηγεσίας

Ο Pistorius εξήγησε ότι η απόφαση για τη δημιουργία της CTF Baltic στο Rostock ήταν μόλις λίγων μηνών. Η Πολωνία έχει επίσης υποβάλει αίτηση ως τοποθεσία για τη διοίκηση.

«Αυτή η διοίκηση θα συντονίζει τις δραστηριότητες όλων των εταίρων στη Βαλτική Θάλασσα», δήλωσε ο Pistorius.

Για την έκθεση κατάστασης της CTF Baltic, αξιολογείται όχι μόνο η κυκλοφορία πλοίων και η εναέρια κυκλοφορία πάνω από το νερό, αλλά και κάτω από το νερό. Η ναυτιλιακή κίνηση εξετάζεται για ανωμαλίες. Όλα χρηματοδοτούνται επί του παρόντος από τη Γερμανία.

Η CTF Baltic ηγείται της επιχείρησης των ναυτικών δυνάμεων σε περιόδους ειρήνης, κρίσης και πολέμου, συνέχισε ο πολιτικός του SPD. Αυτά τα καθήκοντα θα διαμορφωθούν σε μεγάλο βαθμό από το γερμανικό ναυτικό.

Η Γερμανία θα είναι αρχικά επικεφαλής της CTF Baltic για τέσσερα χρόνια, μετά την οποία η Σουηδία και η Πολωνία θα αναλάβουν εκ περιτροπής.

Ο Πιστόριους συνέχισε εξηγώντας ότι απαιτείται περισσότερη θαλάσσια ασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια η Γερμανία συνειδητοποίησε έντονα πόσο σημαντική, αλλά και απειλούμενη, είναι η περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο υπουργός Άμυνας δεν ανέφερε τις επιθέσεις στους γερμανικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η πρόληψη τέτοιων επιθέσεων θα αποτελέσει μέρος της αποστολής της CTF Baltic.




Pistorius: Η Ρωσσία προκαλεί την ασφάλεια

Ο Pistorius συνέχισε: «Εδώ λειτουργούν οι θαλάσσιες γραμμές ζωής που διασφαλίζουν την ανάπτυξη και την ευημερία, την επικοινωνία, την ενέργεια και το θαλάσσιο εμπόριο, από τη δυναμική των οποίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι οικονομίες μας».

H ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας δεν είναι πλέον αυτονόητη. «Αντίθετα, αμφισβητείται σχεδόν καθημερινά από τη Ρωσσία», δήλωσε ο πολιτικός του SPD.

Όλο και πιο συχνά, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις δεν τηρούν τους αναγνωρισμένους κανόνες στην εναέρια κυκλοφορία. «Παραβιάζουν σκόπιμα και σκόπιμα τον εναέριο χώρο μας και αυτόν των εταίρων μας», εξηγεί.


Ο Υπουργός Άμυνας στο Rostock μπροστά στον συγκεντρωμένο Τύπο. 
Φωτογραφία: Matthias Kehrein/Epoch Times



Επιπλέον, ρωσικά ερευνητικά σκάφη παρατηρούνται «να κινούνται ύποπτα κοντά στις υποδομές μας, στους κόμβους της ψηφιακής μας υποδομής, σε αγωγούς, σε αιολικά πάρκα».

Παρακολουθεί επίσης με ανησυχία «πώς το Καλίνινγκραντ εξελίσσεται σε ένα βαριά οπλισμένο προπύργιο, με εκατοντάδες πυραύλους που στοχεύουν στις πρωτεύουσες της Ευρώπης και μπορούν να τις φτάσουν».

Η Γερμανία απαντά σε αυτές τις απειλές με εντολή.




Η CTF Baltic δεν πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία

Όταν ρωτήθηκε από τους Epoch Times εάν η CTF Baltic ήθελε επίσης να υποστηρίξει τον ουκρανικό στρατό στον τρέχοντα πόλεμο με τη Ρωσσία, ο υπουργός Άμυνας εξήγησε. «Αυτό δεν είναι το καθήκον αυτής της ναυτικής διοίκησης».

Αργότερα, είπε ότι η κατάσταση με τη Ρωσσία αναγκάζει τη Γερμανία να τοποθετηθεί καλύτερα για να μπορέσει να αμυνθεί και να προστατευθεί από πιθανή επιθετικότητα.

Ερωτηθείς για τη σημερινή αντιδιαδήλωση μπροστά από τους στρατώνες Hanse, όπου σταθμεύει το τάγμα CTF, ο Pistorius εξηγεί ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τέτοιες διαδηλώσεις.


Μία από τις αντιδιαδηλώσεις μπροστά από τους στρατώνες Hanse στο Rostock στις 21 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία των εγκαινίων του εθνικού αρχηγείου "CTF Baltic" για το ΝΑΤΟ. 
Φωτογραφία: Matthias Kehrein/Epoch Times



Είναι «πολύ χαρούμενος» που ζει σε μια χώρα όπου μπορείς να διαδηλώσεις «εναντίον και για όλα» και, ως υπουργός Άμυνας, θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει και στο μέλλον.😏




Schwesig: «Η Ρωσσία κατέστρεψε τη μεταπολεμική τάξη»

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Manuela Schwesig (SPD), το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία συνδέεται στενότερα με την Bundeswehr και ιδιαίτερα με το ναυτικό από άλλα ομοσπονδιακά κράτη.

Περίπου 12.600 στρατιώτες και πολιτικοί υπάλληλοι της Bundeswehr θα σταθμεύουν στο κρατίδιο.

Όλοι οι παραδοσιακοί κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατός, το ναυτικό και η αεροπορία, εκπροσωπούνται "έντονα" εδώ. «Το ίδιο ισχύει και για την ιατρική υπηρεσία, τις ένοπλες δυνάμεις, τα διαστημικά ταξείδια και άλλους στρατιωτικούς διοικητικούς τομείς».


Από αριστερά προς τα δεξιά: Ναύαρχος Stephan Haisch, Αντιναύαρχος Didier Maleterre, Γενικός Επιθεωρητής Carsten Breuer, Υπουργός Άμυνας Boris Pistorius, Πρωθυπουργός Manuela Schwesig, Επιθεωρητής Ναυτικού, Αντιναύαρχος Jan C. Kaack. 

Φωτογραφία: Matthias Kehrein/Epoch Times


Η Schwesig συνέχισε: «Η Ρωσσία έχει καταστρέψει τη μεταπολεμική τάξη στην Ευρώπη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το σημείο καμπής μαζί».

Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης, καθώς και των κοινών ευρωπαϊκών αξιών «μας».

Οι άμεσοι γείτονες στη Βαλτική Θάλασσα είναι επίσης οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι.

«Η Βαλτική Θάλασσα και οι γειτονικές της χώρες είναι μια δυναμική οικονομική περιοχή με πολλές κοινωνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ομοιότητες. Θέλουμε να το αναπτύξουμε περαιτέρω μαζί με τα άλλα κράτη της Βαλτικής Θάλασσας.»

Η ειρήνη στη Βαλτική Θάλασσα απειλείται και πάλι. Μια ειρηνική, δημοκρατική Βαλτική Θάλασσα πρέπει να προστατευθεί, δήλωσε ο πολιτικός του SPD.

Εκτός από τη Γερμανία, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας, έντεκα άλλα έθνη συμμετέχουν στην "CTF Baltic": Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία και Σουηδία. Η Γερμανία είχε αναλάβει τη διοίκηση την 1η Οκτωβρίου.

Οι στρατιώτες από αυτές και άλλες χώρες εταίρους θα πρέπει να καταλάβουν 60 πολυεθνικές θέσεις από τις συνολικά 180 θέσεις στο αρχηγείο σε καιρό ειρήνης. Σε περίπτωση κρίσης ή σύγκρουσης, το προσωπικό θα μπορούσε να αυξηθεί σε έως και 240 θέσεις.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Διέρρευσαν έγγραφα πληροφοριών σχετικά με την προγραμματισμένη αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
Δύο σελίδες άκρως διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τις σχεδιαζόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες του Ισραήλ εναντίον του Ιράν κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν πολύ στενά τα σχέδια του Ισραήλ.
Geheimdienst-Unterlagen zu geplantem Gegenschlag Israels auf den Iran geleakt (epochtimes.de)






Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά τώρα τη μη εξουσιοδοτημένη δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών και την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας.
Τώρα, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου έχει αναγνωριστεί ως ο κύριος ύποπτος σε μια απόρρητη διαρροή που αφορά το σχέδιο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) να χτυπήσουν το Ιράν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος που θεωρείται ύποπτος έχει κατονομαστεί ως Ariane Tabatabai, ένας Ιρανοαμερικανός μελετητής πολιτικών επιστημών που υπηρετεί επί του παρόντος ως ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στο Πεντάγωνο.


«Οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα του πλαισίου διακυβέρνησης στη Γάζα την επομένη του πολέμου», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.
Η διακυβέρνηση της Γάζας την επομένη του πολέμου και η πιθανότητα μιας συμφωνίας ομήρων ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ την Τρίτη. «Οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα του πλαισίου διακυβέρνησης στη Γάζα την επομένη του πολέμου», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση, την οποία περιέγραψε ως «φιλική» και «παραγωγική». Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ διαφωνούν σχετικά με τα σχέδια για τη Γάζα, αν και συμφώνησαν και οι δύο ότι δεν θα επιτραπεί στη Χαμάς να κυβερνήσει τον θύλακα περίπου 2,2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.



Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη αντί της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Ιορδανία, ανέφερε σήμερα το Reuters, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο του Στέητ Ντηπάρτμεντ.
Σύμφωνα με το Reuters, το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε αργότερα ότι η επίσκεψη είχε αναβληθεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Λίγες ώρες νωρίτερα, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Ένα drone που διείσδυσε από τον Λίβανο έπληξε ένα κτίριο στην Καισάρεια το Σάββατο και αποκαλύφθηκε την Τρίτη ότι ήταν η κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Λίγες ώρες νωρίτερα, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Μέχρι τώρα, είχε αναφερθεί μόνο ότι το drone εκτοξεύτηκε προς το σπίτι του, αλλά δεν αποκαλύφθηκε ότι χτύπησε τη δομή. Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του δεν ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια του περιστατικού.


Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, ο οποίος στοχοποιήθηκε στη Βηρυτό καθώς συναντήθηκε με τον επικεφαλής πληροφοριών της τρομοκρατικής ομάδας και άλλους κορυφαίους διοικητές
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο ανώτατος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Safieddine, επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, θεωρήθηκε διάδοχος του Χασάν Νασράλα μετά τη δολοφονία του στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον στρατό, ο Safieddine σκοτώθηκε μαζί με τον επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της λιβανέζικης τρομοκρατικής ομάδας, Hussein Ali Hazima, κατά τη διάρκεια της επίθεσης στις 4 Οκτωβρίου. Η επίθεση είχε στόχο το υπόγειο αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, το οποίο ο στρατός λέει ότι ήταν «στην καρδιά ενός άμαχου πληθυσμού» στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, γνωστό ως Dahiyeh.


Η Χαμάς δεν είναι πιθανό να αλλάξει τη θέση της σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων
Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Yahya Sinwar σε ένα σπίτι στη Ράφα στις 18 Οκτωβρίου έφερε την 7ετή βασιλεία του τρόμου στη Λωρίδα της Γάζας σε ένα κατάλληλα βίαιο τέλος. Ενώ πολλοί Ισραηλινοί ειδικοί ασφαλείας αμφιβάλλουν ότι οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία τον χαρισματικό, πονηρό και αδίστακτο ηγέτη, ο αδελφός του Mohammed πρόκειται να αναλάβει τα ηνία από τον μεγαλύτερο αδελφό του και να το δοκιμάσει. Το Ynet News ανέφερε ότι ο Mohammed Sinwar δεν είναι πιθανό να γίνει ο γενικός ηγέτης της Χαμάς, αλλά θα μπορούσε αντ 'αυτού να αντικαταστήσει τον αδελφό του ως ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα. Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι άλλοι αντίπαλοι για τη θέση παραμένουν ζωντανοί.


Ο Gershon Baskin, ο οποίος επέβλεψε τις διαπραγματεύσεις στη συμφωνία Schalit του 2011, περιέγραψε την κατάσταση ως «μια στιγμή ευκαιρίας ή καταστροφής».
Ο πρώην ηγέτης της Χαμάς Yahya Sinwar μπορεί να έχει εκδώσει εντολή για την εκτέλεση όλων των υπόλοιπων ισραηλινών ομήρων στη Γάζα εάν επρόκειτο να σκοτωθεί, ανέφερε η Telegraph την Τρίτη, επικαλούμενη τον κορυφαίο ισραηλινό διαπραγματευτή ομήρων Gershon Baskin. Ο Baskin, ο οποίος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του 2011 που εξασφάλισαν την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Gilad Schalit με αντάλλαγμα πάνω από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Sinwar, περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση ως «μια στιγμή είτε ευκαιρίας είτε καταστροφής». Εξήγησε ότι αν οι φήμες είναι αληθινές, η μοίρα των υπόλοιπων 101 ομήρων στη Γάζα, τουλάχιστον 60 από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί, θα μπορούσε να είναι τρομερή.


Περίπου 20.000 εκπρόσωποι από περισσότερες από 30 χώρες αναμένεται να παρακολουθήσουν το τριήμερο διεθνές φόρουμ στο Καζάν
Η 16η σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιείται στο Καζάν, όπου δεκάδες ξένοι ηγέτες έχουν συγκεντρωθεί στην πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσσίας για τρεις ημέρες έντονων διπλωματικών συζητήσεων και διμερών συνομιλιών υψηλού επιπέδου. Το διεθνές φόρουμ συγκλήθηκε για να δημιουργήσει ένα νέο όραμα πολυμερούς προσέγγισης. Οι σημερινές χώρες μέλη των BRICS - Βραζιλία, Ρωσσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αιθιοπία, Αίγυπτος, Ιράν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - αντιπροσωπεύουν συλλογικά περίπου το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού και πάνω από το 36% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.




Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συζήτησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα παγκόσμια ζητήματα σε συνάντηση στο περιθώριο της 16ης ετήσιας συνόδου κορυφής των BRICS που πραγματοποιείται στη ρωσική πόλη Κάζα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ χαιρέτισε τη διμερή συνάντηση ως «πολύ ανοικτή» και «εποικοδομητική».
Η Τρίτη σηματοδότησε την τρίτη φορά που ο Πούτιν και ο Σι συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο φέτος. Αλλά αυτό είναι ίσως το πιο συμβολικό, καθώς το φόρουμ BRICS είναι το μεγαλύτερο που παρουσιάζει μια εναλλακτική λύση σε μια παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία της Δύσης. Αυτό ήταν ακριβώς ένα θέμα των εναρκτήριων παρατηρήσεων του Πούτιν στη συνάντηση του Σι: «Η ρωσσο-κινεζική συνεργασία στις παγκόσμιες υποθέσεις είναι ένας από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στην παγκόσμια σκηνή», είπε.


Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αποκλείει την ένταξη του Κιέβου στο στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δήλωσε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής πρότασης, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Μόσχας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια. Απευθυνόμενος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Νεμπένζια αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Ζελένσκι ότι το Κίεβο είτε χρειάζεται ένταξη στο μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, είτε πυρηνικά όπλα. «Η ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε οποιαδήποτε εδαφική μορφή είναι απολύτως απαράδεκτη για τη Ρωσσία και δεν μπορεί να αποτελεί μέρος οποιωνδήποτε ειρηνευτικών σχεδίων ή πρωτοβουλιών διαμεσολάβησης», δήλωσε ο Νεμπένζια στη συνάντηση της Δευτέρας.


Το Κίεβο κατηγόρησε το Βερολίνο για έλλειψη υποστήριξης για την προτεινόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Το Βερολίνο δεν υποστηρίζει την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ επειδή φοβάται την αντίδραση της Μόσχας, αλλά θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός ηγέτης επέστρεψε πρόσφατα από μια περιοδεία στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναζητώντας υποστήριξη για το «σχέδιο νίκης» του στη σύγκρουση με τη Ρωσσία. Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υποσχέθηκαν περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, σε γενικές γραμμές δεν το έχουν εγκρίνει. «Λέω τα πάντα όπως τα βλέπω εγώ και όχι όπως θα ήθελε κάποιος. Η γερμανική πλευρά είναι επιφυλακτική σχετικά με την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και αυτό είναι γεγονός», δήλωσε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στο Κίεβο τη Δευτέρα.


Αρκετές χιλιάδες στρατιώτες της Βόρειας Κορέας θα πολεμήσουν στο πλευρό του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Ο ακριβής αριθμός των στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα που θα αναπτυχθούν είναι ακόμα ασαφής: είναι σίγουρα 1.500 στρατιώτες, προηγούμενες αναφορές από διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών έκαναν λόγο για 12.000 στρατιώτες. Η αποστολή στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία ακολουθεί μια συμφωνία που έκαναν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ιούνιο: υποσχέθηκαν τότε ότι θα βοηθούσαν ο ένας τον άλλον εάν ένας από αυτούς δεχόταν επίθεση. Σύμφωνα με τον Βέλγο αμυντικό εμπειρογνώμονα Roger Housen, η άφιξη αυτών των Βορειοκορεατών δεν θα προκαλέσει αμέσως κλίση στη μάχη μεταξύ Ρώσσων και Ουκρανών.


Η Νότια Κορέα κάλεσε τον Ρώσσο πρεσβευτή στη Σεούλ για να απαιτήσει την «άμεση» απόσυρση των βορειοκορεατικών στρατευμάτων που εκπαιδεύονται επί του παρόντος στη Ρωσσία.
Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας, περίπου 1.500 βορειοκορεάτες στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις ειδικές δυνάμεις, είναι ήδη παρόντες στη Ρωσσία. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσσο πρεσβευτή Γκεόργκι Ζινόβιεφ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κιμ Χονγκ-κιουν καταδίκασε αυτή την ενέργεια και προειδοποίησε ότι η Σεούλ θα απαντήσει με όλα τα διαθέσιμα μέτρα. Ο πρεσβευτής είπε ότι θα μεταφέρει τις ανησυχίες της Νότιας Κορέας, αλλά υποστήριξε ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσσίας και Βόρειας Κορέας συμμορφώνεται με τους διεθνείς νόμους.


Η πιθανή «απάντηση» της Σεούλ στο βορρά
Η Νότια Κορέα έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο για περισσότερα από δύο χρόνια του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσσίας, αλλά γίνεται όλο και πιο έντονη με νέους ισχυρισμούς ότι η Βόρεια Κορέα στέλνει στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία για λογαριασμό της Ρωσίας. Η «απάντηση» της Σεούλ στο βορρά θα μπορούσε να είναι να οπλίσει την άλλη πλευρά, παρέχοντας βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, αυτό φέρεται να έχει γίνει μόνο έμμεσα, με τη δρομολόγηση των οβίδων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Σεούλ χαρακτήρισε την παρουσία στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια» για τη διεθνή κοινότητα και απαίτησε από την Πιονγκγιάνγκ να τα αποσύρει αμέσως. Τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας αναφέρουν επίσης ότι η Σεούλ θα μπορούσε να στείλει συμβούλους πληροφοριών για να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό.


Η Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται σε κίνηση, με ορισμένους αρχηγούς κρατών να αντιτίθενται στις τάσεις παγκοσμιοποίησης που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.
Η μορφή BBB - δηλαδή Βελιγράδι, Μπρατισλάβα και Βουδαπέστη - έχει συγκεντρωθεί, με τον Σέρβο Aleksandar Vucic, τον Σλοβάκο Roberto Fico και τον Ούγγρο Viktor Orban να δείχνουν ένα ενιαίο μέτωπο σε πολλά θέματα, από τη μετανάστευση μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν σήμερα τις προσπάθειές τους να περιορίσουν την παράνομη μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι «η προστασία των εξωτερικών συνόρων του μπλοκ ήταν η καλύτερη άμυνα» και ότι χρειάζονται περισσότερα κονδύλια της ΕΕ για το έργο αυτό. Οι παράνομες διελεύσεις μέσω των δυτικών Βαλκανίων μειώθηκαν κατά 79% σε ετήσια βάση σε μόλις κάτω από 17.000 το 2024.


Σημειώστε ότι η X, που μετονομάστηκε σε «πλατφόρμα ελευθερίας του λόγου», παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες της πλατφόρμας στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. σε σχέση όχι μόνο με τον παράνομο λόγο - και, ναι, η εθνική νομοθεσία στις χώρες της Ε.Ε. περιλαμβάνει πολλά «εγκλήματα λόγου» - αλλά και με νομικό λόγο που θεωρείται «επιβλαβής».
Αυτή είναι η πραγματική καινοτομία που περιλαμβάνει ο νόμος της Ε.Ε. για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA): Δημιουργεί την υποχρέωση για τις πλατφόρμες να αναλάβουν δράση με τη μορφή «ελέγχου περιεχομένου» όχι μόνο κατά του παράνομου περιεχομένου, αλλά και κατά φαινομενικά επιβλαβούς περιεχομένου, όπως η «παραπληροφόρηση». Σημειώστε ότι κατά την περίοδο που καλύπτεται στην τελευταία «Έκθεση Διαφάνειας» του Χ προς την Ε.Ε. σχετικά με τις προσπάθειές της για «έλεγχο περιεχομένου», σχεδόν το 90% αυτών των αιτημάτων για πληροφορίες σχετικά με τους προμηθευτές φαινομενικά «παράνομης ή επιβλαβούς ομιλίας» προέρχονταν από μία μόνο χώρα: τη Γερμανία. Δείτε το παρακάτω διάγραμμα.


Η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ του Νέου Δελχί και της Οτάβα υπογραμμίζει την προκατάληψη των δυτικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας παγκοσμίως, ενώ φιλοξενούν στοιχεία που απειλούν ανοιχτά άλλα έθνη
Οι σχέσεις Ινδίας-Καναδά έχουν καταρρεύσει σοβαρά. Η ευθύνη για αυτό βρίσκεται ξεκάθαρα στους ώμους του καναδού πρωθυπουργού Justin Trudeau. Και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας το είπε επίσημα. Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Τριντό δήλωσε από το βήμα του καναδικού κοινοβουλίου ότι υπήρχαν «αξιόπιστοι ισχυρισμοί» ότι πράκτορες της ινδικής κυβέρνησης συμμετείχαν στη δολοφονία στο καναδικό έδαφος του Hardeep Singh Nijjar, ενός ατόμου που κηρύχθηκε τρομοκράτης από την ινδική κυβέρνηση. Ο Nijjar είχε εκδοθεί κόκκινη ειδοποίηση της Interpol εναντίον του, ήταν στη λίστα απαγόρευσης πτήσεων στον Καναδά και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πάγωσαν εκεί.



Η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας έχει γίνει το κορυφαίο θέμα των επερχόμενων εκλογών του Νοεμβρίου, με αναλυτές και απλούς Αμερικανούς να προειδοποιούν για τον πληθωρισμό, τις τιμές των κατοικιών και τους κινδύνους που συνδέονται με το ομοσπονδιακό χρέος των 35,7 τρισεκατομμυρίων δολλαρίων της Αμερικής. Τώρα, η κορυφαία τακτική χρηματοπιστωτική αγορά του έθνους λέει ότι υπάρχει μια άλλη απειλή για την οποία πρέπει να ανησυχείτε.
Τα 13 τρισεκατομμύρια δολλάρια σε μετρητά που διατηρούνται σε υπεράκτιες τράπεζες θα μπορούσαν να απειλήσουν την αμερικανική και παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε περίπτωση επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η οποία βύθισε μεγάλο μέρος του κόσμου σε μια πολυετή μεγάλη ύφεση, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας και Ανταλλαγής των ΗΠΑ Gary Gensler.


"... ένα φαινόμενο στο οποίο οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή...»
Κάτι περίεργο έχει συμβεί στην τιμή του χρυσού κατά το παρελθόν έτος. Θέτοντας το ένα επίπεδο ρεκόρ μετά το άλλο, φαίνεται να έχει αποσυνδεθεί από τους παραδοσιακούς ιστορικούς παράγοντες επιρροής του, όπως τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και το δολάριο. Επιπλέον, η συνέπεια της ανόδου της έρχεται σε αντίθεση με τις διακυμάνσεις σε κρίσιμες γεωπολιτικές καταστάσεις. Το χαρακτηριστικό «παντός καιρού» του χρυσού σηματοδοτεί κάτι που υπερβαίνει την οικονομία, την πολιτική και τις γεωπολιτικές εξελίξεις υψηλότερης συχνότητας. Καταγράφει μια ολοένα και πιο επίμονη τάση συμπεριφοράς μεταξύ της Κίνας και των χωρών «μεσαίας δύναμης», καθώς και άλλων. Και είναι μια τάση στην οποία η Δύση πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!