Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Λ. Μπόμπολας: Στην Κύπρο τον κυνηγούν, στην Ελλάδα παίρνει συνεχώς νέα έργα



Σοβαρό ενδεχόμενο αποκλεισμού του από τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων στην Κύπρο αντιμετωπίζει ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Λ. Μπόμπολα, για την πολύκροτη υπόθεση δωροδοκίας αξιωματούχων για το έργο του ΧΥΤΑ στην Πάφο, αλλά στην Ελλάδα αναλαμβάνει συνεχώς νέα έργα!

Γράφει: Ειδικός Συνεργάτης
Η απόφαση της αρμόδιας αρχής της Κύπρου για το αν θα αποκλεισθεί ο κατασκευαστικός όμιλος από τη σύναψη νέων δημοσίων συμβάσεων αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς στις 30 Ιουνίου τίθεται σε ισχύ η παραίτηση του προέδρου της αρχής, Γιώργου Αρέστη, ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι θα εκδώσει τη σχετική απόφαση πριν την αποχώρησή του.

Όπως σημειώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, σε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης για το θέμα, «στο Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Πάφου, έγινε συνεδρίαση ώστε να αποκλειστεί ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τη διεκδίκηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Κύπρο και πέραν τούτου η δικαστική υπόθεση για όσα συνέβησαν με τις συμβάσεις διαχείρισης απορριμμάτων σε Πάφο και Λάρνακα εξακολουθεί και σωστά να ταλανίζει τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ».

«Έγινε γνωστό», προσθέτει ο βουλευτής, «πως το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Πάφου, με ομόφωνη απόφασή του, προσέφυγε στην Επιτροπή Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων από Διαδικασίες Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων.
Μάλιστα, είχε υποβληθεί αίτημα, με βάση τη νομοθεσία, για επιβολή οριζόντιου αποκλεισμού των εταιρειών HELECTOR CYPRUS LTD, ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Α.Ε., ΤΟΜΗ Α.Τ.Ε. και οποιουδήποτε προσώπου σχετίζεται με τις εταιρείες αυτές».

Λόγοι αποκλεισμού
Σύμφωνα με το βουλευτή, «όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα Sigmalive, το Συμβούλιο κατέστησε γνωστούς στην Επιτροπή Αποκλεισμού λόγους αποκλεισμού που συντρέχουν, για τους οποίους οι οικονομικοί αυτοί φορείς θα πρέπει να εκπέσουν από το δικαίωμα σύναψης δημόσιων συμβάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το Συμβούλιο επικαλείται λόγους υποχρεωτικού αποκλεισμού και λόγους δυνητικού αποκλεισμού, που σχετίζονται με την εμπλοκή της εταιρείας HELECTOR CYPRUS LTD στην Ποινική Υπόθεση 9357/2011, η οποία εκδικάζεται στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Αφορά τη γνωστή υπόθεση με τις μίζες σε κρατικούς λειτουργούς που είχαν εμπλακεί στις συμβάσεις για τις χωματερές Πάφου και Λάρνακας.

Ομολογίες ενοχής
Το Συμβούλιο θεωρεί πως «παρά την άρνηση της εταιρείας στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, πρόσωπα τα οποία κατείχαν διευθυντικό ρόλο και εξουσία λήψης αποφάσεων στην εταιρεία ομολόγησαν ενοχή για αδικήματα που υποδηλώνουν διαφθορά (δεκασμό, κατάρτιση και κυκλοφορία πλαστών εγγράφων για δικαιολόγηση «μιζών» κ.λπ.) και καταδικάστηκαν. Ομολογία ενοχής υπήρξε κι από πρόσωπα που συμμετείχαν παθητικά σε δωροδοκία. Επίσης, πρόσωπα που δεν είχαν περιληφθεί στο Κατηγορητήριο, τα οποία διετέλεσαν διευθυντές της εταιρείας, προέβησαν σε σχετικές παραδοχές δια των καταθέσεών τους.

Πρόσωπο το οποίο είχε διατελέσει διευθυντής της εταιρείας, και σύμφωνα με τις παραδοχές που έγιναν είχε εμπλοκή στα γεγονότα της υπόθεσης αυτής, ώστε να διώκεται από την ελληνική δικαιοσύνη, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κατέχει διοικητική θέση στη μητρική εταιρεία, που είναι και μέτοχος της κυπριακής εταιρείας, και στον όμιλο».

«Φωτογραφίζεται» ο Λ. Μπόμπολας
Το Συμβούλιο, όπως τονίζεται στην ερώτηση, «στην ουσία φωτογραφίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Λεωνίδα Μπόμπολα. Υποστηρίζει μάλιστα πως οι ίδιοι λόγοι, μεταξύ άλλων, είχαν αναγκάσει το Συμβούλιο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, να τερματίσει τη σύμβαση που διατηρούσε με τη HELECTOR CYPRUS LTD για τα Πράσινα Σημεία».

Ο κ. Νικολόπουλος επισημαίνει, εξάλλου, την ποινική εμπλοκή εταιρειών του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και διοικητικών στελεχών στην υπόθεση του Προαστιακού Πειραιά, όπου ερευνάται η ενδεχομένη τέλεση κακουργηματικών πράξεων.

«Βροχή» αναθέσεων
Παρ’ όλα αυτά, οι αναθέσεις συμβάσεων στον όμιλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και, ειδικότερα, στη θυγατρική Άκτωρ… πέφτουν βροχή.
«Εσχάτως πληροφορηθήκαμε», σημειώνει ο βουλευτής, «πως η ΑΚΤΩΡ θα υποκαταστήσει τον όμιλο Καλογρίτσα σε τέσσερις σημαντικές εργολαβίες που βρίσκονται σε εκτέλεση, ενώ αναζητείται φόρμουλα και για την αντικατάστασή του στις προς υπογραφή τέσσερις συμβάσεις του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος (συνολικού προϋπολογισμού περί τα 250.000.000 ευρώ).

Η συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μεταξύ της Attica Bank, του ομίλου Καλογρίτσα και του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ακολουθεί το μοντέλο της ΑΕΓΕΚ στο μετρό Θεσσαλονίκης.
O Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής- Περιφέρεια Αττικής που διαχειρίζεται τους χώρους εναπόθεσης σκουπιδιών στον Δ. Φυλής προβαίνει σε κατακυρώσεις διαγωνισμών στην εταιρεία Ελλάκτωρ και αναθέσεις έργων σε εταιρείες του ομίλου καθώς και στην Ελλάκτωρ, ενώ ελέγχεται η εταιρεία στην Κύπρο».


Ο βουλευτής ερωτά τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης αν είναι σε γνώση τους τα παραπάνω, καθώς και αν οι ανεξάρτητες Αρχές που είναι επιφορτισμένες με την προστασία του Ανταγωνισμού (Αρχή Ανταγωνισμού) και την τήρηση της νομιμότητας στην σύναψη δημοσίων συμβάσεων (Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) έχουν λάβει υπόψη τους τις διαδικασίες που έχουν κινηθεί ενώπιον των κυπριακών Αρχών.

[Πηγή]http://greeknewsondemand.com
«Τριβέλι Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!