Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Παναγία η Ασπροφορούσα (Το Αβαείο του Μπέλλαπαϊς)


Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα


Το Αβαείο του Μπέλλαπαϊς αποτελεί μοναδικό δείγμα μοναστηριού γοτθικού ρυθμού στην ανατολή. 

Βρίσκεται κτισμένο στο τουρκοκρατούμενο σήμερα χωριό Μπέλαπαϊς, στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου, κοντά στην πόλη της Κερύνειας.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΠΕΛΛΑΠΑΪΣ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ

Ιδρύθηκε γύρω στο 1200 από τον Αμάρλριχο και από μοναχούς του τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου που ήρθαν από την Παλαιστίνη μετά την πτώση της Ιερουσαλήμ, το 1187 και εγκαταστάθηκαν στο μοναστήρι με το όνομα «Αββαείο της ειρήνης». 

Ο Ούγος Γ’ το εξωράισε και παραχώρησε πολλά προνόμια στους Αυγουστινιανούς μοναχούς. Πολλά διαμερίσματα του κτίστηκαν την εποχή του Ούγου Δ’ (1324-59) και είναι πιθανόν να τέλειωσαν την εποχή της βασιλείας του Πέτρου Α’. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΠΕΛΛΑΠΑΪΣ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ

Το μοναστήρι άκμασε την περίοδο των Λουζινιανών. Χρησιμοποιήθηκε και ως θερινή διαμονή των Λουζινιανών βασιλιάδων, οι οποίοι και έκαναν πολλές πλούσιες δωρεές στο μοναστήρι. Λειτούργησε κανονικά ως το 1460. 

Οταν αργότερα το 1570 το νησί καταλήφθηκε από τους Τούρκους, το Αβαείο λεηλατήθηκε και οι μοναχοί διώχτηκαν. 
Μετά το τέλος της Φραγκοκρατίας, η εκκλησία του μοναστηριού μετατράπηκε από Καθολική σε Ορθόδοξη και αφιερώθηκε στην Παναγία την Ασπροφορούσα, ίσως γιατί οι καθολικοί μοναχοί που ζούσαν στο Αβαείο φορούσαν άσπρα ρούχα.

Σχετική εικόνα

Το Αβαείο είναι κτισμένο στην άκρη του γκρεμού και προστατεύεται από τείχος και τάφρο στις ομαλές περιοχές. 

Στο κέντρο βρίσκεται μια εσωτερική αυλή με στοά γύρω-γύρω, της οποίας τα τόξα έχουν σκαλιστή γλυπτή διακόσμηση. Το μοναστήρι περιλαμβάνει την εκκλησία, την τραπεζαρία, το συνοδικό, όπου γίνονταν οι συγκεντρώσεις των μοναχών, τους κοιτώνες, εργαστήρια, αποθήκες, θησαυροφυλάκιο και μαγειρείο. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΠΕΛΛΑΠΑΪΣ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ

Εντυπωσιακή είναι η τραπεζαρία με τα οικόσημα των Λουζινιανών στην είσοδο, τον άμβωνα και τα παράθυρα. Το Αβαείο του Μπέλλαπαϊς βρίσκεται σήμερα υπό Τουρκική κατοχή...

https://proskynitis.blogspot.com/2019/05/blog-post_910.html

"ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ"

2 σχόλια:

  1. Σύντομα οι αλλόθρησκοι θα εξαφανιστούν από το ευλογημένο αυτό νησί, από την νήσο των Αγίων, από την ελληνορθόδοξη Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!