Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Η ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ & Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ - Μητρ. Λεμεσσού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.


Αποτέλεσμα εικόνας για λεμεσου αθανασιος







Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιαν 2020

Επειδή η σάρκα επιθυμεί ενάντια στο πνεύμα, και το πνεύμα ενάντια στην σάρκα. αυτά μάλιστα αντιμάχονται το ένα προς το άλλο, ώστε εκείνα που θέλετε, να μην τα πράττετε διαβάζουμε στην προς Γαλάτας 5,17 ..

Δυστυχώς ..ο παλιός μας άνθρωπος δεν σταμάτησε να υπάρχει. Απλά... απέκτησε έναν ανταγωνιστή..τον νέο άνθρωπο.

Ο απ. Παύλος στο παραπάνω αποσπάσμα δεν περιγράφει απλά την ύπαρξη των δυο φύσεων μας αλλά και την μάχη μεταξύ τους ..Αν μέσα μας κάνει κουμάντο ο παλιός άνθρωπος τότε τα έργα μας είναι οχι του θεου αλλά της σάρκας..η οποία σε πολεμά κι εμποδίζει να κάνεις ενα καλό..πνευματικό έργο! 

Ο Κύριος σου λεει...Εγώ Είμαι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή..Αρα εχει προετοιμάσει το δρόμο που πρέπει να βαδίσεις κι οχι να χαράξεις το δρόμο που σε βολεύει..Χριστώ συνεσταύρωμαι Ζω δε ουκέτι εγώ, ζεί δέ εν εμοί Χριστός..ο δὲ νυν ζω εν σαρκί, εν πίστει ζω τη του υιου του Θεου του αγαπήσαντός με και παραδόντος εαυτὸν υπὲρ εμου...μας υπενθυμίζει ο απόστολος στην προς Γαλάτας 2,20 επιστολή του .

Δηλ..Εγώ έχω σταυρωθεί μαζι με τον Χριστό και δεν ζω πλέον εγώ, ο παλαιός φυσικός άνθρωπος, αλλά ζει μέσα μου ο Χριστός. Αυτήν δε την ζωή που ζω μέσα στο σώμα μου τώρα, την ζω με την χάρη και την δύναμη της πίστεως στον Υιό του Θεού, ο οποίος με έχει αγαπήσει και παρέδωσε τον εαυτό του σε σταυρικό θάνατο , δια την σωτηρίαν μου !! 

Και το ερώτημα είναι καυτό..και πρέπει να απαντήσουμε με πασα ειλικρίνεια..Αλήθεια ,ποιος ζει μέσα μας ?Ο παλιός άνθρωπος ή ο Χριστός..Ποιος κάνει έργο..ο παλιός άνθρωπος ή ο Χριστός ??Ποιον φανερώνουμε στην καθημερινή μας ζωη και γενικότερα στη κοινωνία μας εν σχέση με τους άλλους ανθρώπους ? Ο παλιός άνθρωπος ή ο Χριστός ;

Δε μας ζητήθηκε να παίζουμε υποκριτικά τους πνευματικούς ανθρώπους ,αλλά να γίνουμε πνευματικοί κατα το ..άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιός ειμί...με κάθαρση καρδιάς..και τη Θεία Χάρη..να σκηνώνει στη καρδιά μας..
Απο τη μια έχουμε τα δικαιώματα του Θεού (δε ψάλλουμε ..δίδαξον με τα δικαιώματα Σου ; ) κι απο την άλλη βρίσκονται τα δικά μας δικαιώματα..να έχουμε εργασία..οικογένεια..ενα σπίτι να μείνουμε..να είμαστε υγιεις..κτλ..

Κακό δεν είναι..το κακό βρισκεται στο να εχεις αγκιστρωθεί τόσο πολυ σε ολα αυτά που δεν τα εμπιστεύεσαι στο θεο να μεριμνήσει...Πως είσαι παιδί θεού οταν δε παραδίδεις στον Πατέρα ολα οσα σου χάρισε ??Να το βάλουμε καλά στο μυαλουδάκι μας..
Οσο δεν παραθέτουμε στο θεο μέριμνες..βιοτικές..κτλ..πάντα ο παλιός άνθρωπος θα επιβάλλεται στη καρδιά μας..

Πρέπει αδέλφια να αποκτήσουμε φρόνημα Χριστού..Και το φρόνημά Του τον οδήγησε στο σταυρό απαρνούμενος τον εαυτό του..και υποτάχθηκε στο θέλημα του Θεού, παρ ολο που αυτό το θέλημα ήταν θάνατος. Ενα φρόνημα που δήλωνε ..οχι όπως εγώ θέλω αλλά όπως Εσυ..

Αρα είναι απαραίτητο να καταφέρουμε τη κένωση του εαυτού..να μη βγαίνει στην επιφάνεια η ελενίτσα..αλλά ο Χριστός μέσα απο την ελενίτσα..
Αλλιώς ο νεος άνθρωπος θα είναι μέσα μας αλλά..σα φυλακισμένος δε θα μπορεί να εκφραστεί ,γιατί τη κυριαρχία θα την εχει ο παλιός...και θα γνωρίζεις το θέλημα του θεου αλλά δε θα μπορείς να το κάνεις γιατί θα βρίσκεις τον παλιό άνθρωπο αντιμέτωπο..στο κάθε τι...

ΥΓ .ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ...

"Π Α Π Α Φ Λ Ε Σ Σ Α Σ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!