Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

"ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ!" ΑΥΤΟΥΣΙΟ το άρθρο του (διευθυντή παιδιατρικής) Αν. Χατζή για τις μάσκες που έχει κάνει πάταγο...


Όσοι διαβάσατε το πετσοκομμένο και άρα εσκεμμένα παραποιημένο, προφανώς για ευνόητους λόγους, άρθρο του διευθυντή παιδιατρικής κ. Αναστάσιου Χατζή, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, διαβάστε αν θέλετε και το άρθρο του αυτούσιο. 
Άκοπο και αμοντάριστο με τον πραγματικό του τίτλο και την σοβαρότητα που επιβάλει η θέση ευθύνης του, η προσωπικότητά του και η επιστημονική του κατάρτιση.

Με προσοχή τήν μάσκα στα παιδιά

Γράφει ο Αναστάσιος Χατζής, MD, PHd,
Παιδίατρος - Εντατικολόγος,
Διευθυντής Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής θεραπείας,

Γίνεται συνεχώς συζήτηση αν τα παιδιά θα πρέπει ή όχι να φορούν μάσκα, όταν βγουν από το σπίτι.

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι όταν μιλάμε για παιδιά θα πρέπει να εξηγούμε σε ποιες ηλικίες αναφερόμαστε. Γιατί διαφορετικά αντιμετωπίζουμε το βρέφος και το νήπιο, αλλιώς τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου και αλλιώς τα παιδιά του Λυκείου.

Και αυτό γιατί τόσο η σωματική διάπλαση όσο και η ωρίμανση διαφέρουν στις παραπάνω ηλικίες καθώς την ανάπτυξη του παιδιού ακολουθεί και μία αντίστοιχη ψυχοκινητική και νοητική εξέλιξη.

Όσον αφορά στον αν θα πρέπει τα παιδιά να φορούν ή όχι μάσκα, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως:

- από τη διασπορά του ιού στην κοινότητα
- από την έκθεση στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από το παιδί στους ενήλικες πχ. στους καθηγητές και τους δασκάλους, χωρίς να αγνοούμε ότι και το ίδιο το παιδί θα πρέπει να προστατεύεται.

Πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ένα σοβαρό κίνδυνο που έχουν τα παιδιά όταν φορούν τη μάσκα.

Όλοι συμφωνούν ότι για να προστατεύει η μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζει καλά γύρω από το στόμα και τη μύτη καλύπτοντας και το πηγούνι.

Όμως, μια τέτοια εφαρμογή αναπόφευκτα δυσκολεύει την αναπνοή.

Ένας ενήλικας, αν δεν έχει χρόνιο αναπνευστικό ή καρδιακό πρόβλημα, μπορεί να προσαρμοστεί και να ρυθμίσει ανάλογα την αναπνοή του. Ένα μικρό παιδί αυτό δε μπορεί να το κάνει. Πολύ περισσότερο αν τρέξει, παίξει, γελάσει ή φωνάξει!

Σ’ αυτήν την περίπτωση η αναπνοή του γίνεται πιο γρήγορη, πιο απότομη και πιο βαθιά. Αν λοιπόν το παιδί προσπαθήσει να πάρει μια απότομη και βαθιά αναπνοή μέσα από τη μάσκα, είναι σαν κάποιος να του έχει κλείσει το στόμα και τη μύτη με την παλάμη του.

Η προσπάθεια αναπνοής με φραγμένο το στόμα και την μύτη δεν προκαλεί είσοδο του αέρα, όπως γίνεται στην κανονική αναπνοή.

Αυτό έχει δύο συνέπειες:

1. απότομη πτώση του οξυγόνου στο αίμα του παιδιού.

2. μεγάλη αύξηση της (αρνητικής) ενδοθωρακικής πίεσης.

Και τα δύο μαζί δυσκολεύουν την καρδιακή λειτουργία με κίνδυνο ή την καρδιακή ανακοπή ή την εμφάνιση οξέος πνευμονικού οιδήματος.

Και τα δύο μπορούν νά οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο.

Άρα, πέρα από το αν πρέπει ή δεν πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα, σημασία έχει να γνωρίζουμε τους κινδύνους από αυτή και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Έτσι, στα μεγάλα παιδιά, γυμνασίου και λυκείου, εξηγούμε κυρίως τι δεν πρέπει να κάνουν, όπως πχ τρέξιμο φορώντας τη μάσκα.

Στα μικρότερα παιδιά (του δημοτικού) και τους εξηγούμε τι δεν πρέπει να κάνουν, όπως στα μεγάλα παιδιά, αλλά κυρίως τα παρακολουθούμε από κοντά καθ’ όλη τη διάρκεια που φορούν τη μάσκα.

Τα ακόμη μικρότερα παιδιά, τα νήπια και τα βρέφη, μάλλον προέχει να μείνουν στο σπίτι, όπου η μάσκα προφανώς δεν τους χρειάζεται.

Σημαντική σημείωση:
Υπάρχουν στρογγυλές μάσκες με σκληρό περίβλημα, που εφαρμόζουν πάρα πολύ στεγανά και δεν αφήνουν καθόλου τον αέρα να διαφεύγει από τις παρυφές τους. Αυτές είναι τελείως ακατάλληλες για τα παιδιά.

http://www.press-gr.com/2020/08/blog-post_6354.html

"Ιωάννης Καποδίστριας"

2 σχόλια:

 1. Τον κάθε Σύρρο... φωταδιστή ρωτήστε τον, αφού ισχύουν όσα λέει το ολοκληρωμένο, μη παραποιημένο, άρθρο του κ. Χατζή, κατά Σύρρο πάντα, γιατί επέτρεψε επί τόσες μέρες να παραποιούνται τα γραφόμενά του; Θα κινηθεί δικαστικά ο κ. Χατζής εναντίον όσων αρχικά παραποίησαν σκοπίμως το άρθρο, θίγοντας την επιστημονική του σοβαρότητα, την προσωπικότητα, την τιμή και την υπόληψή του; Αφού μας έσωσε από την... παραπληροφόρηση ο κάθε Σύρρος, γιατί ο ΠΟΥ απορρίπτει όσα οι Σύρροι μας λένε περί μάσκας; Μήπως είναι και ο ΠΟΥ άντρο συνωμοσιολόγων; Τι έχει να απαντήσει ο κάθε Σύρρος στον νομπελίστα Ιατρικής Luc Montagnier και στον Ιταλό νομπελίστα Ιατρικής Julio Tarro, που αμφισβητούν ευθέως όλο το αφήγημα του τρόμου γύρω από τον ιό; Στον καθηγητή του Stanford Γ. Ιωαννίδη; Και για να τελειώνουμε με τον κάθε αχαρακτήριστο, ποιό σύγγραμμα της ιατρικής επιστήμης τάσσεται υπέρ της χρήσης μάσκας σε μικρά παιδιά; Βιβλιογραφία, παρακαλώ. Γιατί η Ολλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία δεν έχουν επιβάλλει υποχρεωτική χρήση μάσκας ΠΟΥΘΕΝΑ; Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία σεβόμενη την οδηγία ΠΟΥ θα επιβάλλει χρήση μάσκας, αλλά ΜΟΝΟ για παιδιά άνω των δώδεκα ετών; Προφανώς, δεν υπάρχουν αρκετοί Σύρροι σε αυτές τις... υπανάπτυκτες χώρες.
  Οι Έλληνες αυτοκτονούν καθημερινά τα τελευταία δέκα χρόνια. Πόσα άρθρα του εν λόγω δημοσιογράφου έχετε διαβάσει επί του θέματος; Για το 40% του πληθυσμού που υποσιτίζεται κάποιο άρθρο σας κ. Σύρρε; Για τους 1. 250.000 ανέργους εκ των οποίων μόνο το 10% εισπράττει επίδομα κ. Σύρρε; Κι εσείς που δημοσιέυσατε το άρθρο αυτού του τύπου, θα έπρεπε να ντρέπεστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ας τον καλέσει κάποιος να δώσει εξηγήσεις
  προς τι αυτή η αλλαγή στάσης..
  Μήπως τον επισκέφτηκε το χρήμα;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!