Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

'Gazeta Tema':Τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδος- Αλβανίας καθορίζονται στα 12 μίλλια....



Μετά τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Ιταλία και την Αίγυπτο, η Ελλάδα λέει ότι σύντομα θα κλείσει το ζήτημα των χωρικών υδάτων με την Αλβανία, επεκτείνοντας στο Ιόνιο Πέλαγος τα 12 μίλλια, γράφει η αλβανική Gazeta Tema.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά τη διάρκεια ακρόασης σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπου ο επικεφαλής της διπλωματίας κλήθηκε να εξηγήσει τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Η ελληνική αντιπολίτευση δεν έχει αντίρρηση για την συμφωνία που υπεγράφη με την ιταλική πλευρά, αλλά αξιολογεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Αίγυπτο ως βιαστική και ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα. 

Όμως, ο Δένδιας αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς αναφέροντας ότι και οι δύο συμφωνίες είναι δίκαιες και προς το συμφέρον όλων των μερών.

Υπέδειξε παρόμοια συμφωνία που θα επιτευχθεί πολύ σύντομα με την Αλβανία. 

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες με την Αλβανία, ή την μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

Αλλά, είναι πιθανόν ότι η Αλβανία και η Ελλάδα θα υπογράψουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πρώην υπουργών Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι και Νίκου Κοτζιά. 

Λίγους μήνες πριν αποχωρήσουν από το αξίωμα το φθινόπωρο - χειμώνα του 2018 (πρώτος απολύθηκε και ο δεύτερος παραιτήθηκε) οι δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είχαν καταλήξει σε συμφωνία.

Ο Κοτζιάς δήλωσε ότι η Ελλάδα θα επεκταθεί στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, ενώ ο Ντιτμίρ Μπουσάτι διευκρίνισε ότι τα θαλάσσια σύνορα χωρίστηκαν σύμφωνα με την αρχή της ισότητος. 

Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από αυτήν την αρχή εάν τα ακατοίκητα Διαπόντια νησιά, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, θεωρηθούν ως αφετηρία για την οριοθέτηση.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αυτά τα μικρά νησιά και όχι η Κέρκυρα είναι τα ελληνικά όρια, γιατί υπήρχε ο φόβος, όπως εκφράστηκε από το 2018,  να δημιουργηθεί προηγούμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία στην περίπτωση του Καστελόριζου, όπως γράφει η Tema.

Ράμα: Ο Κοκδήμα είναι ο Αγάς του Νότου‏ - himara.gr | Ειδήσεις απ ...


Αντιδράσεις αλβανικού κόμματος

Σύμφωνα, επίσης, με την Koha Jone’, ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος Κότσο Κοκεδήμα(ς) αναφερόμενος στις δηλώσεις του Δένδια, ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να δημοσιοποιήσει την συμφωνία που έγινε πριν από δύο χρόνια με τον Μπουσάτι- Κοτζιά.

Η αλβανική εφημερίδα Shekulli του Έλληνα "γενίτσαρου" Κοκδήμα ...


«Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει τους Αλβανούς τι υπέγραψε πριν από 2 χρόνια, εάν διαπραγματεύτηκε σε βάρος της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητος της χώρας, τι κρύβει και δεν αντιδρά στις δηλώσεις της Αθήνας», έγραψε ο Κοκεδήμας, που στο ανωτέρω φωτογραφικό στιγμιότυπο δείχνει νά κάνει παρατηρήσεις στόν Αλβανό πρωθυπουργό....

https://national-pride.org/2020/08/25/gazeta-tema%cf%84%ce%b1-%ce%b8%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%83%cf%83%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%bf%cf%81%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1/
"Ιωάννης Καποδίστριας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!