Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

29η Αυγούστου 1922: Οι Τούρκοι ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΙ, ε ι σ β ά λ λ ο υ ν στήν Σμύρνη ΜΑΣ! – Η κ α τ α σ τ ρ ο φ ή !

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ 
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ,
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΟ
ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ!]

«Στα Βουρλά το κακό ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου. 

Μπήκαν οι Τούρκοι στα σπίτια μας και μας έβαλαν φωτιά. 

Αργότερα μας είπαν ότι ήταν αντάρτες και μετά ήρθε ο τακτικός στρατός και μας μάζεψε. Μας έπιασαν όλους μαζί, τον πατέρα μου τον έσφαξαν, τον αδερφό μου τον έκαψαν, τους νέους τους μάζεψαν και τους πήραν στην Ανατολή. 


Όταν φύγαμε ήταν 16 Σεπτεμβρίου.

»Το ποιος φταίει θα το πω με ένα στίχο από το ποίημα “Της Καταστροφής”: “Δε νίκησαν την Ελλάδα οι Τούρκοι. Δεν μπορούσαν. Μα δεν ήταν κι άνθρωποι. Την Ελλάδα νίκησαν, αδόξως, διχασμός, Λεβαντίνοι κι Ευρώπη”. Ο Βενιζέλος έκανε τη μεγαλύτερη καταστροφή. Μέσα στη φλόγα του πολέμου, έπρεπε να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα;».

Το απόσπασμα ανήκει στη Φιλιώ Χαϊδεμένου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Αναστασία Παρετζόγλου για το βιβλίο Η Ελλάδα είναι Γυναίκα (εκδ. Λιβάνη). 

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου, Μικρασιάτισσα πρόσφυγας και ιδρύτρια του Λαογραφικού Μικρασιατικού Μουσείου που βρίσκεται στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, μας μετέφερε τις φρικαλεότητες που έζησαν οι μη μουσουλμάνοι από τους άτακτους τσέτες (κυρίως κουρδικής καταγωγής) και τον τουρκικό στρατό.

Η Μικρασιατική Καταστροφή συνεπάγεται το θάνατο του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και την αποτυχία υλοποίησης της Μεγάλης Ιδέας και απελευθέρωσης των αλύτρωτων πληθυσμών. Για τους Έλληνες είναι η Καταστροφή, για τους Τούρκους ο Αγώνας Ανεξαρτησίας (Κουρτουλούς Σαβασί – Kurtuluş Savaşı).

Παραμονές της Παναγίας, το μέτωπο κατέρρευσε και η ελληνική αμυντική γραμμή υποχώρησε. 

Ο ελληνικός στρατός άρχισε να εγκαταλείπει την ενδοχώρα της Μικράς Ασίας με κατεύθυνση τη Σμύρνη. 

Στην πορεία αυτή, έκαψε τουρκικά χωριά και ανατίναξε σημεία ζωτικής σημασίας όπως γέφυρες, αποθήκες, σιδηροδρομικές γραμμές και σταθμούς ανεφοδιασμού.

Στις 19 Αυγούστου, ο Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης Αριστείδης Στεργιάδης (φωτ. αριστερά) με εμπιστευτική εγκύκλιο διέταξε τους δημόσιους υπαλλήλους «…να συσκευάσωσι τα αρχεία των. 

Πάντες δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουσι να συγκεντρωθώσι… και να είναι έτοιμοι προς αναχώρησιν εις πρώτην διαταγήν». 

Συγχρόνως, ο Βρετανός πρόξενος συντόνισε τις ενέργειες για την άμεση έξοδο των Βρετανών υπηκόων από τη Σμύρνη. Στις 27, 28 και 29 Αυγούστου οι Βρετανοί έφυγαν με πλοία για την Κύπρο. Στις 26 Αυγούστου, η ελληνική κυβέρνηση διέταξε την εκκένωση ολόκληρης της Μικράς Ασίας. 

Την ίδια μέρα, η Ανώτερη Γενική Στρατιωτική Διοίκηση, το Φρουραρχείο και οι τελευταίοι αξιωματικοί και στρατιώτες του ελληνικού στρατού επιβιβάσθηκαν στα ελληνικά ατμόπλοια «Βυζάντιον» και «Κύκνος» με προορισμό τον Πειραιά. 

Για τελευταία φορά ακούστηκε ο εθνικός ύμνος

 και στην προκυμαία το πλήθος ξέσπασε σε

 λυγμούς.... 



Ο Ύπατος Αρμοστής - άνω φωτο - Αριστείδης Στεργιάδης 

(παλαιός  καί λίαν έμπιστος φίλος 

του "Βενιζέλου")

 επιβιβάστηκε (ενώ οι Έλληνες κάτοικοι 

της Σμύρνης του έδιναν ΚΑΤΑΡΕΣ!

στό βρετανικό

 καταδρομικό «Iron Duke» ('Σιδηρούς Δούξ') και

 έφτασε - μέσω Κωνστάντζας - στήν Νίκαια της

 Γαλλίας, όπου (διαμένοντας μέ ΠΟΙΩΝ 

τά έξοδα άρα γε, στό ίδιο ξενοδοχείο

 γιά 27 χρόνια!!!...) πέθανε το 1949. 


Στο ενδιάμεσο διάστημα, δεν 

τόλμησε να

 επισκεφθεί την Ελλάδα, λόγω της 

επιεικώς εγκληματικής

 ανευθυνότητός του, που καταδίκασε 

τους

 Έλληνες της Μικράς Ασίας.

http://www.pontos-news.gr/

https://www.olympia.gr/1506503/istoria/29-aygoystoy-1922-oi-toyrkoi-eisvalloyn-sti-smyrni-i-katastrofi-2/

5 σχόλια:

  1. Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος: Τὰ τρία τέσσερα ἀπαραίτητα αὐτὴν τὴν περίοδο (29.08.2022).

    https://www.youtube.com/watch?v=mxEkEh55O-c

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εαν οι Ελληνες της Ιωνίας και του Πόντου που ήταν αρκετά πλούσιοι, χρησιμοποιούσαν τα χρήματά τους για την αγορά όπλων και πολεμοφοδίων και οργάνωναν μερικές μεραρχίες τακτικού στρατού οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν εκπαιδευτεί απο το 1919 έως το 1921, δεν θα υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να μας καταστρέψουν οι τούρκοι. Οταν κατάφεραν και εξόντωσαν 1500000 Ελλήνων, αυτό σημαίνει οτι περίπου 750000 ήταν άνδρες. Απο αυτούς το 25% ήταν σε ηλικία 20-40 ετών, δηλαδή οι 200000 περίπου. Το 60% αυτών να ήταν ικανότητος Ι1 ή Ι2, έχουμε 120000 ικανότατους στρατιώτες, δηλαδή περίπου 10 μεραρχίες. Εάν προσθέσουμε και τουλάχιστον άλλους τόσους απο αυτούς που ήλθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, έχουμε περίπου 20 μεραρχίες. Δεν είναι δυνατόν οι εμποροι της Σμύρνης, της Πόλεως και των άλλων πλούσιων περιοχών να μην είχαν χρήματα να δημιουργήσουν ενα σημαντικό στρατευμα. Ομως, όπως είχε πει και ο Κ. Πλεύρης "εχω και εγω μικρασιάτικο αίμα, αλλά θα πώ ένα πράγμα, οι μικρασιάτες δεν πολέμησαν, γιαυτό ας αφήσουν τις κλάψες και τα μνημόσυνα".
    Ο προπάππους μου, ενας απο τους σημαντικότερους μακεδονομάχους στον Βάλτο των Γιαννιτσών και αλλού, πολέμησε στους βαλκανικούς πολέμους, στον 1ο ΠΠ και στην Μικρασιατική εκστρατεία. Πολεμούσε απο το 1904 έως το 1922. Οι Μικρασιάτες γιατί τα περίμεναν όλα απο ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους επι 20 χρόνια και πολεμούσαν συνεχώς. Γιατί δεν πέθαναν με το όπλο στο χέρι, αλλά άφηναν να τους σφάζουν οι βάρβαρες ορδές των μεμέτηδων χωρίς καμία αντίσταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως πικρές ΑΛΗΘΕΙΕΣ, αλλά ΠΡΕΠΕΙ καί νά λέγονται καί νά γράφονται και σας ευχαριστούμε πολύ.
      (Δέν πρέπει από τήν άλλη πλευρά νά παραβλέπουμε ούτε στιγμή, πώς πέραν των ΤΡΑΓΙΚΩΝ λαθών μας - πολλών επιπέδων - καί συχνότατα της προδοτικής υπονομεύσεως εκ των έσω εκ μέρους πλήθους φιλοβενιζελικών αξιωματικών, που "χάζευαν" (καλοπληρωμένοι λέγεται!) στήν Κωνσταντινούπολη, τήν ίδια ακριβώς ώρα, που άλλοι σ κ ο τ ώ ν ο ν τ α ν στό μέτωπο, η βοήθεια κυρίως των Σοβιετικών στόν Κεμάλ ήταν απίστευτα γενναιόδωρη καί σέ μετρητά καί σέ πολεμικό υλικό! Ενώ οι ΔΗΘΕΝ Σύμμαχοι μας άφησαν σύξυλους! Άρα;)

      Διαγραφή
  3. Δεν εξοπλίστηκαν γιατί η κυβέρνηση βενιζέλου απαγόρευσε τον εξοπλισμό τους και τους συμπεριφέρθηκε ως κατακτημένους ιθαγενείς.Άλλωστε όλα έγιναν για την καταλήστευση από τους αγγλοσάξωνες της πλουσιότατης Τράπεζας της Ανατολής που είχε συγκεντρώση όλο τον πλούτο των απανταχού Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΕΓΑ ζήτημα καί εν πολλοίς στό σκοτάδι ΑΚΟΜΑ, η περίφημη 'Τράπεζα της Ανατολής' καί η "εξολόθρευσή της" στά κατοπινά χρόνια από τήν 'Εθνική', όπως άπειρες φορές έχει γραφεί καί στόν Τύπο....

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!