Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ LADY D - ΕΝΑ ΤΥΧΑΙΟ ΔΥΣΤΗΧΗΜΑ Ή ΜΙΑ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ;


«Δύσκολος καιρός για πρίγκιπες, σε λάθος εποχή γεννήθηκες…»
(Στίχος από τραγούδι των Onirama)

Ήταν Κυριακή 31 Αυγούστου 1997 όταν ο κόσμος πάγωσε στο άκουσμα μιας θλιβερής είδησης: Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας και μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας Νταϊάνα, η αλλιώς η γυναίκα που αγαπήθηκε από τον κόσμο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο γαλαζοαίματο άνθρωπο, άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Σαλπετριέρ του Παρισιού ύστερα από ένα τραγικό δυστύχημα. Ο θάνατος της Νταϊάνα σόκαρε το πανελλήνιο κι όλοι ήθελαν να μάθουν λεπτομέρειες κάτω από ποιες συνθήκες συνέβη το ατύχημα που έκοψε το νήμα της 36χρονης «πριγκίπισσας του λαού». Τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:
Τη απόγευμα της 30ης Αυγούστου η Νταϊάνα και ο αγαπημένος της Ντόντι Αλ Φαγιέντ (γιος του δισεκατομμυριούχου Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ) έφτασαν στο Παρίσι ύστερα από ολιγοήμερες διακοπές στη Ριβιέρα και διανυκτέρευσαν στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο «Κάρλντον Ριτς», με σκοπό την επόμενη μέρα να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο της επιστροφής για το Λονδίνο. Όπως ήταν φυσικό η μεταξύ τους σχέση είχε προσελκύσει τα φωτογραφικά φλας των παπαράτσι που τους κυνηγούσαν εδώ και πολύ καιρό με σκοπό να απαθανατίσουν μία ή και περισσότερες εικόνες του ζευγαριού. Αφού μαθεύτηκε η είδηση ότι βρισκόντουσαν στο ξενοδοχείο κατέκλυσαν την είσοδο του, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να «εγκλωβιστεί» μέσα σε αυτό. Η κατάσταση γίνεται αδιέξοδη, αλλά τίθεται ένα εναλλακτικό σχέδιο διαφυγής. Στις 12:01 ο Ντόντι ενημερώνει τους δύο σωματοφύλακες του Τζόουνς και Κεζ Γουίνγκφινλτν ότι θα φύγει με την Νταϊάνα από την πίσω πόρτα μαζί με τον αναπληρωτή διευθυντή του ξενοδοχείου Χενρι Πολ, ενώ οι δυο τους θα έβγαιναν από την κεντρική είσοδο για να αποπροσανατολίσουν τους παπαράτσι. Παρόλο που οι δυο τους αντέδρασαν λέγοντας «ότι είναι ένα κακό σχέδιο» η αντίσταση τους κάμφθηκε όταν ο Ντόντι τους διαβεβαίωσε ότι «είναι σύμφωνος ο πατέρας μου».  Ταυτόχρονα μαζί τους θα έφευγε και ο έτερος σωματοφύλακας Ρις Τζόουνς. 
Στις 12:06 το ζευγάρι βγαίνει από την σουίτα, κατεβαίνει με τον ανελκυστήρα που χρησιμοποιείται μόνο από το προσωπικό στο ισόγειο, εξέρχεται από το ξενοδοχείο και επιβιβάζεται σε μία μαύρη Mercedes S280. Ο Ρις κάθισε μπροστά και οι υπόλοιποι πίσω. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί μία λεπτομέρεια που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο δυστύχημα: Ουδείς πάνω στην ταραχή του φόρεσε ζώνη ασφαλείας.
Στις 12:18 κι ενώ ο οδηγός δεν είχε ακόμη ξεκινήσει, η Mercedes περικυκλώθηκε από τους παπαράτσι που κατάλαβαν το σχέδιο τους. Εκεί τραβήχτηκαν και οι τελευταίες φωτογραφίες της Νταϊάνα, ενώ αργότερα ένας αυτόπτης μάρτυρας θα δηλώσει ότι ο Πολ είπε εκνευρισμένος στους παπαράτσι να μην προσπαθήσουν να τους ακολουθήσουν γιατί δεν θα τους πιάσουν σε καμία περίπτωση.
Στις 12:20 η Mercedes εισέρχεται με μεγάλη ταχύτητα (οι εκτιμήσεις λένε ότι είχε πιάσει τα 104 χμ/ώρα) στην υπόγεια σήραγγα κάτω από την γέφυρα Pont de L’ Alma, καταδιωκόμενη από τα αυτοκίνητα των παπαράτσι. Από εδώ και πέρα τα γεγονότα μπαίνουν στη ζώνη του λυκόφωτος, σε σημείο που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Μερικά εκατοστά πίσω κι αριστερά από τη Mercedes υπάρχει ένα άσπρο Fiat Uno. Ο Πολ για άγνωστο λόγο χάνει τον έλεγχο και η Mercedes προσκρούει στον 13ο πυλώνα της σήραγγας. Κατόπιν στριφογυρίζει και σταματά με μέτωπο προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ το άσπρο Fiat συνεχίζει ακάθεκτα την πορεία του προς την έξοδο της σήραγγας χωρίς να σταματήσει. Από τη σύγκρουση ο Ντόντι και ο Πολ σκοτώνονται ακαριαία, ενώ ο Τζόουνς και η Νταϊάνα τραυματίζονται σοβαρά.   
Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ένα αυτοκίνητο τύπου Peugeot εισέρχεται στην αντίθετη λωρίδα της σήραγγας. Σε αυτό επέβαιναν ο γιατρός Φρέντερικ Μελιέζ και ο φίλος του Μάρκ, οι οποίοι επέστρεφαν στα σπίτια τους από ένα πάρτι γενεθλίων. Ο Φρέντερικ βλέπει τα συντρίμμια της Mercedes, ακινητοποιεί το αμάξι του και εξέρχεται μαζί με τον πενιχρό  ιατρικό εξοπλισμό που είχε. Μόλις έφτασε διαπίστωσε ότι ο οδηγός κι ο συνοδηγός ήταν νεκροί. Οι άλλοι δύο ζούσαν, αλλά έφεραν βαριά τραύματα. Ο γιατρός αφού κάλεσε ασθενοφόρο προσπάθησε να βοηθήσει την Νταϊάνα, έχοντας πλήρη άγνοια σχετικά με την ταυτότητα της. Ενόσω πρόσφερε τις υπηρεσίες του, αντιλαμβάνεται ότι αρχίζει να συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου εντός της σήραγγας και τα φλας να αστράφτουν πάνω του. Τοποθετεί μία αναπνευστική κουκούλα στο κεφάλι της Νταϊάνα, η οποία ημιθανής προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της σύγκρουσης. Της λέει ότι είναι γιατρός, ότι όλα θα πάνε καλά και ότι το ασθενοφόρο θα έρθει σύντομα.
Στις 12:40 ένα ασθενοφόρο παρέλαβε την Νταϊάνα και την μετέφερε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί διαπιστώνουν ότι έχει εσωτερική αιμορραγία και καταβάλουν προσπάθειες να την σώσουν. Στις 4 τα ξημερώματα ύστερα από χορήγηση αδρεναλίνης, προσπάθεια για καρδιοχειρουργική επέμβαση και πολλαπλές ανανήψεις, η Νταϊάνα υποκύπτει στα τραύματα της.
Ο θάνατος της βύθισε στο πένθος όχι μόνο την Μεγάλη Βρετανία αλλά και σχεδόν όλο τον κόσμο, μιας και η Νταϊάνα ήταν αγαπητή σε πολλούς. Ταυτόχρονα δημιούργησε ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από τις συνθήκες που συνέβη το δυστύχημα.  Στην αρχή υπαίτιοι θεωρήθηκαν οι παπαράτσι που τους κυνήγησαν και προκειμένου ο οδηγός να τους ξεφύγει έχασε τον έλεγχο και έπεσε στην κολώνα. Εννέα (9) άτομα συνελήφθησαν, αλλά τρία χρόνια αργότερα αθωώθηκαν μιας και στην δίκη που έγινε δεν βρέθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για να καταδικαστούν.  Δύο χρόνια αργότερα και κατόπιν ενδελεχούς έρευνας δημοσιεύτηκε το πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο βασικός υπαίτιος ήταν ο οδηγός Ανρί Πολ, ο οποίος ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης ανέπτυξε ιλιγιώδη ταχύτητα, με αποτέλεσμα την θανάσιμη σύγκρουση. Παράλληλα οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο Πολ οδηγούσε υπό την επήρεια αντιψυχωτικών φαρμάκων. Το αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε τον πατέρα του Ντόντι, Μοχάμεντ ο οποίος υποστήριξε ότι ο γιος του δολοφονήθηκε κατόπιν σχεδίου που είχε καταστρώσει η MI6 μαζί με την βασιλική οικογένεια. Ωστόσο τίποτε τέτοιο δεν αποδείχτηκε και η σκευωρία κατέρρευσε.
Έκτος από την θεωρία του Μοχάμεντ παρουσιάστηκαν κι άλλα τρία σενάρια συνωμοσίας:
α.) Ο Ντόντι είχε προσωπικούς λογαριασμούς με κάποιους εχθρούς, οι οποίοι τον έβγαλαν από τη μέση στήνοντας το τροχαίο, ενώ η Νταϊάνα ήταν παράπλευρη απώλεια.
β.) Η βασίλισσα Ελισάβετ ποτέ δεν συγχώρησε την Νταϊάνα για την πράξη της να πάρει διαζύγιο από τον Κάρολο, ούτε και ενέκρινε ποτέ την σχέση της με τον Ντόντι. Ως εκ τούτου οι μυστικές υπηρεσίες σκηνοθέτησαν το δυστύχημα, βγάζοντάς τη από τη μέση.     
γ.) Η Νταϊάνα είχε βαρεθεί το συνεχόμενο κυνηγητό από τους παπαράτσι, οι οποίοι δεν την άφηναν να απολαύσει χωρίς άγχος τις ιδιωτικές της στιγμές με τον Ντόντι. Προκειμένου να απαλλαγεί από την παρουσία τους σχεδίασε το δυστύχημα για να θεωρηθεί νεκρή από τον κόσμο, ώστε να συνεχίσει μία ήρεμη ζωή σαν μία απλή πολίτης, εγκαταλείποντας τον τίτλο της πριγκίπισσας.
Φυσικά κανένα από αυτά τα σενάρια δεν επιβεβαιώθηκε, ούτε και βρήκε αιτίες για να στηριχθεί. Παρόλα αυτά σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα ΜΜΕ ανασύρουν τα σενάρια από το χρονοντούλαπο με την ελπίδα ότι θα προστεθούν νέες πληροφορίες.
Ο θάνατος της Νταϊάνα ήταν μία είδηση που στο άκουσμα της πάγωσε ο κόσμος. Η απλότητα της, το χαμόγελο της, οι φιλανθρωπίες της, η αγάπη που έδειχνε προς τα φτωχά παιδιά των τριτοκοσμικών χώρων που επισκέφτηκε, ακόμη και η χειραψία που έκανε με ασθενή που έπασχε από AIDS το 1987 όταν όλοι νόμιζαν ότι η ασθένεια μεταδίδεται με ένα απλό άγγιγμα, την έκαναν ιδιαίτερα αγαπητή στον απλό λαό, ο οποίος έβλεπε στο πρόσωπο της πρώτα τον άνθρωπο και ύστερα την πριγκίπισσα. Αν και όπως προαναφέραμε οι θεωρίες συνομωσίας δεν ευσταθούν, εντούτοις ο θάνατος της «βόλεψε» αρκετά την βασιλική οικογένεια: Ο Κάρολος το 2005 παντρεύτηκε την αγαπημένη του Καμίλα Ρόζμαρυ Σαντ (μετέπειτα Πάρκερ Μπόουλς) και η βασίλισσα Ελισάβετ απαλλάχθηκε από μία γυναίκα που δεν τηρούσε και απεχθανόταν το βασιλικό πρωτόκολλο. Κι αυτό ίσως αυτό να είναι το πιο σκοτεινό σημείο της όλης ιστορίας…

Πηγές: Ιστότοποι και Άρθρα
1.) Μηχανή του Χρόνου – Το απρόβλεπτο τέλος της πριγκίπισσας Νταϊάνα 
2.) iefimerida – Οι τελευταίες στιγμές και το τροχαίο της Νταϊάνα στο Παρίσι
3.) WomanToc – Η Νταϊάνα έκανε χειραψία σε ασθενή με AIDS
4.) Πρώτο ΘΕΜΑ – Πριγκίπισσα Νταϊάνα: 24 χρόνια από το θανατηφόρο ατύχημα στο Παρίσι 

11 σχόλια:

  1. Όπως ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ξεκάθαρα ένας υπέργηρος (πάνω από ενενήντα χρονών) πράκτορας των κρατικών υπηρεσιών της Αγγλίας, ήταν ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, την οποία διέταξε το περιβάλλον του παλατιού της Αγγλίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ να μου στείλετε την διεύθυνση ιστοτοπου που το αναγραφει

      Διαγραφή
    2. Ψάξτο καί βρές το, τά θέλεις όλα στό "πιάτο"...!

      Διαγραφή
    3. Είμαι ο Ανώνυμος 31 Αυγούστου 2022 - 3:41 μ.μ.

      Η είδηση για την προμελετημένη (από κρατικούς πράκτορες της Αγγλίας) δολοφονία, αναφέρθηκε στην έντυπη δημοσιογραφία, πριν από κάποια χρόνια.
      ΔΕΝ την βρήκα την είδηση, στο Διαδίκτυο.

      Διαγραφή
  2. κύριε Νικηφόρε Φωκά, σας διαβάζω όταν ανεβάζετε τα πάντα προσεγμένα άρθρα σας και για αυτό κάνω μια εξαίρεση να επικοινωνήσω.

    επειδή η αναίδεια και όχι μόνο χαρακτηρίζει πολλούς συμπατριώτες μας, επιτρέψτε μου να σας βοηθήσω στην έρευνα σας.

    ψάχνοντας βιαστικά στο διαδίκτυο, βρήκα τα παρακάτω:

    Retired MI5 Agent Confesses On Deathbed: ‘I Killed Princess Diana’
    https://steemit.com/steemit/@jenniferyoung/retired-mi5-agent-confesses-on-deathbed-i-killed-princess-diana


    How British royalty killed Princess Diana: Confession of secret agent of MI5

    https://archive.siasat.com/news/british-royalty-killed-princess-diana-confession-secret-agent-mi5-1204566/

    ‘I killed Princess Diana,’ 80yr old retired MI5 agent confesses on deathbed

    https://thenewsguru.com/world-news/killed-princess-diana-80yr-old-retired-mi5-agent-confesses-deathbed/

    Ex-MI6 man says Diana's driver was an agent
    A former MI6 agent, Mr Richard Tomlinson (35), was yesterday questioned for two hours by Judge Herve Stephan, the French magistrate…

    https://www.irishtimes.com/news/ex-mi6-man-says-diana-s-driver-was-an-agent-1.187781

    όσο για την αλήθεια, μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε να αναδειχθεί όσο ο κόσμος είναι όπως είναι.

    καλή επιτυχία στις έρευνες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν διαβασα την πρώτη απάντηση σας, απογοητευτηκα... Το ψαξτο βρε το μόνος σου δεν μου άρεσε και το θεώρησα προσβολή, καθότι είμαι ένας άνθρωπος που έρευνα προσεκτικά πριν γράψει κάτι. Στη συνέχεια μου ανεβάσατε τους ιστοροπους, τους οποίους είδα τώρα. Χαίρομαι που το κάνατε. Θα τους μελετήσω και θα σας απαντήσω. Καλό σας βραδυ

      Διαγραφή
  3. Κάποια στιγμή ίσως θα αναφερθούν δημόσια, κάποιες ιδιαίτερα "καλές" πράξεις που έκανε (κρυφά-μυστικά-αφανώς) ο βασιλιάς Παύλος της Ελλάδας.
    Προς το παρόν, σιωπούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντοτε είναι δύσκολο έως αδύνατο, μέσα σέ λίγες διαδικτυακές γραμμές νά αποτυπωθούν μεγάλα ιστορικά συμβάντα.
    Πόσω μάλλον όταν αυτά παραμένουν "αφώτιστα" καί ομιχλώδη γιά τούς πολλούς, ενώ είναι χρονικώς κοντά, άρα ακόμα κλειδωμένα....
    Σίγουρα θετική η προσπάθεια του Νικ. Φωκά καί τόν ευχαριστούμε πολύ.
    Λέγεται ότι η "καταδίκη" της από τό Παλάτι, κυρίως υπήρξε όχι η αμφισβήτηση των όποιων "χαζών" συνηθειών καί πρωτοκόλλων της αγγλικής αυλής, αλλά τό γεγονός ότι μέ τήν σχέση της μέ τόν πλούσιο Αιγύπτιο, εκκολάπτετο ένας μουσουλμάνος ως διάδοχος του Στέμματος, πράγμα απολύτως ανεπίτρεπτο ( καί "ιερόσυλο"! ) γιά τήν βασιλική οικογένεια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κύριε Φωκά δεν είμαι το ίδιο άτομο που σας απάντησε αγενώς, δλδ. ο 5:18.
    έστειλα ένα και μοναδικό μήνυμα με τους συνδέσμους. έστειλα ένα και μοναδικό μήνυμα με τους συνδέσμους.
    ένα και μοναδικό μήνυμα με τους συνδέσμους.
    αν θέλετε, μπορείτε να ελέγξετε τις διευθύνσεις μας και θα το εξακριβώσετε αμέσως. δεν με διακρίνει η αγένεια.
    καλό σας βράδυ και καλή έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ζητώ συγγνώμη για την τριπλή επανάληψη της ίδιας πρότασης μέσα στο σχόλιο, αλλά έστειλα από κινητό κι έγιναν κάποιο λάθος στην αντιγραφή και επικόλληση, καθώς έγινε αρχικά μια ανεπιτυχής επιστολή του σχολίου μου.

      Διαγραφή
  6. κύριε Φωκά, επανέρχομαι στο θέμα και παρακαλώ, θα επιμείνω να ερευνήσετε την αλήθεια των λεγόμενων μου εξακριβώνοντας την διεύθυνση (ο διαχειριστής μπορεί να σας βοηθήσει σίγουρα με αυτό) από την οποία σας έστειλα το (μοναδικό) σχόλιο των 6:44. είναι θέμα τάξης για εμένα, καθώς προϋπήρξε συμβάν (όχι με εσάς, προφανώς) που έθιξε σοβαρά την αξιοπρέπειά μου και που όπως φαίνεται ήταν ξεκάθαρα στημένο. σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!