Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Ακόμα ένας ΑΓΙΟΣ ΗΡΩΑΣ της Ορθοδοξίας μας! Άγιος ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΣ ο Κύπριος, ο Νεοιερομάρτυρας ( 1979 ). Τόν ΚΑΤΕΚΟΨΑΝ οι σιωνιστές! / ΒΙΝΤΕΟ

 


Από μικρός ο Άγιος Φιλούμενος αγάπησε τον Χριστό. 

Σε ηλικία δέκα ετών μαζί με τον αδελφό του, περίμεναν να αποκοιμηθεί ο μεγαλύτερος τους αδελφός και αυτοί σηκώνονταν και προσεύχονταν κρυφά για ώρες.


Ο Άγιος, κατάγονταν από το χωριό Ορούντα της επαρχίας Μόρφου. 

Καλή παιδαγωγό και δασκάλα της ευσεβείας είχαν τη γιαγιά τους Λωξάντρα, η οποία τους ζητούσε να της διαβάζουν βίους αγίων. 

Διαβάζοντας ο Άγιος του Θεού Φιλούμενος, τον βίο του Αγίου Ιωάννου του Καυσοκαλυβίτου, ως άλλος μιμητής εκείνου, έκαυσε τις επιθυμίες του κόσμου τούτου.

Τα δίδυμα τέκνα της Μαγδαληνής και Γεωργίου Ορουντιώτη, Φιλούμενος και Ελπίδιος φλεγόμενα από θείο έρωτα, ξεκίνησαν για την παλαίφατη Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.Εκεί παρέμειναν για πέντε χρόνια και μετά ανεχωρήσαν από τη μαρτυρική γη της Κύπρου στην Αγία Γην των Ιεροσολύμων. 

Ο πατήρ Ελπίδιος μετά από δώδεκα έτη διακονίας στα Ιεροσόλυμα συνέχισε τον εκκλησιαστικό του βίο σε διάφορα μέρη της Ορθοδοξίας και εκοιμήθη στο Άγιο Όρός.

Ο Φιλούμενος έμεινε στην αγία γη για 46 έτη διακονώντας την εκεί αδελφότητα του Πατριαρχείου, ως φύλακας αγίων τόπων, αλλά εξαιρέτως αγίων τρόπων. Τελευταίος σταθμός της διακονίας του ήταν το Φρέαρ του Ιακώβ, το οποίον έγινε τόπος του μαρτυρίου του. 

Στις 16 Νοεμβρίου 1979 μ.Χ. (29 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο), φανατικοί σιωνιστές, που διεκδικούσαν το προσκύνημα ως δικό τους, τον κατέκοψαν την ώρα του εσπερινού, (σ.σ. αμέσως μετά έρριξαν καί χειροβομβίδα!), Αγιοταφίτες πατέρες παρέλαβαν το τίμιο του λείψανο έπειτα από πέντε ημέρες και το ενταφίασαν στην αγία γη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, κατά την κηδεία θανούντος μέλους της αγιοταφικής αδελφότητας, ανοίχθηκε ο τάφος του π. Φιλουμένου, για να γίνει ανακομιδή των οστών. 

Όλοι τότε οι παρευρισκόμενοι αντίκρυσαν ένα εξαίρετο και θαυμαστό θέαμα. 

Το σώμα του νεκρού Αρχιμανδρίτη ήταν ανέπαφο και ευωδίαζε. 

Ξανακλείσανε τον τάφο μέχρι τα Χριστούγεννα του 1984 μ.Χ., οπότε κατά την κηδεία του αρχιεπισκόπου Πέλλης Κλαυδίου ανοίχθηκε και πάλι. Το σώμα συνέχισε να είναι αναλλοίωτο και να ευωδιάζει. 

Το λείψανο τοποθετήθηκε με κάθε ευλάβεια σε γυάλινη λειψανοθήκη στο βόρειο τμήμα του Αγίου Βήματος στον ιερό ναό της Αγίας Σιών, όπου και γίνεται αντικείμενο προσκύνησης από χιλιάδες πιστούς.
Σημείωση: Διαβάστε εδώ την Πατριαρχική Πράξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την αγιοκατάταξη του Αγίου Φιλούμενου.

Της Ορούντης τον γόνον, νήσου Κύπρου το βλάστημα και ιερομάρτυρα νέον Ιακώβ θείου Φρέατος, Φιλούμενον τιμήσωμεν, πιστοί, ως πρόμαχον της πίστεως ημών, και αήττητον οπλίτην Χριστού της αληθείας, πόθω κράζοντες δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε αφθαρτίσαντι, δόξα τω σε ημίν χειραγωγόν προς πόλον δείξαντι!

https://www.saint.gr/3108/saint.aspx

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΘΑΝΑΣΗΣ

4 σχόλια:

 1. Τήν ευχή του Αγίου Φιλουμένου νά έχουμε, ενός πολύ ξεχωριστού ΗΡΩΪΚΟΥ κληρικού της αγιοτόκου Κύπρου μας!
  72 ΤΣΕΚΟΥΡΙΕΣ ΔΕΧΘΗΚΕ από τήν επίθεση ενός φανατισμένου σιωνιστού μέ τσεκούρι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 72;
   ΤΣΕΚΟΥΡΙΕΣ;
   ΘΕΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ!
   ΤΟΣΟ ΠΙΑ ΜΙΣΟΣ;

   Διαγραφή
  2. Ακόμη και σήμερα,οι Αγιοταφίτες πατέρες δέχονται ανίερες επιθέσεις από φανατικούς σιωνιστές εβραίους,κι έχουν το θράσος να μιλάνε για αντισημιτισμό στην Ελλάδα.Κάθε φορά που απειλούν τους πατέρες,έπρεπε να απελαύνονται χίλιοι εβραίοι από την Ελλάδα..Αλλά ποιος έχει τα κότσια για να τους απελάσει;Οι συμπατριώτες τους που βρίσκονται στα ηνία της χώρας;

   Διαγραφή
 2. Τον έσφαξαν στην κυριολεξία....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!