Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Robert Fico λυπάται που δεν κατάφερε να επισκεφθεί τον Πούτιν με τον Orban


Ο Robert Fico πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στις 15 Μαΐου από έναν συνταξιούχο φρουρό ασφαλείας, τον Juraj Cintula, ο οποίος δήλωσε ότι αντιτίθεται στις πολιτικές της κυβέρνησης του Fico. | Sameer Al-Doumy/AFP via Getty Images


Ενώ κατηγορεί την προοδευτική ιδεολογία ως «δηλητήριο» και «καρκίνο», ο Σλοβάκος ηγέτης τιμά τους σλαβικούς πολιτιστικούς προγόνους, στην πρώτη δημόσια έξοδο μετά την επίθεση.


6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 9: 47 Π.Μ. CET
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜ ΝICHOLSOΝ


Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico εμφανίστηκε δημόσια το βράδυ της Παρασκευής για πρώτη φορά από τότε που πυροβολήθηκε πριν από σχεδόν δύο μήνες, εκφωνώντας μια ομιλία προς τιμήν των σλαβικών και χριστιανικών ριζών της χώρας στο απόκρημνο κάστρο Devín έξω από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.

Αφού καταφέρθηκε εναντίον των προοδευτικών ιδεολογιών στην 20λεπτη ομιλία του, ο Fico επαίνεσε τις επισκέψεις αυτής της εβδομάδας του Viktor Orban στο Κίεβο και τη Μόσχα, όπου ο Ούγγρος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy και τον Ρώσσο πρόεδρο Vladimir Putin.

Ειδικότερα, η επίσκεψη του Orban στη Μόσχα προκάλεσε σχεδόν καθολική καταδίκη από τους ηγέτες της Ε.Ε., αλλά ο Fico δεν ήταν μεταξύ των επικριτών.


«Αν η υγεία μου το επέτρεπε, θα ήθελα πάρα πολύ να είχα έρθει μαζί του», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας.


Ο Fico πυροβολήθηκε τέσσερεις φορές στις 15 Μαΐου από έναν συνταξιούχο φρουρό ασφαλείας, τον Juraj Cintula, ο οποίος δήλωσε ότι αντιτίθεται στις πολιτικές της κυβέρνησης του Fico, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του Γραφείου του Ειδικού Εισαγγελέα, το οποίο χειριζόταν τα σοβαρότερα αδικήματα διαφθοράς, και της διακοπής της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ο Fico πέρασε εβδομάδες στο νοσοκομείο και αναμένεται να υποστεί μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία του.

Ο Cintula, 71 ετών, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος ήδη με 25 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας εάν κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει τώρα ισόβια κάθειρξη αφού οι κατηγορίες του αναβαθμίστηκαν την Τετάρτη σε τρομοκρατική επίθεση.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά στην εκδήλωση της Παρασκευής μόνο με πρόσκληση στο κάστρο Devín, στην οποία παρευρέθηκαν υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές, πρεσβευτές και άλλοι ελεγμένοι προσκεκλημένοι. 

Ο Fico, χρησιμοποιώντας ακόμη πατερίτσες, κατέφθασε με λιμουζίνα στην αυλή του κάστρου και έλαβε ένα όρθιο χειροκρότημα από το ακροατήριό του. Η ομιλία του μεταδόθηκε τηλεοπτικά στο κοινό και τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία κρατήθηκαν έξω από το τείχος του κάστρου. Ο Fico αναχώρησε από το κάστρο αμέσως μετά τη ομιλία του.

«Οι άνθρωποι που ήταν εδώ τον ένατο αιώνα ήταν οι πρόγονοί μας και είμαστε απόγονοί τους», είπε ο Fico στην ομιλία του, αναφερόμενος σε δύο αδελφούς, τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, βυζαντινούς χριστιανούς ιεραποστόλους που έφεραν το ευαγγέλιο στη Μεγάλη Μοραβία το 863 μ.Χ., συμπεριλαμβανομένου του Devín και άλλων περιοχών της σύγχρονης Σλοβακίας. Η 5η Ιουλίου είναι εθνική εορτή τόσο στη Σλοβακία όσο και στην Τσεχική Δημοκρατία προς τιμήν των δύο Αγίων.

«Συμπεριλάβαμε μια αναφορά στο σύνταγμά μας με... Κύριλλος και Μεθόδιος», συνέχισε ο Fico. "Η Σλοβακία υποτίθεται ότι είναι δημοκρατική, κυρίαρχη, κοινωνική και οικολογική, και παρ' όλο που δεν έγραψαν τις ακριβείς λέξεις, θα πρέπει [επίσης] να είναι φυσιολογική. Και αυτή η ομαλότητα διασφαλίζεται από την πνευματική κληρονομιά του Κυρίλλου και του Μεθοδίου», είπε.


Ο πρωθυπουργός αντιπαρέβαλε αυτόν τον πολιτιστικό συντηρητισμό με «παράλογες» προοδευτικές και φιλελεύθερες ιδεολογίες, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, «εξαπλώνονται σαν καρκίνος και είναι σαν δηλητήριο»


Πρόσθεσε ότι σκόπευε να αλλάξει το σύνταγμα για να δημιουργήσει ένα ακόμη ισχυρότερο εμπόδιο στον φιλελευθερισμό.

Μετά την ομιλία, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Michal Šimečka, επικεφαλής του κόμματος Προοδευτική Σλοβακία, απηύθυνε έκκληση στον Fico «να σταματήσει να προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες Σλοβάκους ψηφοφόρους που ψήφισαν στις εκλογές για ελευθερία, ισότητα και ένα καλύτερο μέλλον για το έθνος μας».

Ο Branislav Gröhling, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου φιλελεύθερου κόμματος Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS), αντέκρουσε επίσης τους χαρακτηρισμούς του Fico. «[Ο φιλελευθερισμός] δεν είναι καρκίνος, ακριβώς το αντίθετο. Το αποτέλεσμα τεσσάρων κυβερνήσεων υπό την ηγεσία σας είναι ότι δεκάδες χιλιάδες Σλοβάκοι έχουν μεταναστεύσει σε πιο φιλελεύθερες χώρες αναζητώντας μια καλύτερη ζωή», είπε.

«Δεν είναι ο φιλελευθερισμός που είναι ο καρκίνος, αλλά τα 12 χρόνια μίσους και διαφθοράς που έχουν μειώσει μόνο αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Gröhling.

Ο Fico, ένας αριστερός-λαϊκιστής που διανύει σήμερα την τέταρτη θητεία του ως πρωθυπουργός, ήταν ο απίθανος νικητής των γενικών εκλογών το περασμένο φθινόπωρο μετά την παραίτησή του μετά τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Ján Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του το 2018, Martina Kušnírová. 

Εν τω μεταξύ, κατηγορήθηκε για αδικήματα οργανωμένου εγκλήματος μαζί με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών του, Robert Kaliňák, που σχετίζονται με μια υποτιθέμενη εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον πολιτικών αντιπάλων. Οι κατηγορίες αργότερα αποσύρθηκαν.

Ενώ η ομιλία της Παρασκευής ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Fico μετά την απόπειρα δολοφονίας, είχε δημοσιεύσει ένα προηχογραφημένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα στις αρχές Ιουνίου κατηγορώντας για την επίθεση τους πολιτικούς του αντιπάλους. Σε αυτή τη 14λεπτη ομιλία που δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουνίου, ο Fico είπε ότι είχε συγχωρήσει τον δράστη.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Fico κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την απόπειρα δολοφονίας
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico εμφανίστηκε δημόσια την Παρασκευή για πρώτη φορά μετά την απόπειρα δολοφονίας τον Μάϊο.
Ο Fico, ο οποίος αναρρώνει αφού πυροβολήθηκε τέσσερεις φορές από κοντινή απόσταση στα μέσα Μαΐου, μίλησε σε βραδινή τελετή για την Ημέρα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, αργία στη Σλοβακία.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΛΟΒΑΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ROBERT FICO:













































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!