Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Ο συνασπισμός Orban-Fico αντιτίθεται στη νέα παράδοση όπλων από την ΕΕ



Η Τσεχική Δημοκρατία επιθυμεί να προμηθευτεί πυρομαχικά από χώρες εκτός της ΕΕ, τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από τους φορολογούμενους της ΕΕ. Ωστόσο, η Ουγγαρία και η Σλοβακία δεν συμμετέχουν σε αυτή τη νέα πρωτοβουλία εξοπλισμών για την Ουκρανία.

22 Μαρτίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,7 λεπτά

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει δύο προβλήματα στο πεδίο της μάχης: έλλειψη πυρομαχικών και έλλειψη στρατιωτών. Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη πυρομαχικών, μια πρωτοβουλία προέρχεται από την Τσεχική Δημοκρατία, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις Βρυξέλλες. Οι Τσέχοι προμηθεύονται πυρομαχικά εκτός Ευρώπης. Ωστόσο, η Μπρατισλάβα και η Βουδαπέστη δεν θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη δράση.


Ο Τσέχος πρόεδρος Petr Pavel είχε ήδη ανακοινώσει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ότι η χώρα του θα μπορούσε να προμηθευτεί «σημαντική ποσότητα όπλων για την Ουκρανία εκτός Ευρώπης». Εκείνη την εποχή, μίλησε για 500.000 φυσίγγια πυρομαχικών 155 χιλιοστών και 300.000 φυσίγγια πυρομαχικών 122 χιλιοστών. Ο Pavel το εννοεί.

Την Πέμπτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας Visegrád (V4) συναντήθηκαν στην Πράγα. Αλλά ακόμη και αυτή η ομάδα δεν είναι πλέον ενωμένη: η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία αντιμετωπίζουν τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. 

Η Μπρατισλάβα και η Βουδαπέστη θέλουν μια διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης της ΕΕ με τη Ρωσσία και αντιτίθενται στη χρηματοδότηση των παραδόσεων όπλων από την ΕΕ. Από αυτή την άποψη, οι δύο χώρες δεν θα συμμετάσχουν στην τσεχική πρωτοβουλία. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης την ίδια θέση από την Ουγγαρία.

Έτσι, η μικρή Ουγγαρία δεν είναι πλέον ολομόναχη. Ένας άλλος «νάνος της ΕΕ» έχει προσχωρήσει. Το TKP έχει ήδη αναφερθεί στη συμμαχία Orban-Fico.

Στη Σλοβακία, ο Robert Fico έκανε την αλλαγή εξουσίας παρά την έντονη αντίθεση των Βρυξελλών και της εσωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση της Σλοβακίας παρεκκλίνει από την πορεία της ΕΕ. Είτε πρόκειται για βοήθεια όπλων στην Ουκρανία, είτε για την επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είτε για μια συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μπρατισλάβας, είτε για την έναρξη έρευνας σχετικά με την πολιτική Covid. 

Ο Fico προετοιμάζει τις Βρυξέλλες για «πονοκεφάλους», και όμως βρίσκεται στην εξουσία μόνο για λίγες εβδομάδες.

Τώρα πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές. Βασικά, τρία άτομα αγωνίζονται για την θέση. Ο Peter Pellegrini, το φιλοευρωπαϊκό τμήμα των Σλοβάκων Σοσιαλδημοκρατών, είναι το φαβορί. Αντίπαλός του είναι ο Ivan Korcok, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σλοβακία και υποψήφιος της φιλελεύθερης φιλοδυτικής αντιπολίτευσης. Ο τρίτος υποψήφιος είναι ο εθνικιστής-κυρίαρχος Stefan Harabin – ένας «συνωμοσιολόγος» σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Θα λάβει περισσότερο από το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο, αλλά δεν θα φτάσει στον δεύτερο γύρο.


Μέχρι στιγμής, ο Fico εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο στην πορεία του, τη Zuzana Caputova. Ο Pellegrini, ο οποίος δεν είναι στη γραμμή Fico, θα κάνει τη ζωή του πιο εύκολη. Τελικά, το κόμμα του είναι εταίρος συνασπισμού και σύμμαχος. Για τον Fico, η επιλογή κάθε άλλο παρά ασήμαντη είναι.

Οι εθνικιστές πολιτικοί αναγνωρίζουν επίσης την αλλαγή κατεύθυνσης στη χώρα από τον σοσιαλδημοκράτη Fico: «Ο Robert Fico βρίσκεται στην εξουσία μόνο τέσσερεις μήνες, αλλά έχει αρχίσει να κάνει τις σωστές πολιτικές. Έχει αρχίσει να κάνει πολιτική για τον λαό του, για τη χώρα του», λέει ο Peter Marcék, ηγέτης του μικρού εθνικιστικού κόμματος HZD (Hnutie za demokraciu).




ΠΗΓΗ: Orban-Fico-Koalition gegen neue EU-Waffenlieferung (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Πρόκειται γιά τούς δύο πλέον δ υ ν α μ ι κ ο ύ ς καί ΑΥΤΟΦΩΤΟΥΣ Ηγέτες (τό 'η' μέ κεφαλαίο γράμμα! ) σέ όλη τήν Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα!
    Όρμπαν καί Φίκο μία γροθιά!
    Γροθιά καί τεράστιος πονοκέφαλος γιά τίς ...Ούρσουλες καί γιά κάποιους άλλους εννοείται!
    Θεωρούμε ότι αποτελούν φ ω τ ε ι ν ά παραδείγματα πρός μίμηση των υπολοίπων ΕΤΕΡΟΦΩΤΩΝ καί θλιβερών μαριονετών των άλλων κρατών - μελών της Ε.Ε.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!