Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Σλοβακία: Ο πρώην πρωθυπουργός Ján Čarnogurský σχετικά με την πολιτική κατάσταση μετά την επίθεση στο Fico


Ο Δρ Ján Čarnogurský σε συνέντευξή του στο "Diskusia Na Palete", 11 Δεκεμβρίου 2023



Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ján Čarnogurský αναφέρει την κοινωνική και πολιτική κατάσταση στη Σλοβακία μετά την απόπειρα δολοφονίας του Robert Fico. 

Εξηγεί επίσης πώς οι χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ διαφέρουν από τα παλαιά μέλη της Ε.Ε. εντός της Ε.Ε..



Από Felicitas Rabe

Ο δικηγόρος Δρ Ján Čarnogurský έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Σλοβακίας από το 1991 έως το 1992 μετά το τέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας. 


Αμέσως μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, ίδρυσε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα KDH το 1990, του οποίου προήδρευσε μέχρι το 2000. 


Από το 1998 έως το 2002 διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης της Σλοβακίας. Από το 2002, ο Čarnogurský εργάζεται ως δικηγόρος και είναι πρόεδρος της Σλοβακικής-Ρωσικής Εταιρείας. 


Σε συνέντευξή του στο RT DE, ο Δρ Čarnogurský αξιολογεί την κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα μετά τη δολοφονία του σημερινού πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Robert Fico.


*


Οι έρευνες της αστυνομίας για το υπόβαθρο της επίθεσης είναι μόνο στην αρχή

RT: Δρ Čarnogurský, στις 15 Μαΐου, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico τραυματίστηκε σοβαρά σε απόπειρα δολοφονίας. 


Μετά από δύο εγχειρήσεις, ο αρχηγός του κράτους λέγεται ότι βρίσκεται στο δρόμο της ανάρρωσης - μεταφέρθηκε πρόσφατα στο διαμέρισμά του στην Μπρατισλάβα για περαιτέρω ανάρρωση, όπου τον φροντίζουν στο σπίτι. 


Σύμφωνα με την τελευταία δήλωσή του, ο Robert Fico βρίσκεται τώρα τόσο μακριά στο δρόμο της ανάκαμψης που θα μπορούσε να αναλάβει ξανά τις κυβερνητικές επιχειρήσεις σε λίγες εβδομάδες.


Τι αναφέρουν οι σλοβακικές αρχές σχετικά με το ιστορικό του δράστη και τα κίνητρά του; Είναι πραγματικά ένας μοναχικός δράστης; Ή υπάρχουν επίσης ενδείξεις που θα μπορούσαν να μιλήσουν εναντίον της;



Čarnogurský: Τα φιλελεύθερα-προοδευτικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να απεικονίσουν τον επιτιθέμενο ως χαοτικό άνθρωπο που ανήκε περισσότερο στο εθνικιστικό στρατόπεδο, ειδικά με βάση μια φωτογραφία που τον δείχνει σε μια δεξιά εξτρεμιστική συγκέντρωση. 


Η συμμετοχή του στο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο επιβεβαιώθηκε. 


Ο δολοφόνος είναι προϊόν της αναταραχής των μέσων ενημέρωσης εναντίον της κυβέρνησης του Robert Fico. Ως αποτέλεσμα, συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης. 


Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι ο επιτιθέμενος ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης συνωμοσίας. Αλλά οι αστυνομικές έρευνες είναι μόνο στην αρχή.




Μετά τη δολοφονία, τα ποσοστά αποδοχής του Fico στην κοινωνία αυξάνονται

RT: Πώς επηρέασε η απόπειρα δολοφονίας του Robert Fico την κοινωνική ατμόσφαιρα στη Σλοβακία; Ποια είναι η διάθεση μεταξύ του πληθυσμού; Ποιον κατηγορεί η κοινωνία για το έγκλημα;


Čarnogurský: Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η υποστήριξη για τον Fico και την κυβέρνηση αυξήθηκε μετά την απόπειρα δολοφονίας. 


Το κοινό κατηγορεί για την απόπειρα δολοφονίας τα σημερινά κόμματα της αντιπολίτευσης και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ.


Οι ευρωεκλογές έφεραν έξι έδρες στο κόμμα της αντιπολίτευσης Progresívne Slovensko [Προοδευτική Σλοβακία], στο SMER του Fico πέντε έδρες, στο Hnutie Republika [Ριζοσπαστική Δημοκρατία] δύο έδρες και από μία έδρα στο κόμμα συνασπισμού HLAS και στο KDH [Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα]. 


Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν δείχνουν καμμία αλλαγή στην εκλογική συμπεριφορά μετά την επίθεση: τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και τα κυβερνώντα κόμματα λαμβάνουν έξι εντολές. 


Το κόμμα Republika θα υποστηρίξει το κόμμα του Fico στην κριτική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και οι Χριστιανοδημοκράτες αμφιταλαντεύονται μεταξύ των δύο μπλοκ.



RT: Πριν από την απόπειρα δολοφονίας, η πολιτική αντιπολίτευση στη Σλοβακία πραγματοποιούσε τακτικά μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης συνασπισμού του Fico, αποτελούμενη από εκπροσώπους των τριών κομμάτων SMER-SD [Σοσιαλδημοκράτες], HLAS [Κεντροαριστερό Κόμμα] και SNS [Εθνικό Συντηρητικό Κόμμα]. Πώς συμπεριφέρθηκε η αντιπολίτευση μετά την απόπειρα δολοφονίας του Fico;


Čarnogurský: Οι διαδηλώσεις έχουν σταματήσει προς το παρόν. Το κοινό κατηγορεί επίσης μέρος της επίθεσης στους ομιλητές στις διαδηλώσεις, οι οποίες κατά κάποιο τρόπο επέτρεψαν τη βία κατά της κυβέρνησης.


Δεν υπάρχει καμμία εγγύηση ότι ο νέος πρόεδρος Peter Pellegrini θα είναι σε θέση να αντέξει την πίεση από την Ουάσιγκτον



RT: Επί του παρόντος, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και η κυβέρνησή του εργάζεται αυστηρά μέσω των συμφωνιών συνασπισμού. Τι θα άλλαζε αν ο Robert Fico κρινόταν ακατάλληλος για το αξίωμα για λόγους υγείας;


Čarnogurský: Θα έπρεπε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την πτώση ολόκληρης της κυβέρνησης. 


Αυτό θα επιτρέψει στον πρόεδρο να διορίσει μια μεταβατική κυβέρνηση που θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να επιβεβαιωθεί μια νέα κυβέρνηση από το κοινοβούλιο. 


Ο σημερινός συνασπισμός θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση επειδή εξακολουθεί να έχει πλειοψηφία, αλλά η όλη διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. 


Επιπλέον, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει κανέναν που θα μπορούσε να είναι ο κατάλληλος αντικαταστάτης του Robert Fico.



RT: Αυτή την εβδομάδα λήγει η θητεία της προέδρου της Σλοβακίας Zuzana Čaputová. Σε ποιο βαθμό η ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου του HLAS-SD, Peter Pellegrini, θα επηρεάσει την πολιτική κατάσταση;


Čarnogurský: Η πολιτική κατάσταση απλοποιείται για την κυβέρνηση επειδή ο Peter Pellegrini είναι μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού. 


Η Zuzana Čaputová ήταν πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο πρόεδρος Peter Pellegrini θα είναι σε θέση να αντισταθεί στην πίεση εξωτερικής πολιτικής από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες κατά τον σχηματισμό κυβέρνησης.




Τι διακρίνει την προσωπικότητα του Fico και την ηγεσία του ως πρωθυπουργού;

RT: Το 2018, ο Robert Fico είχε ήδη απομακρυνθεί από το γραφείο του ως πρωθυπουργός. 

Εκείνη την εποχή, κρίθηκε συνυπεύθυνος για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Ján Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του Martina Kušnírová. 


Πώς επηρεάζει η εμπειρία του Fico εκείνη την εποχή την απόδοσή του ως πρωθυπουργός της Σλοβακίας μέχρι σήμερα; 

Πώς θα περιγράφατε την προσωπικότητά του;



Čarnogurský: Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Fico ανέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού για τέταρτη φορά. 


Η κατηγορία εναντίον του για τους θανάτους του Ján Kuciak και της Martina Kušnírová ήταν εντελώς αβάσιμη. 


Μου φαίνεται ότι ο σημερινός Fico συμπεριφέρεται πιο προσεκτικά από πριν. 


Δεν ενεπλάκη στις ίδιες συγκρούσεις στις Βρυξέλλες όπως, για παράδειγμα, ο Viktor Orbán. 


Αλλά στο θεμελιώδες ζήτημα της μη συμπερίληψης της Σλοβακίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρέμεινε σταθερός τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα.


Μετά τη δολοφονία, οι δηλώσεις του για την εξωτερική πολιτική στρέφονται πιο ριζοσπαστικά εναντίον της δυτικής πολιτικής από ό, τι πριν από τη δολοφονία. Τώρα περιγράφει την πολιτική της Δύσης στην Ουκρανία ως πολιτική κλιμάκωσης του πολέμου.

Η προσωπικότητα του Fico ταιριάζει καλύτερα με την αρχαία ελληνική περιγραφή "ζώον πολιτικόν" [χαλαρά μεταφρασμένο: κάποιος που είναι αφοσιωμένος στην κοινότητα].



RT: Πώς διαφέρει η εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Fico από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.;


Čarnogurský: Υπάρχουν επίσης ριζοσπάστες σοσιαλιστές στο κόμμα του Fico, και στον συνασπισμό του υπάρχει επίσης ένα κόμμα που θα περιγραφόταν ως εθνικιστικό στη Δύση. 


Ωστόσο, η εσωτερική πολιτική δεν διαφέρει από τις αρχές της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και της οικονομίας της αγοράς. 


Στη Σλοβακία, η πληρωμή θα γίνεται σε ευρώ. Στην εξωτερική πολιτική, ο Fico θα επιμείνει να διατηρηθεί το δικαίωμα βέτο των κρατών μελών της Ε.Ε. όπου εξακολουθεί να υπάρχει. 

Απορρίπτει την ανακατανομή των προσφύγων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή στα κράτη μέλη.


Υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία που ζουν στη Σλοβακία, με τους οποίους δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. 


Η Σλοβακία είναι παραδοσιακά φιλορωσική χώρα και ο Fico δεν θα προσπαθήσει να αλλάξει τη στάση της χώρας. 


Αυτή τη στιγμή έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση Orbán στην Ουγγαρία. 


Λόγω των παραδοσιακά στενών δεσμών της με την Τσεχική Δημοκρατία, η κυβέρνηση Fico γίνεται μαγνήτης για παρόμοιες κοινωνικές δυνάμεις στην Τσεχική Δημοκρατία. 


Η Σλοβακία δεν θα συμμετάσχει σε καμμία συλλογική δυτική επιχείρηση στην Ουκρανία.





Τι διακρίνει τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ στην ΕΕ από τα δυτικά μέλη της Ε.Ε.;

RT: Δρ Čarnogurský, μετά το τέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ήσασταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Σλοβακίας. Με βάση την εμπειρία σας, μπορείτε να μας πείτε κάτι για την ιδιαίτερη κοινωνική και πολιτική κατάσταση στα νέα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ;


Čarnogurský: Στο τέλος του κομμουνισμού, η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα ιδανικό για τους λαούς όλων των κομμουνιστικών χωρών εκείνη την εποχή, το οποίο θέλαμε να επιτύχουμε. 


Μπορούμε επί του παρόντος να δούμε ότι το ίδιο ισχύει και για τη σημερινή Ουκρανία ή τη Γεωργία. 


Μετά από αυτό, δημιουργήθηκε μια κάποια απογοήτευση, αλλά οι πρώην κομμουνιστικές χώρες εξακολουθούν να είναι θετικές προς την Ε.Ε.. 


Οι νέες αξίες της λεγόμενης «πολιτικής ορθότητας» δεν δεσμεύουν αυτές τις χώρες όσο οι δυτικές χώρες. Αντ' αυτού, ο αρχικός, παραδοσιακός προσανατολισμός αποκαθίσταται σε πολλά μέρη.


Η Πολωνία έχει δεσμευτεί για μεγαλύτερη θέση ισχύος στην Ευρώπη και στρέφεται κατά της Ρωσσίας. 


Στη Σλοβακία, οι άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι με την ανεξαρτησία από την Τσεχική Δημοκρατία και διατηρούν καλή γνώμη για τη Ρωσσία στην κοινωνία. 


Στην Τσεχική Δημοκρατία, υπάρχει μια ταλάντευση μεταξύ της μεγαλύτερης ολοκλήρωσης με τη Δύση και της διατήρησης των δεσμών με την Ανατολή.


Η Ουγγαρία προσπαθεί να επιστρέψει στην προηγούμενη σημασία της. Επιπλέον, οι Ούγγροι θα ήθελαν να δουν στενότερους και νομικά ασφαλείς δεσμούς με τις ουγγρικές μειονότητες στις γύρω χώρες. Όλα τα πρώην κράτη του ανατολικού μπλοκ έχουν ελάχιστη κατανόηση για την επίλυση των προβλημάτων των δυτικών χωρών με τις πρώην αποικίες τους, για παράδειγμα με τη μορφή προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη. 


Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι στα ανατολικά κράτη μέλη της Ε.Ε. αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στην εθνικότητα για την κοινωνική συνοχή από την επίσημη κρατική ένταξη, όπως μέσω ενός δελτίου ταυτότητας.

Περισσότερα για το θέμα - Σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας επιδιώκει εταιρική σχέση με τη Ρωσσία

ΠΗΓΗ: Slowakei: Ex-Premierminister Ján Čarnogurský über die politische Situation nach dem Fico-Attentat — RT DE (dert.online)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!