Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Αντιπολίτευση στον Fico και τον Orban


Ο Robert Fico στη Σλοβακία και ο Viktor Orban στην Ουγγαρία αντιμετωπίζουν εσωτερική πολιτική αντιπολίτευση. Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι ευχαριστημένες.

29 Μαρτίου 2024
Από τον Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,5 λεπτά


Οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, διαταράσσουν την ενότητα της Δύσης. Και οι δύο χώρες θέλουν μια φιλική πολιτική προς τη Ρωσσία και τον τερματισμό της χρηματοδότησης του πολέμου για την Ουκρανία. Για το σκοπό αυτό, οι κυβερνήσεις του Robert Fico (Σλοβακία) και του Viktor Orban (Ουγγαρία) συνεργάζονται όλο και πιο στενά. Αλλά και στις δύο χώρες, η αντιρωσική αντιπολίτευση εργάζεται για την αλλαγή καθεστώτος.

Διαμαρτυρία και εκλογές

Πριν από περίπου 13 μήνες, το TKP ανέφερε «προειδοποιήσεις» ότι σχεδιάζεται μια έγχρωμη επανάσταση των ΗΠΑ στην Ουγγαρία. Ένα «Μαϊντάν της Βουδαπέστης» θα ήταν προς το συμφέρον των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον. Και επιπλέον, ένα παρόμοιο «γεγονός» στην Μπρατισλάβα, γύρω από τον Robert Fico, ο οποίος μόλις πρόσφατα επέστρεψε στην εξουσία και την έχει εδραιώσει πολύ λιγότερο, δηλαδή ο Orban στην Ουγγαρία.

Είναι το επόμενο βήμα στη διαδικασία; Ο Péter Magya, πρώην μέλος του Fidesz του Orban και πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, ηγείται των διαδηλώσεων στη Βουδαπέστη, οι οποίες αυξάνονται ραγδαία. 

Πιο πρόσφατα, 10.000 άνθρωποι λέγεται ότι διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του Orban. Οι διαδηλώσεις ακολουθούν τα αποκαλυπτήρια του Magyar. 

Για παράδειγμα, είχε δημοσιεύσει ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο η πρώην σύζυγός του και, μέχρι πρόσφατα, η υπουργός Δικαιοσύνης Judit Varga, κατηγόρησαν τον κύκλο του Orban για κατάχρηση εξουσίας. 

Κατά συνέπεια, η διαδήλωση κατηγορεί τον Orban ότι χρησιμοποιεί το κράτος για να πλουτίσει και να καλύψει εγκλήματα. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και μερικές εβδομάδες και δεν παίρνουν λιγότερες. O Magyar μιλά για ένα κίνημα πέρα από πολιτικά στρατόπεδα.

Ο Robert Fico, ο οποίος είναι συχνά ακόμη πιο σαφής από τον Viktor Orban στην επιλογή των λέξεων για την Ουκρανία, αγωνίζεται με παρόμοια εγχώρια πολιτική αντίσταση. Τον Ιανουάριο, περίπου 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Μπρατισλάβα κατά της κυβέρνησης Fiko. «Ας τον σταματήσουμε», φώναζε το πλήθος. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Michal Šimečka συμμετείχε επίσης στη διαδήλωση. Σύμφωνα με τον φιλελεύθερο αντίπαλο του Fico, ο πρωθυπουργός υποτιμά τον πληθυσμό.

Το Σάββατο διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία. Επί του παρόντος, υπάρχει ένας αντίπαλος Fico που κάθεται εκεί. Ο Pellegrini, ο οποίος υποστηρίζεται από το SMER του Fico, τερμάτισε δεύτερος και τώρα βλέπει τον εαυτό του στον δεύτερο γύρο με τον Korčok, ο οποίος είναι πιστός στην ΕΕ.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Απριλίου και το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο πέτυχε μια σκηνική νίκη στη Σλοβακία με το αποτέλεσμα. Αλλά μένει να δούμε αν ο διεκδικητής θα κερδίσει επίσης τον δεύτερο γύρο. 
Οι ψήφοι του τρίτου Stefan Harabin, ο οποίος περιγράφεται από τη Δύση ως «φιλορώσος εθνικιστής», θα μπορούσαν επίσης να είναι καθοριστικές. Ο Harabin γράφει στο κανάλι του στο Telegram σήμερα:

Οι πολιτικοί επιστήμονες έχουν ήδη καταλάβει ότι ο Korčok δεν μπορεί να πάρει περισσότερες ψήφους πουθενά. Και ότι ο δεύτερος γύρος θα κερδηθεί από αυτόν που θα κερδίσει τους ψηφοφόρους του Stefan Harabin. Ο Korčok δεν έχει καμμία πιθανότητα να τον πάρει και ο Pellegrini τον έχει μόνο στα χέρια του. Αν τους πείσει, θα τον ψηφίσουν, αν όχι, θα μείνουν σπίτι.

Εικόνα: Γραφείο Πρωθυπουργού/ Vivien Cher Benko



ΠΗΓΗ: Widerstand gegen Fico und Orban (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

3 σχόλια:

  1. Τά πανομοιότυπα παραδείγματα μεθοδικού καί καλοετοιμασμένου πριονίσματος όσων ηγετών δέν συντάσσονται μέ τήν νεοταξική βαθιά αρρωστημένη 'ατζέντα', είναι ουκ ολίγα!
    Πιό φρέσκο καί επικίνδυνο, η περίπτωση του εκλεγμένου ηγέτου της Ουκρανίας Βίκτωρος Γιαννουκόβιτς, που του έστησαν τήν "εξέγερση" της Πλατείας Μαϊντάν μέ τίς ευλογίες της "χαριτωμένης" Β. Νιούλαντ καί του πρέσβυ των ΗΠΑ, του Τζέφρυ Πάϊατ, οπότε τόν κατέστησαν καί παρελθόν καί φυγά πρός τό εξωτερικό ώστε νά γλυτώσει τήν ζωή του.
    Η ίδια ("δοκιμασμένη") συνταγή ταχείας καί εν μέσω εξεγέρσεων α π ο κ α θ η λ ώ σ ε ω ς μπορεί νά χρησιμοποιηθεί καί εναντίον του Β. Όρμπαν στήν Βουδαπέστη καί του Φίκο στήν Σλοβακία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΟΙΤΑ ΦΙΛΕ ΤΟΥΣ ΜΑΕΣΤΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ.
      ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΙ.
      ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ.
      ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΙ.
      ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ, ΕΥΚΟΛΑ ΘΑ ΤΟ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΝ.
      ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ....

      Διαγραφή
  2. Καλά τά περιγράφουν οι δύο σχολιαστές, αλλά μήπως η περίπτωση της Ουγγαρίας είναι πολύ διαφορετική;
    Εκεί έχει βαθύτατες ρίζες η αγάπη πρός τήν Πατρίδα, η οικογενειακή παράδοση, ο Β. Όρμπαν έχει 4 εκλογικές συνεχόμενες νίκες μέ ισχυρά ποσοστά, η πολιτική του πρός τίς οικογένειες είναι γενναία, η οικονομία πάει καλά, η εγκληματικότητα είναι περίπου ανύπαρκτη, λαθρομετανάστες δέν υπάρχουν ούτε γιά ....δείγμα, (θυμίζουμε τόν μεγαλύτερο φράκτη που υπάρχει σήμερα της Ουγγαρίας, μήκους 300 χλμ.!) ενώ οι Βρυξέλλες καί κάποιοι άλλοι ξεχνούν ότι υπάρχει στά (πολύ) "δεξιότερά του", τό συμπαγές, σκληρό καί πλέον ακροδεξιό κόμμα της Ευρώπης όπως λένε, τό 'Jobbik'!
    Kαί δέν είναι τίποτε αρσακειάδες εκεί μέσα....
    https://lefteast.org/wp-content/uploads/jobbik-rally.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!