Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Οι ευρωκράτες φοβούνται ότι η απόπειρα δολοφονίας του Fico θα επηρεάσει τις εκλογές του επόμενου μήνα



Αντί να μιλούν αόριστα για την υποτιθέμενη ρωσική ανάμιξη, οι ευρωκράτες ακονίζουν τώρα την αφήγησή τους για τον πόλεμο πληροφοριών για να μπερδέψουν τη συζήτηση σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του Fico και τις πολιτικές συνέπειές της.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσσία θα εντείνει την ανάμειξή της πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα, οι οποίες προηγήθηκαν της εκτίμησης της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vera Jourova ότι θα ήταν μια δοκιμασία της ανθεκτικότητας του μπλοκ στην παραπληροφόρηση. 
 
Αυτή η εικασία δεν είναι κάτι νέο, αλλά αυτό που είναι διαφορετικό αυτή την φορά είναι ότι η απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Robert Fico θα είναι στο μυαλό κάθε ψηφοφόρου, επηρεάζοντας έτσι πιθανώς το αποτέλεσμα.

Η προηγούμενη ανάλυση υποστήριξε ότι οι ψευδείς ειδήσεις ήταν υπεύθυνες για την ριζοσπαστικοποίηση του φιλο-Ουκρανού υπόπτου ώστε να σκεφτεί ότι η δολοφονία του πρωθυπουργού του ήταν μια νόμιμη μορφή διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτό που είχε παραπλανηθεί από τα μέσα ενημέρωσης να πιστέψει ότι ήταν ο «φιλορώσος δικτάτοράς του με αίμα στα χέρια του». 
 
Αυτό το γεγονός του μαύρου κύκνου μπορεί να εξυπηρετούσε τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των πολλών εχθρών αυτού του ηγέτη, αλλά η ανατροπή θα μπορούσε να είναι σημαντική εάν οδηγήσει σε μια συντηρητική σαρωτική νίκη κατά τη διάρκεια των εκλογών του επόμενου μήνα.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban προέβλεψε ότι η επερχόμενη ψηφοφορία θα επηρεάσει την κατεύθυνση του πολέμου και της ειρήνης στην Ευρώπη και ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ομολογουμένως δεν μπορεί να κάνει πολλά όσον αφορά τη διαμόρφωση του πολέμου δι' αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσσίας στην Ουκρανία, θα μπορούσε ακόμα να ασκήσει θετική πίεση εάν κερδίσουν οι συντηρητικοί. 
 
Με αυτό κατά νου, ευρωκράτες όπως η von der Leyen και η Jourova φοβούνται για τη ρωσική ανάμιξη, καθώς θέλουν να δυσφημίσουν προληπτικά αυτό το πιθανό αποτέλεσμα.

Βεβαίως, η πρώτη από αυτές τις δύο δεν είχε ιδέα ότι θα γινόταν απόπειρα δολοφονίας εναντίον της Fico την επομένη της κοινοποίησης της προαναφερθείσας προειδοποίησής της, αλλά η εκτίμηση της δεύτερης ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι μια δοκιμασία της ανθεκτικότητας του μπλοκ στην παραπληροφόρηση ήρθε μερικές ημέρες αργότερα. 
 
Αντί να μιλούν αόριστα για την υποτιθέμενη ρωσική ανάμιξη, οι ευρωκράτες ακονίζουν τώρα την αφήγησή τους για τον πόλεμο πληροφοριών για να μπερδέψουν τη συζήτηση σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του Fico και τις πολιτικές συνέπειές της.

Το στοχευόμενο ακροατήριο είναι ο ασαφής αριθμός των ψηφοφόρων που συνήθως κλίνουν προς τους φιλελεύθερους, αλλά πρόσφατα άρχισαν να συμμερίζονται ορισμένες συντηρητικές θέσεις σε θέματα όπως η Ουκρανία. 
 
Το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας προκλήθηκε από τις ψευδείς ειδήσεις των φιλελεύθερων μέσων ενημέρωσης σχετικά με τον Σλοβάκο ηγέτη, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν ορισμένους από αυτούς τους ψηφοφόρους να δώσουν στους πιο αφηγηματικά υπεύθυνους συντηρητικούς την υποστήριξή τους. 
 
Σε μια προσπάθεια να το αποτρέψουν απεγνωσμένα αυτό, οι ευρωκράτες θέλουν να πιστεύουν ότι θα έκανε τις εντολές της Ρωσσίας.

Εάν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν απολύτως καμμία επίδραση σε τίποτα, τότε δεν θα τους νοιάζει ποιος ψηφίζει ποιον, αλλά το αποτέλεσμα σαφώς θα έχει τουλάχιστον σημαντικό αντίκτυπο στις λαϊκές αντιλήψεις και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλυσιδωτές συνέπειες, όπως περισσότερες αντιπολεμικές διαμαρτυρίες σε όλο το μπλοκ.
 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ευρωκράτες και οι σύμμαχοί τους στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προωθούνται από κρατικά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης όπως αυτό εδώ, προωθούν την προαναφερθείσα αφήγηση του πολέμου πληροφοριών.

Το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ φιλελεύθερων και συντηρητικών σχετικά με την Ουκρανία, το οποίο είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής με το οποίο ο Fico συνδέθηκε στενότερα, συμβαίνει φυσικά ως αποτέλεσμα των πολικών αντίθετων κοσμοθεωριών τους και όχι λόγω της ρωσικής παρέμβασης. 
 
Είναι τόσο συναισθηματικό και σημαντικό που κάποιοι και από τις δύο πλευρές έχουν γίνει μονοθεματικοί ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν καθαρά με βάση τις θέσεις των υποψηφίων προς αυτή την κατεύθυνση. 
 
Η προσπάθεια δυσφήμισης αυτής της τάσης ως οφειλόμενης στη ρωσική ανάμιξη είναι ασέβεια προς τη δημοκρατία.
 

ΠΗΓΗ: The Eurocrats Fear That Fico’s Attempted Assassination Will Influence Next Month’s Elections (substack.com)

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!