Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Αντίο δημοκρατία: Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος αυτοαποκαλούνται ...«Antifa» (!)




Κάτω Σαξονία: Οι μυστικές υπηρεσίες δείχνουν επικίνδυνη συμπάθεια για τους αριστερούς εξτρεμιστές


Από reitschuster.de

Είναι ανησυχητικές στιγμές όταν ένας κρατικός θεσμός που υποτίθεται ότι προστατεύει την ελεύθερη δημοκρατική βασική τάξη ξαφνικά καταφεύγει σε συνθήματα που διαφορετικά φαίνονται μόνο στα πανό των ριζοσπαστικών αριστερών διαδηλωτών. 

Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος της Κάτω Σαξονίας έχει πλέον δηλώσει ανοιχτά ότι είναι «Antifa» – ένα βήμα που είναι τόσο ανατριχιαστικό όσο και απαράδεκτο για διάφορους λόγους.




Η Antifa δεν είναι ένα αβλαβές κίνημα διαμαρτυρίας που απλώς αντιτίθεται στον φασισμό, αλλά μια ιδεολογικά ριζοσπαστική ομάδα που έχει επανειλημμένα προσελκύσει την προσοχή για την προθυμία της να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των διαφωνούντων. 

Πώς μπορεί το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος, το οποίο απαιτείται από το νόμο να παραμένει ουδέτερο, να λειτουργεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

Μια μυστική υπηρεσία που υποτίθεται ότι διατηρούσε αυστηρή πολιτική ανεξαρτησία διακηρύσσει τώρα δημοσίως «Siamo tutti antifascisti!» – το μάντρα των αριστερών εξτρεμιστών διαδηλωτών. 

Όταν οι Antifa ξυλοκοπούν τη νόμιμη αντιπολίτευση και πετούν πέτρες στους αστυνομικούς, αναρωτιέται κανείς τίνος τη δημοκρατία υπερασπίζεται πραγματικά εδώ. 

Η απάντηση φαίνεται σαφής: είναι αυτή μιας πολιτικοποιημένης αριστεράς που δεν ανέχεται τις αντίθετες απόψεις.

Ιδιαίτερα περίεργο: Μια παλιά ανάρτηση από το κρατικό γραφείο από το 2023 δείχνει ότι έχουν πλήρη επίγνωση του τι λένε και δεν συγχέουν την «Antifa» με τον «αντιφασισμό» (αν και ο τελευταίος θα ήταν επίσης αρκετά κακός):



Εάν το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος ενεργεί κατ' αυτόν τον τρόπο ως όργανο του κράτους, απέχει πολύ από το να είναι θεματοφύλακας του συντάγματος. 

Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος έχει γίνει εδώ και καιρό το πολεμικό τσεκούρι της κυβέρνησης: Αντί να προστατεύουν τον Βασικό Νόμο από την κυβέρνηση, όπως προβλέπεται, προστατεύουν την κυβέρνηση από τον Βασικό Νόμο και από τους επικριτές. Αλλά το γεγονός ότι οι ίδιοι γίνονται τώρα επίσης ένας παράγοντας στο πεδίο της ιδεολογίας είναι νέο. 

Η μυστική υπηρεσία όχι μόνο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την Antifa, αλλά και στο πλαίσιο της ΛΔΓ, όπου οι αντιφρονούντες δυσφημίστηκαν ως «φασίστες» σε όλους τους τομείς. Ένας δυσοίωνος παραλληλισμός που σε κάνει να σκέφτεσαι.


Η σταλινική ρίζα του όρου «αντιφασισμός»

Είναι ιδιαίτερα ύπουλο το γεγονός ότι το Γραφείο της Κάτω Σαξονίας για την Προστασία του Συντάγματος χρησιμοποιεί έναν όρο του οποίου η προέλευση επινοήθηκε από τον ίδιο τον Στάλιν.

Ο «αντιφασισμός» δεν ήταν ποτέ απλώς μια ανθρωπιστική έννοια, αλλά χρησίμευε για να στιγματίσει οποιαδήποτε αντιπολίτευση, ανεξάρτητα από το είδος της, ως φασιστική. 

Ο Στάλιν απέφυγε σκόπιμα τον όρο «ναζισμός» προκειμένου να αποκρύψει τις εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ της δικτατορίας του και της τυραννίας του Χίτλερ.

Η λέξη «αντιφασισμός» έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά σε τέτοιο βαθμό που οι πραγματικοί δημοκράτες δεν την αγγίζουν πλέον ούτε καν με τσιμπίδες. 

Το απάνθρωπο Τείχος του Βερολίνου περιγράφηκε στην προπαγάνδα της ΛΔΓ ως «αντιφασιστικό προστατευτικό τείχος». Η εξέγερση των εργατών στη ΛΔΓ στις 17 Ιουνίου 1953 χαρακτηρίστηκε ως «φασιστική απόπειρα πραξικοπήματος» και η αιματηρή καταστολή με τανκς θεωρήθηκε «αντιφασιστική ηρωική πράξη». 

Ο υποτιθέμενος «αντιφασισμός» ήταν η κρατική ιδεολογία της αριστερής εξτρεμιστικής δικτατορίας του Ανατολικού Βερολίνου.



Όποιος επαναστατούσε ενάντια σε αυτό και τον κομμουνισμό έμπαινε αμέσως στη «φασιστική» γωνία. Είναι ακριβώς αυτός ο μηχανισμός που βλέπουμε τώρα ξανά: κριτική της μαζικής μετανάστευσης, της γραφειοκρατίας της Ε.Ε. ή της πολιτικής για τον κορωνοϊό; 
Αμέσως είσαι ένας «δεξιός εξτρεμιστής», ένας «ναζί» ή ένας «φασίστας» που πρέπει να καταπολεμηθεί με όλα τα μέσα.

Παρουσιάζοντας τον αντιφασισμό ως μια ακίνδυνη ομολογία, το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος της Κάτω Σαξονίας βαθαίνει αυτή τη διαίρεση και υιοθετεί μια σταλινική λογική που δυσφημεί κάθε κριτική ως «φασισμό». Και με αυτό, εγκαταλείπει τελικά το ουδέτερο έδαφος που του έχει ανατεθεί από το νόμο.



Ένα επικίνδυνο προηγούμενο

Εάν μια αρχή που είναι αφοσιωμένη στην παρακολούθηση του συντάγματος υιοθετεί ανοιχτά τέτοια συνθήματα, εάν ανοιχτά δεν δίνει δεκάρα για οποιαδήποτε εμφάνιση πολιτικής ουδετερότητας, πού κατευθύνεται το ταξείδι; 

Σήμερα, το Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος αυτοαποκαλείται «Antifa» και περιφέρεται στα ίδια φόρουμ με εκείνους που καταπνίγουν τον δημοκρατικό διάλογο με τη βία. 

Ένας χρήστης στο "X" το συνοψίζει σαρκαστικά: «Απίστευτο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτές οι θέσεις είναι πραγματικές. Έχουμε ένα ριζοσπαστικό αριστερό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος». Ή όπως εύστοχα γράφει ένας άλλος χρήστης: «Στην υπηρεσία σας έχει ήδη διεισδύσει ο αριστερός εξτρεμιστής Antifa;»


Δεν πρόκειται μόνο για την απώλεια της ουδετερότητας, η οποία έχει συμβεί εδώ και πολύ καιρό – ο πραγματικός κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι μια αρχή που κάποτε ήταν εκεί για να προστατεύσει το σύνταγμα γίνεται ανοιχτά ιδεολογικός παράγοντας και προφανώς δεν καταλαβαίνει καν ποιο είναι το πρόβλημα. 

Μια τέτοια μυστική υπηρεσία σε λάθος δρόμο αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό από το οποίο μια μυστική υπηρεσία θα έπρεπε πραγματικά να μας προστατεύει: την απομάκρυνση από την ελεύθερη δημοκρατική βασική τάξη σε ένα ιδεολογικό αδιέξοδο στο οποίο καμμία αντίθετη γνώμη δεν είναι ασφαλής. Για μια αφόρητη πόλωση της κοινωνίας μας. Στο τέλος αυτού του δρόμου υπάρχει η απειλή ενός συστήματος στο οποίο η δημοκρατία υπάρχει μόνο στα χαρτιά, όπως κάποτε στη ΛΔΓ.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!