Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα συμφώνησε σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός πριν από τη δολοφονία του



Αυτό δήλωσε ο Abdallah Bou Habib στο "CNN".

Η 21ήμερη κατάπαυση του πυρός ζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ιταλία, μεταξύ άλλων.

Παρ' όλα αυτά, το Ισραήλ σκότωσε σκόπιμα τον Νασράλα.



Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε στο CNN ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός 21 ημερών λίγες ημέρες πριν δολοφονηθεί από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, η προσωρινή κατάπαυση του πυρός είχε ζητηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γαλλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κατάρ «για να δώσουν στη διπλωματία την ευκαιρία να πετύχει και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση πέρα από τα σύνορα». Στη συνέντευξη με την Christiane Amanpour, επικεφαλής παρουσιάστρια διεθνών υποθέσεων στο CNN, που προβλήθηκε την Τετάρτη, ο Habib είπε:


«Αυτός [ο Νασράλα] συμφώνησε, συμφώνησε. Συμφωνήσαμε απόλυτα. Ο Λίβανος συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός, αλλά σε συνεννόηση με τη Χεζμπολάχ. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου, Nabih Berri, συμβουλεύτηκε τη Χεζμπολάχ και ενημερώσαμε τους Αμερικανούς και τους Γάλλους για τα γεγονότα. Και μας είπαν ότι ο κ. [πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν] Νετανιάχου συμφώνησε επίσης με τη δήλωση των δύο προέδρων [Μπάιντεν και Μακρόν]».


Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Amos Hochstein θα πρέπει στη συνέχεια να ταξιδέψει στον Λίβανο για να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός, πρόσθεσε ο Habib. Τους είπαν ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε. Έτσι, θα είχαν επίσης λάβει την έγκριση της Χεζμπολάχ.

Παρ' όλα αυτά, το Ισραήλ πραγματοποίησε μαζικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των νοτίων προαστίων της Βηρυτού την περασμένη Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού της έδρας της Χεζμπολάχ στο Dahije, το οποίο λέγεται ότι βρίσκεται κάτω από κτίρια κατοικιών. 

Λέγεται ότι ο στρατός πραγματοποίησε μια ακριβή αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια συνάντησης της ηγεσίας της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Νασράλα. Σύμφωνα με τον στρατό, ο διοικητής της Χεζμπολάχ Αλί Καρκί και άλλοι διοικητές πολιτοφυλακών σκοτώθηκαν επίσης στην επίθεση.

Ερωτηθείς για τη φθίνουσα επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, ο Χαμπίμπ δήλωσε στο CNN ότι η Ουάσινγκτον είναι «πάντα σημαντική από αυτή την άποψη».

«Δεν νομίζω ότι έχουμε εναλλακτική λύση. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν θα το πετύχουμε ή όχι, δεν ξέρουμε ακόμα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ σημαντικές, ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Χαμπίμπ.





Πηγές:

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ συμφώνησε σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία, λέει ο Λιβανέζος ΥΠΕΞ



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!