Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

ΞΑΝΑΦΟΥΝΤΩΣΑΝ! Ωρολογιακές μεγαβόμβες οι αποθήκες μπαταριών


Συμβολική εικόνα καύσης συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών. γ) R24/KI



Κατά τη διάρκεια της λεγόμενης ενεργειακής μετάβασης και της εστίασης στην παραγωγή ενέργειας που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, τα τεράστια συστήματα αποθήκευσης μπαταριών διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση του δικτύου.

Αλλά αυτά συνοδεύονται επίσης από έναν τεράστιο κίνδυνο καταστροφικών μεγάλων πυρκαγιών.

Πρόκειται για ωρολογιακές βόμβες.


Τα τελευταία χρόνια, έχουμε επανειλημμένα αντιμετωπίσει πρωτοσέλιδα που είχαν να κάνουν με την καύση ή την έκρηξη μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ηλεκτρικών σκούτερ και παρόμοια. 

Πυρκαγιές που είναι δύσκολο να σβήσουν λόγω της δομής τέτοιων μπαταριών και προκαλούν επίσης τεράστιες ζημιές. 

Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορούν να προκαλέσουν τους λεγόμενους θερμικούς διαδρόμους. 

Αυτά οδηγούν σε ταχεία ανάπτυξη θερμότητας και επανανάφλεξη, ακόμη και μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.



Εάν μια μπαταρία πιάσει φωτιά, μπορεί να συνεχίσει να καίγεται επειδή οι χημικές αντιδράσεις μέσα στα κύτταρα παράγουν επιπλέον θερμότητα. 

Απαιτείται νερό σε μεγάλες ποσότητες για την ψύξη της μπαταρίας σε θερμοκρασία στην οποία σταματούν αυτές οι αντιδράσεις. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες εξαιρετικά τοξικών χημικών ουσιών. 

Αντί να περιμένουν έως και 1.000 λίτρα νερού για να σβήσουν μια κανονική πυρκαγιά στο όχημα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρειάζονται έως και 30.000 λίτρα.



Και τώρα φανταστείτε τι θα συμβεί εάν ξεσπάσει μια τέτοια πυρκαγιά σε μια μεγάλη μονάδα αποθήκευσης μπαταριών. 

Ακόμη κι αν η φωτιά δεν εξαπλωθεί σε άλλα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών, το τεράστιο μέγεθος αυτών των μπαταριών σημαίνει ότι μιλάμε για έως και μισό εκατομμύριο λίτρα νερού (συν πρόσθετα χημικά ψύξης) που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο πυρκαγιάς. 

Εάν η φωτιά εξαπλωθεί, μπορεί κανείς να μιλήσει για πραγματική καταστροφή. Ειδικά αν μια τέτοια πυρκαγιά ξεσπάσει κοντά σε κατοικημένες περιοχές και τα εξαιρετικά τοξικά αέρια εξαπλωθούν εκεί.



Τέτοιες πυρκαγιές που προκαλούνται από «αυθόρμητη καύση» στα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συμβαίνουν ξανά και ξανά. 

Μέχρι στιγμής, ήταν τυχεροί που δεν έχουν ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο. Αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι πάντα έτσι.



Όσο περισσότερο κατασκευάζονται αυτά τα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών, τόσο περισσότερες τέτοιες πυρκαγιές μπορούν να συμβούν. 

Αυτοί είναι κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!