Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Στη Βουλή των Σκοπίων η συμφωνία - Επεισοδιακή η πρώτη συζήτηση



Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και διαδηλώσεων έξω από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, ξεκίνησε η συζήτηση της συμφωνίας με την Ελλάδα, με τη μορφή του κατεπείγοντος και το βλέμμα στη σύνοδο Κορυφής των κρατών της ΕΕ, στις 28-29 Ιουνίου.

Όπως μεταδίδουν Μέσα από τη γειτονική χώρα, σε πρώτη φάση εγκρίθηκε με 69 ψήφους υπέρ και 40 κατά, από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής των Σκοπίων η συμφωνία με την Ελλάδα. 

Ακόμα, όμως, και σε αυτό το θεωρητικά «ανώδυνο» κομμάτι της συζήτησης, υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του VMRO-DPMNE εξαπέλυσαν επίθεση κατά του Νίκολα Ντιμιτρόφ αποκαλώντας τον προδότη. 

Την ίδια ώρα έξω από τη Βουλή των Σκοπίων διαδηλωτές διαμαρτύρονται φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ. 

To ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της σημερινής ψηφοφορίας είναι ότι τη συμφωνία εκτός από τους βουλευτές του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, υποστήριξαν σύσσωμα και τα αλβανικά κόμματα, τα οποία και έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι το κύριο ενδιαφέρον τους είναι η είσοδος της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε  ο εκπρόσωπος του σκοπιανού κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι, στο πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ (ΜΙΑ), η συζήτηση για τη συμφωνία θα ξεκινήσει σήμερα και αναμένεται να λήξει με την ψηφοφορία στην ολομέλεια την Παρασκευή βράδυ.

Αν και θεωρητικά η κυβέρνηση του Ζ. Ζάεφ δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα – διαθέτει 61 από τις 120 έδρες στο Κοινοβούλιο και χρειάζεται απλή πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία – τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Και αυτό γιατί μετά την ψήφιση, σύμφωνα πάντα με το ΜΙΑ, ο σχετικός νόμος κύρωσης της συμφωνίας θα σταλεί προς υπογραφή στον πρόεδρο της χώρας, τον Γκιόργκι Ιβάνοφ ο οποίος μέχρι τώρα έχει ταχθεί κάθετα κατά της συμφωνίας. Αν, λοιπόν, δεν υπογράψει τη συμφωνία θα πρέπει να την επιστρέψει στη Βουλή, όπου η διαδικασία ψήφισης-κύρωσης θα επαναληφθεί.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η διαδικασία θα είναι πιο περίπλοκη. Και αυτό γιατί ενώ στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των 61 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, σε περίπτωση που η συμφωνία επιστρέψει στη βουλή των Σκοπίων, η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να εξασφαλίσει την ψήφο και των 61 βουλευτών της. Πάντως αν η συμφωνία ψηφιστεί και δεύτερη φορά από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο πρόεδρος Ιβανόφ είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να την υπογράψει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκιόρκι Ιβανόφ αρνήθηκε ακόμα και τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας, διακόπτοντας μέσα σε λίγα λεπτά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την κάθετη αντίρρησή του στα όσα συμφωνήθηκαν με την ελληνική πλευρά.  

Ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν είναι το μόνο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Ζάεφ. Ειδικότερα, μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης πνέει τα μένεα κατά τη συμφωνίας ενώ τα Σκόπια συγκλονίζονται τις τελευταίες ημέρες από βίαιες διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή το βράδυ έξω από το σκοπιανό κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Σκοπιών, με διαδηλωτές να επιχειρούν να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί, ενώ 25 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση.

Τέλος η συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καθορισθεί, πριν από μία συνταγματική αναθεώρηση που θα πρέπει εκ νέου να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία των δύο τρίτων.

[Πηγή]https://www.liberal.gr/
«Τριβέλι Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!