Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Οι Κύπριοι που πολέμησαν για την Μακεδονία. Τα παράσημα που κέρδισαν και οι επιστολές που περιέγραφαν τις μάχες εναντίον των Βουλγάρων...


Πολλοί ήταν οι Κύπριοι που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, αρκετοί από τους οποίους εθελοντικά. 

Το καλοκαίρι του 1916 άρχισε η μαζική κατάταξη Κυπρίων στις δυνάμεις της Αντάντ στο ειδικό σώμα των έμμισθων ημιονηγών που δημιουργήθηκε. 

Ο αριθμός των Κυπρίων ημιονηγών, των «μουλάρηδων» κατά το τοπικό ιδίωμα, ήταν εντυπωσιακά υψηλός και υπολογίζεται τουλάχιστον στις 10-12 χιλιάδες άνδρες, με το σύνολο σχεδόν των στρατολογηθέντων να έχει υπηρετήσει στο Μακεδονικό Μέτωπο. 


Κάποιοι από αυτούς πολέμησαν γενναία τον εχθρό και η συμβολή τους στην έκβαση των μαχών υπήρξε περισσότερο από καθοριστική. Με επιστολές προς τους οικείους τους στην Κύπρο, οι στρατιώτες ενημέρωναν για την πορεία του αγώνα, ενώ υπήρξαν και αρκετοί που παρασημοφορήθηκαν από τους συμμάχους. 

Η παρασημοφόρηση του Κύπριου πολεμιστή Στυλλή Παρβέρη Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία», στις 8 Φεβρουαρίου 1919 ο αγγλικός στρατός απένειμε στον Στυλλή Παρβέρη το παράσημο της «Ανδρείας του βασιλέως της Αγγλίας», αφού κατά τις τελευταίες επιθέσεις στη Μακεδονία κατά του εχθρού έδειξε απαράμιλλη ανδρεία και αφάνταστη τόλμη. 

«Ενώ οι συμπολεμιστές του θερίζονταν από τα εχθρικά πυρά και οι υπόλοιποι έτρεχαν να κρυφτούν για να σώσουν τη ζωή τους, αυτός περιφρονώντας τον κίνδυνο εξακολούθησε αδιάκοπα να μεταφέρει τραυματίες μέσα από πυροβολισμούς και ρίψεις οβίδων καταφέρνοντας έτσι να σώσει από βέβαιο θάνατο πολλούς Άγγλους αξιωματικούς». 

Η αρχηγεία του αγγλικού στρατού παρασημοφόρησε τον Παρβέρη με στρατιωτικές τιμές και παρουσία των αγγλικών στρατευμάτων και πολλών κύπριων στρατιωτών. Κατά τη διάρκεια της παρασημοφόρησης του κυπρίου πολεμιστή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Άγγλοι στρατιώτες φώναζαν «Ζήτω η Κύπρος»....

 Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» για τον Παρβέρη 

Η επιστολή του στρατιώτη Μιχαήλ Σπανού πρός τον αδερφό του. 

Ένα χρόνο νωρίτερα, στις 5 Οκτωβρίου 1918, η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε την επιστολή του «ενθουσιώδη νέου» Μιχαήλ Β. Σπανού προς τον αδερφό του, Αριστόδημο Σπανό, δάσκαλο από το Κάρμι της επαρχίας Κερύνειας. 

Στην επιστολή περιέγραφε, μεταξύ άλλων, τη γενναία, επιτυχημένη και ορμητική επιχείρηση των Ελλήνων κατά των Βουλγάρων.... 

 Η επιστολή του Σπανού, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία» 

«Δεν μπορώ να σου περιγράψω τον φόβο που έχουν πάρει οι Βούλγαροι από εμάς – τον Ελληνικό Στρατό. 

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης αντηχεί κατά το μέτωπο η συνθηματική μας λέξη «αέρα» και στο άκουσμά της οι Βούλγαροι καταλαβαίνουν ότι έχουν να κάνουν με Ελληνικό Στρατό και τρέπονται σε φυγή καταβαλλόμενοι από πανικό».
Στη συνέχεια της επιστολής του, ο κύπριος πολεμιστής αναφέρει ότι κατά την τελευταία τους επίθεση, οι Έλληνες κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν πολλούς Βούλγαρους και Γερμανούς. ... 

«Τριβέλι Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!