Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Α π ί σ τ ε υ τ ο ! Η Αρχαία ΕΛΛΑΣ βοηθά ακόμα και ...βετεράνους πολέμου ! ! !



Ορισμένοι κρατούμενοι, βετεράνοι πολέμου, της μεγαλύτερης φυλακής της πόλεως της Νέας Υόρκης, 
του Rikers Island, είχαν την ευκαιρία να «γευτούν» λίγο από Αρχαία Ελλάδα πρόσφατα.

Το «Theater of War» (Θέατρο του Πολέμου), δωρεοδόχου οργανισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), γνωστό και από παραστάσεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 'Summer Nostos Festival', παρουσίασε αποσπάσματα έργων του Σοφοκλέους.

Αποτέλεσμα εικόνας για rikers island prison
Αποτέλεσμα εικόνας για rikers island prison

Θεματολογία που είχε να κάνει με πληγωμένους, τραυματισμένους πολεμιστές και το πώς διαδρούν με άλλους ανθρώπους, εκτός μάχης.

«Ηταν τέλεια για το κοινό της Νέας Υόρκης, πίσω από τα σίδερα, σχεδόν 20 βετεράνους πολέμου, οι οποίοι ζουν σε μία νέα μονάδα της φυλακής, όπου ακόμη και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι βετεράνοι», επεσήμανε το «Αssociated Press».

Αποτέλεσμα εικόνας για rikers island prison

Ο κ. Bryan Doerries, επικεφαλής του «Theater of War», 

Αποτέλεσμα εικόνας για THEATER OF WAR

το οποίο παρουσίασε αποσπάσματα από τις ελληνικές τραγωδίες, μετά την παράσταση προσκάλεσε τους κρατούμενους να συζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για rikers island prison

Ο κ. Timothy Farrell, αναπληρωτής κομισάριος του σωφρονιστικού τμήματος, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια σε αυτούς τους κρατούμενους, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για μη βίαια εγκλήματα, μία «αίσθηση συντροφικότητας».

Το πρόγραμμα αυτό στο Rikers Island, αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια, ιστορίες από την Aρχαία Ελλάδα να βοηθήσουν κρατούμενους.

Αποτέλεσμα εικόνας για rikers island prison

Οπως έγραψε ο «Ε.Κ.», οι δοκιμασίες του Οδυσσέα, όπως αυτές αναφέρονται στα έπη του Ομήρου, δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο διαφορετικές από τους αγώνες που κάνουν όσοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στην κανονική ζωή μετά τη συμμετοχή τους σε κάποιο πόλεμο, διαπιστώνουν βετεράνοι στις ΗΠΑ.

Μία μικρή ομάδα στρατιωτικών που πολέμησαν συναντάται εβδομαδιαία σε μία αίθουσα του Πανεπιστημίου του Βερμόντ για να συζητήσουν την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια». 
Πέρα από την ακαδημαϊκή τους πρόοδο, καταφέρνουν να βρουν αντιστοιχίες με τις δικές τους εμπειρίες και να τους δώσουν νόημα.

Σχετική εικόνα

Στις 26 Μαΐου του 2017, η εφημερίδα «The New York Times» δημοσίευσε δυο βίντεο τα οποία καταγράφουν δώδεκα βετεράνους πολέμου των ΗΠΑ να διαβάζουν αποσπάσματα από τα έργα του Σοφοκλή «Αίας» και «Φιλοκτήτης».

Οι αναγνώσεις ήταν εμπνευσμένες από το έργο του Θεάτρου του Πολέμου (Theater of War), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Στα βίντεο, οι βετεράνοι μιλούν ανοιχτά στο κοινό για τον αγώνα τους ενάντια στις διαταραχές μετατραυματικού στρες, τις αυτοκτονικές σκέψεις, καθώς και τα σωματικά τραύματα που αντιμετωπίζουν, χρησιμοποιώντας τα κείμενα ως μέσο για να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους.

Καθώς οι βετεράνοι διαβάζουν τα αρχαιοελληνικά κείμενα, αντιπαραβάλλουν την οδυνηρή περιγραφή των εμπειριών τους σε αυτά με τις επιπτώσεις του πολέμου σήμερα, χιλιάδες χρόνια αργότερα.

Αποτέλεσμα εικόνας για THEATER OF WAR

Το ΙΣΝ υποστήριξε για πρώτη φορά το Θέατρο του Πολέμου το 2009. Στις αρχές του 2017, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος και σε συνεργασία με το Τμήμα Υποθέσεων Βετεράνων και Πολιτιστικών Υποθέσεων, ο Bryan Doerries, Ιδρυτής του Θεάτρου του Πολέμου, ονομάστηκε ως ο Δημόσιος Artist-in-Residence (Public Artist In Residence, PAIR) της Νέας Υόρκης.

[Απο την εφημερίδα της ομογένειας «Εθνικός Κήρυξ»].

[Πηγή:https://www.el.gr/ethnos/istoria/apisteyto-i-archaia-ellada-voitha-akoma-kai-veteranoys-polemoy-ti-symvainei-stis-ipa/]

"IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!