Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ποιός είναι και ΠΟΥ ..."ΔΑΓΚΩΝΕΙ ΣΙΔΕΡΑ" ο "χ ε ί μ α ρ ρ ο ς" Παπά - Χρήστος ;








(ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ-ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ στήν 21η ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ 'mr.V'! 
ΑΞΙΖΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!)
Εχει χαρακτηριστεί απ’ όλους ως «ο προστάτης των φτωχών» και όχι αδίκως. 
Γιατί, εδώ και χρόνια έχει αναλώσει την ζωή του, βοηθώντας τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. 

Η Ενορία του, του Αγίου Παντελεήμονος, έχει ταυτιστεί με την φιλανθρωπία, καθώς δεν περνά ημέρα, που να μην πλημμυρίζει από συνανθρώπους, που «δεν έχουν, που την κεφαλήν κλίναι».

Ιδιαίτερα τις μεγάλες εορτές εκατοντάδες ανθρώπων σιτίζονται στην Ενορία του Αγίου Παντελεήμονος.



Σχετική εικόνα



Αποτέλεσμα εικόνας για Άγιος Παντελεήμονας Ροδου



Εχει χαρακτηριστεί απ’ όλους ως «ο προστάτης των φτωχών» και όχι αδίκως. Γιατί, εδώ και χρόνια έχει αναλώσει την ζωή του, βοηθώντας τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Η Ενορία του, του Αγίου Παντελεήμονος, έχει ταυτιστεί με την φιλανθρωπία, καθώς δεν περνά μέρα, που να μην πλημμυρίζει από συνανθρώπους, που «δεν έχουν, που την κεφαλήν κλίναι».

Ιδιαίτερα τις μεγάλες εορτές εκατοντάδες ανθρώπων σιτίζονται στην Ενορία του Αγίου Παντελεήμονος.
Ο Παπαχρήστος, φροντίζει για όλα, έχοντας την συμπαράσταση της Μητροπόλεως αλλά και δεκάδων συνανθρώπων.
Για το όλο ανιδιοτελές έργο του, που σπανίως έχει να επιδείξει το νησί, η «δημοκρατική» αναδεικνύει τον Παπαχρήστο Σιάννα, Εφημέριο του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος, ως «πρόσωπο της χρονιάς».

Πότε άρχισε, όμως, το έργο του ο σεμνός ιερέας και σε τι συνίσταται αυτό κατά κανόνα;
Ας αφήσουμε τον ίδιο, να περιγράψει σε αδρές γραμμές πολύ λίγα, από τα πολλά:
«Το φιλανθρωπικό έργο εδώ στον Άγιο Παντελεήμονα ξεκίνησε το 1996. Είναι μεγάλο και αξιοζήλευτο. Πάντα με τις ευλογίες του Μητροπολίτου Ρόδου Κυρίου Κυρίλλου ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες, αρχίσαμε με εκδηλώσεις στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα για όλη την Ενορία μηδενός εξαιρουμένου. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Άγιος Παντελεήμονας Ροδου

Αρχίσαμε με τα ψάρια, που τρεις φορές και τέσσερις δίναμε στον κόσμο χάρη στην μεγάλη προσφορά του φίλου μου καπετάν Καραοσμάν, που κάθε χρόνο μας προσφέρει 4.000 κιλά ψάρια. Άρχισα να καταγράφω την κατάσταση στην ενορία σπίτι-σπίτι. 

Πήγα να τους γνωρίσω και να καταγράψω τα προβλήματά τους, που είναι πολλά. Αρχίσαμε να κάνουμε μπαζάρ με την μικρή κόρη του γνωστού επιχειρηματία Γιάννη Πάππου, την Νάντια, μαθήτρια τότε, που έφτιαχνε διάφορα δωράκια με την μητέρα και την θεία της. 

Μπαζάρ με μεγάλη επιτυχία. Την πρώτη χρονιά μαζέψαμε 2.400 ευρώ που κατόπιν εγώ, η μητέρα της Ελένη και η μικρή πήγαμε και δώσαμε τα χρήματα σε αυτούς που είχαν μεγάλη ανάγκη. Την ερχόμενη χρονιά πάλι έγινε το μπαζάρ. Μαζέψαμε 2.000 ευρώ και έγινε το ίδιο με διαφορετικούς παραλήπτες. 

Μαζεύουμε διάφορα τρόφιμα, πρώτης ανάγκης και καλύπτουμε τις ανάγκες πολλών συνανθρώπων μας. Πρωτοτυπίσαμε και ξεκινήσαμε κάτι που κανείς άλλος δεν έκανε. Την Τσικνοπέμπτη ταϊζουμε γύρω στα 1.000 άτομα μπριζόλες, λουκάνικα, σουβλάκια, αναψυκτικά, κρασί, όλα δωρεάν για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. 

Την Κυριακή της Τυροφάγου πάλι ταϊζουμε 1.000 μερίδες μακαρόνια με σάλτσα και τυρί, άφθονα αναψυκτικά και κρασί. Κυριακή των Βαϊων προσφέρουμε ψάρια 1.000-1.500 κιλά δωρεάν, 1.000 καρβέλια ψωμί, αυγά, λάδι και τρόφιμα. Μεγάλη Τρίτη 1.200 κιλά κρέας κατσίκι. 

Σχετική εικόνα

Το καλοκαίρι εκδηλώσεις με σουβλάκια και χορούς. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το συσίτιο μας. 50 άτομα την ημέρα, εδώ και 6 χρόνια. Ακόμη αντέχουμε μέχρι σήμερα. Τα προβλήματα όλο και μεγαλώνουν. 
Η Ιερά Μητρόπολη κάνει ένα πολύ μεγάλο έργο, βοηθάει πάρα πολύ τον κόσμο με τρόφιμα, με φάρμακα, με αεροπορικά εισιτήρια για Πειραιά και Αθήνα. 

Πληρώνει λογαριασμούς νερού καθώς και της ΔΕΗ. Γενικά βοηθάει κάθε μέρα το ίδιο. Ξεχνούν όμως πολλοί πως η εκκλησία δεν είναι τράπεζα και δεν μπορούμε να καλύψουμε όλους και όλα τα έξοδα γιατί κάποιες φορές η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη και απαιτητική.

Πάντα όποιος περάσει για βοήθεια από το φιλόπτωχο σε τρόφιμα τους καλύπτουμε είτε από τον Άγιο Παντελεήμονα. Το έργο είναι μεγάλο και θα συνεχίζουμε να βοηθάμε».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;

Ποιός είναι, όμως, ο Παπαχρήστος και από που έρχεται;
Γεννήθηκε 25-12-1953 στο Άργος Αργολίδος από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και την Γεωργία Σιάνα και είναι το τρίτο από τα 6 παιδιά της οικογενείας. 
Παρέμεινε στην γενέτειρα του μέχρι το 20ο έτος της ηλικίας του, όπου βοήθησε ποικιλοτρόπως την φτωχική οικογένεια του. 

Στην πατρίδα του διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα και εκεί εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Οικονομικός μετανάστης στις δύσκολες εκείνες εποχές και μη βρίσκοντας εργασία, βρέθηκε στον Καναδά, όπου εργαζόταν σκληρά για να βοηθήσει την πολυμελή οικογένεια του αλλά και για να επιβιώσει ο ίδιος. 

Εργαζόμενος εκεί σκληρά ζούσε με το όνειρο της επιστροφής του στην πατρίδα Ελλάδα. Αλλά το βαθύτερο όνειρο του ήταν η εκπλήρωση του τάματος του στην Υπεραγία Θεοτόκο για την Ιεροσύνη. 
Το όνειρο του ήταν να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αφιερωθεί στην Μητέρα Εκκλησία ως ταπεινός και ευαισθητοποιημένος κληρικός. 

Ο Άγιος Τριαδικός μας Θεός και η ουράνια μητέρα μας η Υπεραγία Θεοτόκος εισάκουσαν την προσευχή του και όταν νυμφεύθηκε και απέκτησε μια θυγατέρα, την Μαρίνα, τότε δόθηκε στα χέρια της εκκλησίας και χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και πρεσβύτερος από τον ευσεβή και ενάρετο Μητροπολίτη Ρόδου Απόστολο Διμέλη. 

Διάκος, 17-7-1995, στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης Απολακκιάς και Πρεσβύτερος, 26-7-1995, στον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής Κατταβιάς Ρόδου. Για δέκα συναπτά έτη διηκόνησε την ενορία του Άγιου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστου Ιωάννου του Θεολόγου στο Γεννάδι Ρόδου. 

Σχετική εικόνα

Στην συνέχεια, η εκκλησία τον κάλεσε να υπηρετήσει την ενορία του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρως Παντελεήμονος, πόλεως Ρόδου, από τον Ιούνιο του 2005. Στην πολυετή εκκλησιαστική διακονία του διακρίθηκε για την αφοσίωση του στην εκκλησία και την διακονία του πάσχοντος συνανθρώπου του. Στην ενορία Γενναδίου τελούσε επ’ακριβώς τις Ιερές ακολουθίες της εκκλησίας, αλλά επιδόθηκε και στην συντήρηση και εξωραϊσμό όλων των παρεκλησιών της ενορίας. Στην ενορία του Αγίου Παντελεήμονος τελεί επ’ακριβώς τις ιερές ακολουθίες κατά το τυπικό της Αγίας Εκκλησίας. 

Επίσης ανακαίνισε τον Ιερό Ναό κάνοντας πλακόστρωση και μαρμαρόστρωση εσωτερικά και εξωτερικά του Ναού. Δημιούργησε παρεκκλήσιον εντός του Ναού Αφιερωμένο στον Άγιον Ιερομάρτυρα Ερμόλαο και την Αγία Αναστασία, την Ρωμαία. 

Ανακαίνισε το πνευματικό κέντρο μέσα στο οποίο τελείται πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Ο πατέρας Χρήστος ζει στην ιεροσύνη με δύο σκοπούς. Πρώτος η μυστηριακή ζωή της εκκλησίας, να τελείται συχνά, όπως ορίζει η ορθόδοξη εκκλησία και να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πιστοί διότι με την μυστηριακή ζωή της διοχετεύεται η Αγιαστική και σωστική χάρις του Θεού στον άνθρωπο. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Άγιος Παντελεήμονας Ροδου

Δεύτερος σκοπός του είναι η φιλανθρωπία και η απάλυνση του ανθρώπινου πόνου.
Ευχή όλως μας είναι, το παράδειμά του να ακολουθήσουν και άλλοι πολλοί.
Ο Θεός, ας του δίνει δύναμη και κουράγιο.

[Πηγή:www.dimokratiki.gr
http://www.dimokratiki.gr/01-01-2017/prosopo-tis-chronias-o-efimerios-tou-ag-panteleimonos/]


-----------------------------------------------------


Ταυτότητα Ιερού Ναού
Νομός: 
Δωδεκανήσου
Περιοχή: 
Μεσαιωνική Πόλη, Ρόδος
Ονομασία Ναού: 
Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος
Χρονολόγηση: 
15ος αιώνας

Περίοδος: 
Ιπποτοκρατία
Γιορτάζει: 
27 Ιουλίου
Φορέας Προστασίας: 
Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 



6937492413 (Πατήρ Χρήστος)
Ωράριο Επισκεψιμότητας: 
Χειμερινό Ωράριο:8:00-12:30, 15:00-18:00
Εαρινό Ωράριο: 8:00-12:30, 17:00-22:00
Διεύθυνση: 
Μεσαιωνική Πόλη, Ρόδος

Ιστορικά Στοιχεία για τον Ναό.


Στη βορειοανατολική ακμή των τειχών της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου και σε απόσταση μόλις 15μ. από αυτά βρίσκεται ο ενοριακός ναός του Αγίου Παντελεήμονος. Η εκκλησία οικοδομημένη πάνω στα κτιριακά κατάλοιπα παλαιότερης ανήκει σήμερα στον τύπο του ελεύθερου σταυρού χωρίς τρούλο. Στην πραγματικότητα, αποτελεί εξέλιξη μίας μονόχωρης καμαροσκέπαστης βασιλικής, στην οποία αργότερα προστέθηκαν βόρεια και νότια δύο ανισομερή και ανισοϋψή εγκάρσια, ως προς το υφιστάμενο κτίσμα, διαμερίσματα, αλλοιώνοντας την αρχική μορφή της. Πιθανόν η ύπαρξη τυφλών κογχών (αρκοσόλια;) στη δυτική κεραία να σχετίζεται με τη διάθεση να χρησιμοποιηθεί ο χώρος ως ταφικό παρεκκλήσιο επιφανούς ιπποτικού οίκου.



Μεταγενέστερη προσθήκη αποτελεί επίσης ο πρόναος στα δυτικά, επιβεβλημένος προφανώς από την ανάγκη κάλυψης του αυξημένου εκκλησιάσματος. Μεταξύ των τροποποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο ναό είναι και η προσθήκη ημικυκλικής κόγχης άνωθεν του κεντρικού δυτικού θυρώματος, το οποίο στην αρχική του μορφή διέθεται μόνο διακόσμηση ροδίτικου πλοχμού, χαρακτηριστικού της ιπποτοκρατίας, που ακολουθούσε το ελλειπτικό τόξο του ανοίγματος.



Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία προσκυνηταρίου στα δεξιά του ξυλόγλυπτου και επιχρυσωμένου τέμπλου που φιλοξενεί την εικόνα των μαρτύρων Αγίων Κλήμεντος και Αγαθαγγέλου, οι οποίοι πέρασαν από την Ρόδο και λειτούργησαν επί Επισκόπου Φωτεινού. Θεωρούνται προστάτες άγιοι των ιεροψαλτών της Ρόδου και των περιχώρων στη μνήμη των οποίων στις 23 Ιανουαρίου έκαστου έτους πραγματοποιείται Θεία Λειτουργία με την παρουσία όλων των ιεροψαλτών χοροστατούντος του μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου.



Η αφιέρωση του ναού στον Άγιο Παντελεήμονα έχει τη δική της ιστορία και συνδέεται στενά με την παρακείμενη εκκλησία της Παναγίας της Νίκης. Σύμφωνα με τις πηγές, η νικηφόρα αντεπίθεση του 1480 κατά των Οθωμανών πολιορκητών συντελέστηκε την 27η Ιουλίου με θαυματουργική εμφάνιση της Παναγίας, η οποία εμψύχωσε τους πολιορκούμενους την ώρα της μάχης. Για την απόδοση τιμής στο γεγονός αυτό, ο Μεγάλος Μάγιστρος Pierre d' Aubusson (1476-1503), με δικά του έξοδα αγόρασε τα κτίσματα της περιοχής δίπλα από το γκρεμισμένο τείχος του τομέα της Ιταλίας και ανήγειρε δύο ναούς. Ο πρώτος επ’ ονόματι της Θεοτόκου για την θαυματουργή παρέμβαση της και η δεύτερη αφιερωμένη στον Άγιο Παντελεήμονα, καθώς η ημέρα μνήμης του συνέπεσε με την ημερομηνία λύσης της πολιορκίας. Με τον τρόπο αυτό, ορθόδοξοι και καθολικοί θα μπορούσαν να τιμούν την ανάμνηση της νίκης τους στην ίδια θέση.



Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονος δεν είχε μετατραπεί σε τζαμί, όπως συνέβη με την πλειονότητα των εκκλησιών της μεσαιωνικής πόλης. Αποδόθηκε στην ορθόδοξη λατρεία το 1947 και εγκαινιάσθηκε από τον Μητροπολίτη Ρόδου Τιμόθεο.



Παρεκκλήσια



Το νότιο σκέλος του σταυρικού ναού του Αγίου Παντελεήμονος έχει μετατραπεί σε παρεκκλήσιο επ’ ονόματι της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας και του Αγίου Ερμολάου, δασκάλου και μυητή στη χριστιανοσύνη του Αγίου Παντελεήμονος.



Κειμήλια



Πολύτιμοι θησαυροί του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος αποτελούν τα τμήματα από τα σεπτά λείψανα του τιμώμενου Άγιου και του Αγίου Κλήμεντος, Επισκόπου Αγκύρας που φυλάσσονται προς ευλογία και επιστηριγμό των πιστών, καθώς και ο ιερός σκούφος και η τιμία ζώνη του πολυθαυματουργού Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, τα οποία βρίσκονται πάντα διαθέσιμα στους πιστούς που έχουν ανάγκη να λάβουν λίγη από την αγιοσύνη του.


"Π  Α  Π  Α  Φ  Λ  Ε  Σ  Σ  Α  Σ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!