Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018

Bloomberg: Έτοιμη η Ελλάδα να υπογράψει νέο «μνημόνιο» για τη μεταμνημονιακή εποχήΤριμηνιαίες αξιολογήσεις, αυστηρούς όρους, δεσμευτικούς στόχους, ακόμη και εκταμιεύσεις κεφαλαίων περιλαμβάνει το μεταμνημονιακό «πείραμα» στο οποίο είναι έτοιμη να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σε σημερινό του δημοσίευμα, επικαλούμενο σχετικά έγγραφα που βρίσκονται στα χέρια των πιστωτών της χώρας. 

Άρα, σε τι θα διαφέρει το μεταμνημονιακό μέλλον της Ελλάδας σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση;

Σχεδόν σε τίποτα, αν κρίνουμε από τα όσα αποκαλύπτει το αμερικανικό δίκτυο, καθώς τα έγγραφα αναφέρουν ότι «τα περιθώρια για την Ελλάδα να διαμορφώσει τις δικές της πολιτικές» θα περιοριστούν από «τη συνεχή εμπλοκή των Ευρωπαϊκών Θεσμών» έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι προστατεύονται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων.

Το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα πρέπει να διατηρήσει ένα πλεόνασμα που να αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ και να μην συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι «μετρήσιμες και «σαφώς καθορισμένες» δεσμεύσεις της Ελλάδας περιλαμβάνουν «συνολικές δαπάνες στα νοσοκομεία κατά 30% έως 45%» έως τα μέσα του 2020.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα επιθυμεί να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία τον Αύγουστο. Μάλιστα, δηκτικά αναφέρει πως «με τους δανειστές να είναι επιφυλακτικοί, καθώς βλέπουν ότι υπάρχει κίνδυνος οι πολίτες να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες που προκάλεσαν την οικονομική τους κατάρρευση, τουλάχιστον ορισμένες από αυτές τις παραχωρήσεις θα εξαρτηθούν από την αποφυγή της απόκλισης από τη δημοσιονομική σύνεση».

Το καρότο που προσφέρεται για αυτή την «ενισχυμένη εποπτεία» θα είναι ετήσιες εκταμιεύσεις δόσεων από τα κέρδη που είχαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και την κατάργηση επιτοκίου ορισμένων δανείων. 

«Οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε ίσες ετήσιες δόσεις ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο κάθε έτους ή θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο εξαμηνιαίες επιμέρους δόσεις τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο», αναφέρεται στα έγγραφα του Bloomberg.

[Πηγή]https://www.liberal.gr/
«Τριβέλι Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!