Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019

Άφθαρτο βρέθηκε το σκήνωμα του Αγίου Μαρδαρίου Ουσκόκοβιτς (+ 1935)

agios mandarinos

Με την ευλογία του επισκόπου Λογγίνου της Νέας Γκρατσάνιτσα και Μεσοδυτικής Αμερικής, ανοίχτηκε η κρύπτη με τα λείψανα του Αγίου Μαρδαρίου Ουσκόκοβιτς τα οποία είχαν βρεθεί στην Εκκλησία της Μονής του Αγίου Σάββα στο Ιλλινόις, μετά την κοίμησή του τον Δεκέμβριο του 1935.

Το άνοιγμα της κρύπτης αποκάλυψε ότι τα ιερά λείψανα του Αγίου Μαρδαρίου ήταν άφθαρτα.

Ο Επίσκοπος του Λογγίνος, το πρωί τέλεσε Θεία Λειτουργία στη Μονή του Αγίου Σάββα, όπου προετοιμάστηκε για την αποκάλυψη των ιερών λειψάνων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, αφού αφαίρεσαν την επιτύμβια στήλη και το δάπεδο, προκειμένου να εκθέσουν τα λείψανα, που έφτασαν κάτω από την καθοδήγηση του κ. Dusan Djordjevic από την κηδεία του Σβέτα Γκόρα στο Σικάγο.

Μετά την απομάκρυνση της πέτρας, αποκαλύφθηκε ότι το φέρετρό δεν μπορούσε να ανοιχτεί, κάτι που προκάλεσε την καθυστέρηση του ανοίγματος για μια επιπλέον ημέρα προκειμένου να οργανωθεί μια ομάδα ώστε να το ανοίξει.

Την επομένη το πρωί κατά τη διάρκεια ανοίγματος, το κάλυμμα του θόλου μετατοπίστηκε, σπάζοντας το κάλυμμα , όπου και αναδύθηκε μύρο, προερχόμενο από τον τάφο.

Ωστόσο, έγινε φανερό ότι ο Άγιος θάφτηκε προς στη δύση, αντί στην ανατολή, το οποίο από μόνο του είναι θαυμαστό.

Αν ο Άγιος Μαρδαρίου είχε ταφεί στην σωστή κατεύθυνση, το κάλυμμα θα είχε πέσει στην πλευρά του καλαθιού όπου βρισκόταν η Αγία κεφαλή του.

Στη συνέχεια τα ιερά λείψανα τοποθετήθηκαν σε ένα προσωρινό μεταλλικό φέρετρο.

Να αναφερθεί ότι τα οστά είχαν χρώμα χρυσοκίτρινο, ενώ τα Άγια χέρια του κρατούσαν τον σταυρό και ήταν εντελώς άθικτα.
Επίσης άθικτη ήταν η ανατομία του Αγίου με το δέρμα, τα μαλλιά, τα αυτιά, και τα νύχια του να είναι ορατά.

Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Λογγίνο, είναι προφανές ότι τα λείψανα ήταν κάτι περισσότερο από οστά.

Μετά την αφαίρεση της σκόνης, τα ιερά λείψανα πλύθηκαν τυλίχτηκαν με βαμβακερά σεντόνια και επεστράφησαν στο προσωρινό φέρετρο, μέχρι την επίσημη κατοχύρωση τους όχι πριν τον Ιούλιο του 2017.

Όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την εμπειρία, από τους κληρικούς μέχρι τους εργάτες, ένιωσαν τη χαρά και την πνευματική ειρήνη κατά την αποκάλυψη των ιερών κειμηλίων.
Τέλος να σημειωθεί ότι η αγιοκατάταξη του Αγίου Μαρδαρίου, του 1ου Επισκόπου των ΗΠΑ και Καναδά, έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ εκοιμήθη στις 12 Δεκεμβρίου 1935.
agios mardarios 1
agios mardarios 1
agios mardarios 1
agios mardarios 1
agios mardarios 1
agios mardarios 1
agios mardarios 1
agios mardarios 1
agios mardarios 1


https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-serbias/14798-aftharto-brethike-to-skinoma-tou-agiou-mardariou-ouskokobits

"ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ"

2 σχόλια:

 1. Και μόνο η φωτογραφία του Αγίου Μαρδαρίου, διδάσκει αρκετά: άνθρωπος ασκητικός, που υπέταξε τα επίγεια στα επουράνια-στον Θεό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επειδή πιστεύουμε ότι ο Θεός έδωσε δήθεν "τυχαία" τα υπερφυσικά Χαρίσματα Του, στους Αγίους Του:

  Σε ένα βιβλίο που έγραψε μια πνευματική κόρη του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, και εκδόθηκε από το Μοναστήρι του Αγίου, αναφέρεται το επόμενο αξιοσημείωτο γεγονός σχετικά με τον Άγιο Πορφύριο.

  Η πνευματική κόρη ρώτησε τον Άγιο:
  Γέροντα, έχετε πιει ποτέ καφέ;
  Γέροντας Πορφύριος: Έχω πιει μια φορά, αλλά επειδή μου άρεσε, ΔΕΝ έχω ξανα-πιεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!