Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

2020 : Οι εορτές της καραντίνας και του εγκλεισμού




Βρισκόμαστε λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι οποίες φέτος θα εορταστούν εντελώς διαφορετικά απ' ότι είχαμε συνηθίσει. Αν ανατρέξουμε το χρόνο είκοσι χρόνια πίσω, όλοι θα θυμόμαστε την χαρούμενη διάθεση και το κέφι που είχαμε τις παραμονές αυτών των εορτών. Καταστήματα γεμάτα αγαθά, μποναμάδες στις πλατείες, Αϊ - Βασίλιδες στα κεντρικά σημεία των πόλεων, 13ος μισθός, δώρα για όλους, ρεβεγιόν, double dot στα μπουζούκια και άλλα πολλά... Ήταν βλέπετε η εποχή του υπερκαταναλωτισμού και σαν λαός είχαμε μάθει να ψωνίζουμε πέραν του δέοντος, χωρίς ποτέ όμως να μάθουμε να κάνουμε κράτει. Στη συνέχεια ήρθαν τα μνημόνια, οι περικοπές των μισθών, η κατάργηση του δώρου, ο ΕΝΦΙΑ και η συμπεριφορά των καταναλωτών άλλαξε ρότα. Ο μέσος Έλληνας περιόρισε τα έξοδα του και κατάβαλε μεγάλες προσπάθειες για να επιβιώσει από τη μάστιγα των δημοσίων φόρων, που κατάστρεψαν παντελώς την οικονομία της χώρας. Παρόλα αυτά, όταν πλησίαζε η εορταστική αυτή περίοδος περιόριζε τη δουλειά, η διάθεση του άλλαζε και προσπαθούσε, όσο ήταν δυνατόν, να περάσει όμορφα αυτές τις Άγιες μέρες και εν μέρει το κατάφερνε.  
Επιστρέφοντας στο παρόν ερχόμαστε σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα. Κλειστά μαγαζιά με διπλά ρολά κατεβασμένα και απ' έξω η αλληλογραφία να έχει ξεχειλίσει, άστεγοι σε κάθε γωνία του κέντρου της Αθήνας και η πλειοψηφία των κατοίκων να περπατάει στο δρόμο με κατεβασμένο κεφάλι, σαν να μην υπάρχει μέλλον στη χώρα. Η θετική σκέψη έχει πιάσει πάτο, η αβεβαιότητα έχει φτάσει στο ζενίθ της και το Πνεύμα των Χριστουγέννων φέτος έχει επιλέξει διαφορετικό προορισμό. Είναι ίσως η πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, που σχεδόν κανένας δεν πιστεύει ότι το 2021 θα φέρει κάτι καλύτερο στο τόπο μας.
 Όπως στις δίκες - παρωδία, το δικαστήριο έχει πάρει την απόφαση του πριν την ακροαματική διαδικασία, έτσι και στη συνείδηση μας έχουμε καταδικάσει το έτος χωρίς καν να το έχουμε δει. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν έχετε άδικο, αλλά << Μηδένα προ του τέλους κατέκρινε >> κατά παράφραση του γνωμικού του Σόλωνα. Σας υπενθυμίζω τι έλεγαν οι ορισμένοι όταν μπήκαμε  στο πρώτο έτος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα : Τώρα μπήκε το 10 το καλό (λες και παίζανε τράπουλα και τους ήρθε το 10 το καρό) και θ' αλλάξουν όλα. Παραμύθια της Χαλιμάς... Ποιος θέλει να θυμάται το 2010, το έτος που ο αλήστου μνήμης Τζέφρι έβαλε, χωρίς καν να μας ρωτήσει, πλώρη για τα αχαρτογράφητα νερά της Τρόϊκα σαν άλλος Τζακ Σπάροου στους Πειρατές της Καραϊβικής ; Φυσικά κανένας...
Σε λίγες μέρες το 2020 θα δύσει και ένας νέος χρόνος θ' ανατείλει. Ακόμη κι αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε, κλεισμένοι σαν τα ποντίκια στο αμπάρι του πλοίου, δεν πρέπει ν' απελπιστούμε και επ' ουδενί να παραιτηθούμε από το δικαίωμα μας να δώσουμε αγάπη σε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας. Κανένας λαός δεν εξαλείφθηκε εξαιτίας μιας πανδημίας ή μιας οικονομικής κρίσης. Αντιθέτως, πολλοί λαοί αφανίστηκαν επειδή δεν υπάρχει αγάπη και ομόνοια μεταξύ των κατοίκων, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι εχθροί τους και τους πέρασαν από σπαθί. Ενωμένοι θ' αντιμετωπίσουμε κι αυτό το εμπόδιο, όπως πολλάκις έκαναν και οι προγονοί μας στο παρελθόν. Εύχομαι σε όλους/όλες Καλά Χριστούγεννα και ευλογημένο το 2021, το οποίο να φέρει φώτιση σε εμάς και τους κυβερνώντες προκειμένου να πράξουν το σωστό και ν' αποφασίσουν καλά πράγματα για το συμφέρον της Ελλάδας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!